15 maj, 2018

Full fart med fötter på Föräldrafritt

Så var det äntligen dags för årets Föräldrafritt! EFS-gården i Åsljunga, med den glittrande sjön och skogens grönska, badade i solsken och välkomnade på allra bästa sätt. De flesta har varit med flera år innan men det fanns även ett gäng som åkte till Åsljunga och lägret för första gången. Oavsett var det stora förväntningar hos både de barnen och de vuxna – en hel helg utan föräldrarna – inte helt fel! 

Föräldrafritt är ett läger dit barn i åldern 5-11 år får åka tillsammans med någon vuxen men inte med någon förälder. De flesta barn tar med sig mor-och/eller farföräldrar men det finns de som tar med sig en moster/faster eller en fadder. Lägret är varje år väldigt efterlängtat, så även i år. Sammanlagt var det 75 personer som tillbringade helgen tillsammans. Det var i år den sjätte gången som lägret anordnades och många har varit med varje år. Det betyder att vissa barn har blivit för gamla för lägret men vill följa med sina vuxna ändå, därför kan man nu komma med som hjälpledare. Sex tjejer och killar fanns med och gick in i olika uppgifter tillsammans med ledarna och de gjorde alla ett fantastiskt jobb.

De fyra unga ledarna tillsammans med de sex hjälpledarna.

En av dem var Benjamin Nilsson Wiberg. Han valde att finnas med vid fisket men hamnade ute i kanoterna en hel del också.

– Det var jätteroligt att vara hjälpledare och ha lite mer ansvar man blev lite som en hjälte, säger Benjamin och skrattar till.

På frågan om han tror att han gjorde någon skillnad för någon på lägret så är svaret ja:

– Jag tror att jag såg några av barnen som behövde ses och behövde lite extra hjälp.

Hjälpledarna fick också vara med på ledarsamlingarna och därmed var de också med på vad som skulle hända under dagarna. De fick stöttning av en av ledarna som såg dem lite speciellt och peppade dem i sitt ledarskap. För Ina Bernesson, som varit på lägret i flera år, blev det en rolig upplevelse:

– Det kändes mer fritt, säger Ina. Det var roligt att få vara med på ledarsamlingarna och veta lite mer än deltagarna om vad som skulle hända.

Ina berättar också att det kändes bra och viktigt att vara en förebild.

– Jag tyckte att det var lättare att hjälpa deltagarna när alla visste att jag var hjälpledare.

Två andra hjälpledarna, 13-åriga Alice och Wilma,  gjorde en film om lägret. En uppgift de tog på stort allvar och tog ansvar för helt och håller själv. Resultatet blev strålande, klicka på bilden för att se filmen.

Temat för lägret var Fötter och det visade sig i olika andakter och aktiviteter. Man målade fötter, pratade om fötter och man sjöng om fötter. Eftersom vädret visade sig från sin allra bästa sida tillbringades mesta tiden utomhus. Många barn, och vissa ledare, passade på att bada även om vattnet var allt annat än varmt.

Ja, det var full rulle i dagarna två där alla trivdes. De vuxna njöt av att få tillbringa tid med barnen och tvärtom. Maten var serverad och ingen behövde diska, aktiviteterna fanns förberedda och tiden till varandra var prioriterad.  Nu är det dags att börja längta till nästa år!

 

Text: Helena Eriksson
Foto: Helene Nilsson, Helena Eriksson
Film: Wilma Jarbo, Alice Bengtsson