Nyheter

Starkare och mognare

Sommarens konfirmander träffas en fredag i november på ungdomskvällen Hope i Betaniakyrkan i Malmö. Innan ungdomsgudstjänsten bjuds det på tacos och stämningen är hög. ”Konfirmanderna” är uppenbarligen mycket glada att ses igen. Det är en härlig ungdomsgudstjänst med mycket folk, lovsång som berör och en riktigt bra predikan av Anton Flood som är tydlig och får ungdomarna att tänka till. När övriga ungdomar åker hem blir sommarens konfirmander, från båda våra läger, kvar för att sova över och under lördagen lära känna varandra genom olika tävlingar och utmaningar. Det är Konfakamp 2017!

Det har gått 4-5 månader sedan de ”konfirmerade” sa hejdå efter sin konfirmationsgudstjänst i somras. Båda lägrens ungdomar har haft en hel del kontakt med varandra sedan dess. Åhus-lägret hade en återträff endast fem dagar senare och sedan träffades de igen till återträffen på ÅhusGården i september innan de ses här på Konfakampen. Åsljungas ungdomar har även de träffats några gånger innan de möts upp i Malmö. Alla ungdomar, från båda lägren, är helt på det klara med att de har fått vänner för livet under sina läger. Idag är det lätt för ungdomarna att hålla kontakten levande med sociala medier.

Vad har hänt med ungdomarna sedan konfirmationslägret, var de förändrade på något sätt när de kom hem?

På lägret i Åsljunga berättade Matilda Broman att lägret var det bästa som hänt henne någonsin. Hon berättade att hon inte hade det så lätt i skolan men på lägret kunde hon helt vara sig själv.

– Jag kom hem starkare än jag var när jag åkte dit, säger hon. Jag började gå i kyrkan och tänker snart gå med i dansgruppen som finns i min församling.

Hon strålar när hon pratar. Vid samma bord som Matilda sitter Frida Elofsson. Hon berättar att hon inte alls var troende före lägret och att hon tvivlade på att Gud var sann.

– Nu är jag troende, säger hon glatt. Jag känner mig som en annan person men jag tror att det visar sig mest när jag är med mina konfakompisar.

Lovisa Helgesson hugger glatt in i sin kebab och menar att hon är mer öppen och tar för sig mer nu, hon säger att hon innan lägret var mer blyg än hon är nu. Runt bordet sitter även Samuel Strömblad, Nora Wanselius Souders, Karoline Ahnelöf och Timea Schwarz. Alla håller med om att även om de är borta från varandra ett tag så finns det inga murar när de ses, de är kompisar direkt.

Vid ett annat bord sitter ett gäng Åhus-konfirmander och äter falafel eller kebab till lunch. Olle Carlsson berättar att han fått många nya vänner på konfirmationslägret, vänner som kommer att bestå livet ut. Mims Olsson berättar att hon inte var döpt när hon kom till kyrkan, att hon aldrig varit i kyrkan, att det inte fanns någon bibel hemma hos henne. Hon döptes på lägret och beslöt sig också för att konfirmera sig. Hennes föräldrar har inget emot det och Mims tycker att hennes lillebror också ska gå på konfaläger. Hon ler med hela ansiktet när hon berättar.

Det funderas lite runt bordet när frågan om de var förändrade på något sätt efter lägret. Det syns att frågan är tänkvärd och att ungdomarna tänker till.

–  Jag förstår mer av livet nu, säger Måns Nilsson.

Max Arvidsson, en av ledarna på Åsljungalägret finns med på Konfakampen och tycker det är kul att träffa ”konfirmanderna” igen. Han säger att han såg många av dem växa under lägret.

– De som kanske var lite mer försynta och försiktiga innan lägret ser ut att vara tryggare nu, säger Max. Konfalägret ger ju en möjlighet att börja om från början och ungdomarna får en möjlighet att ta steg till att vara den som man vill vara. Man kanske upptäcker vem man är och finner sin identitet i Gud och därmed också i sig själv.

Jonatan Janerheim, lärare på Åsljunga i somras, håller med.

– Under ett konfirmationsläger får ungdomarna en ny syn på sig själv och sitt värde, säger Jonatan. Det är inte lätt att vara tonåring och man brottas med sin självbild och att vara ”inne”. När de förstår att de är älskade av Gud får de ett annat perspektiv på livet.

Distriktskonsulent Frida Ewers har funnits med under Konfakampen för att lära känna ungdomarna och kunna peppa dem till att komma på andra läger som är på gång.

– Det blev ett härligt dygn när deltagarna från de båda lägren fick lära känna varandra och många av dem kommer att ses igen under det stora nyårslägret på Sundsgården, Livskraft Syd, säger Frida. Därefter finns det möjlighet att hänga med på, exempelvis, Åre-resan eller på olika ungdomskvällar. Viktigast är dock att ungdomarna finner en ungdomsgrupp och församling, det är något vi gärna hjälper till med.

Och de, som vi så lätt kallar för ”konfirmanderna”, är sedan sina läger numera konfirmerade och redo för mer i livet. Salt Sydsverige erbjuder olika arrangemang där de kan ses igen och där de kan lära sig mer om den kristna tron och om Jesus. Konfirmationsläger, återträffar och Konfakampen är första steg i en resa där många av ungdomarna kommer att följas åt i resten av sina liv. En resa tillsammans, med varandra men även med Jesus.

Text och foto: Helena Eriksson

Ljudnivån är hög men glad. Lunchen står dukad i matsalen och tonåringarna är hungriga efter ett undervisningspass på förmiddagen. Det är skratt och det är stoj. Det är en vänlig och inkluderande atmosfär. Det här är ett gäng som trivs, den saken är klar!

Så kom då äntligen höstlovet och med det lägret som de som går i årskurs 6 till 8 har längtat efter. Denna gång bor tonåringarna i huvudbyggnaden på EFS-gården till skillnad från förut då de bott på Solvik, som ligger ett stenkast från gården.

– Jag saknar Solvik lite, säger en av tonåringarna och får medhåll från ett par andra tjejer. Det är mysigt när man tillsammans går upp till gården för att äta.

Men det går lika bra på detta sätt, det märks tydligt på tonåringarna som hemtamt rör sig i hela huset för de olika aktiviteterna. Mestadels håller man till i källaren där det både finns plats för mys, pyssel och undervisning.  Temat för lägret är Gud talar och man har inte bara fått undervisning om hur man kan höra Guds röst utan man har även provat på att lyssna in och profetera över varandra.  Det är ett spännande ämne, det märks.

Lena Jupén är ledare för första gången och hon tycker att upplevelsen har överträffat förväntningarna.

– Det är verkligen fartfyllt och roligt. Gemenskapen är grym, säger hon. Det är härligt att se att alla tar hand om varandra så fint.

Anders Kullenberg har varit ledare på barnläger förr men detta är hans första läger som ledare på ett tonårsläger.  Det blir lite annorlunda när man är närmare i ålder med deltagarna. Han menar också det är skillnad mot ett barnläger där man exempelvis får hjälpa barnen att få kontakt med varandra.

– Tonåringarna ser själva till att lära känna varandra, säger han.

På andra dagens eftermiddag är det är dags för Capture the flag. Vädret är strålande men det är kallt och barnen kommer snabbt in igen för att sätta på sig mer kläder. Ella H, Ella N, Guro, Emma och Joanna stannar till och berättar att läger är kul.

– Det är så roliga människor här, säger Guro. Alla känner alla och om det var någon man inte kände när man kom så lärde man känna varandra snabbt.

Ella H tycker det är skönt att vara ledig från skolan.

– Är man hemma på lovet ser man skolväskan och så tänker man på skolan, säger hon. Här tänker man inte alls på det man har hemma.

Flickorna har mogna ord att dela. De säger att det är viktigt att vara tillsammans med andra som har samma tro. De menar att man kan slappna av när alla tänker på samma sätt och de känner sig inte dömda.

– Guds kärlek skiner igenom på något sätt, säger Ella H.

Ella N tillägger att i skolan och på fritidsaktiviter är alla inte snälla och de svär en hel del. På frågan vad de gör åt det kommer svaret snabbt från alla tjejerna.

– Vi försöker vara snälla och vara förebilder, säger de i mun på varandra.

Under  en av eftermiddagarna pratar lägerchef, distrikskonsulent Frida Ewers, om gudstjänsten. Tillsammans kommer tonåringarna fram till vad de tycker ska finnas med i en sådan och sedan delar de upp sig i olika grupper för att förbereda till kvällens gudstjänst. Det är de själva som skapar. Några funderar kring mötesledning och vilka ord som ska förmedlas. Andra jobbar med drama, dans och lovsång medan en grupp bakar till kyrkfikat och andra dekorerar och förbereder olika förbönsstationer. De tar verkligen sina uppdrag på allvar.

Gudstjänsten blir väldigt stark där Jesus är i fokus. Mötesledarna läser ur en andaktsbok. De läser om en Jesus-staty som finns i Vor Frus kyrka i Köpenhamn.  Det handlar om att skulpturen inte blir som skaparen tänkt utan att Gud ändrar utseendet. Mitt under gudstjänsten inser tjejerna att det är en kopia av just den statyn som står på altaren i kyrksalen där man befinner sig. Gud är cool! Under en stund av lovsång finns det möjlighet att få förbön av sina vänner, skriva lappar och tända ljus. Det blir verkligen en nära stund. När det är dags för kyrkfikat  bjuds det på ett stort kors av chokladbollar och smörgåsar i mängder. Alla är nöjda när gudstjänsten är över.

Dessa läger är enormt viktiga för tonåringarna som i snabb takt närmar sig konfirmation. Att få åka bort under några dagar och träna på att vara hemifrån är en erfarenhet som behövs. De lär också känna de som de kommer att tillbringa nästan 4 veckor med på konfirmationslägren, det ger trygghet och oron över det långa lägret blir mindre eller försvinner helt. Men framför allt får de dagar då de får vara nära Jesus, bättre kan det inte bli.

Text och foto: Helena Eriksson

Välkommen på Salt Sydsveriges årsmöte 2018! Mötet äger rum i Andreaskyrkan i Klippan den 18 mars kl 14.00.

Sista dag för inlämning av motioner är den 18 november. Om du har något som du vill att Salt Sydsverige ska göra eller någon annan fråga du önskar att årsmötet tar upp, skicka motionen till ordforande@saltsydsverige.nu

En alternativ kväll

Gudstjänsten är igång. Lovsångsteamet är stort och leder med närhet och äkthet. Det här är kvällens höjdpunkt för de flesta. Att få stå i lovsång tillsammans med så många andra, att få tillbe i enhet. Christoffer Kullenberg, som läser på Johanneslunds teologiska högskola och som är färdig präst om några månader, har kommit från Uppsala för att predika. Hans sätt tilltalar ungdomarna och han når fram till dem. Lovsången fortsätter med erbjudan om förbön. Hela kyrksalen är i rörelse för att tända ljus, skriva böner eller för att gå på förbön. Det är det här det handlar om, att få se Jesus, att få vara nära honom. 

EFS-kyrkan i Ängelholm har under många år haft olika humorsatsningar, det har varit både större och mindre evenemang men alltid lika populära i församlingen. För fyra-fem år sedan, efter några års uppehåll, återuppstod humorkvällarna, Alternativ kväll, med tanken att ungdomar och vuxna i församlingen skulle få en rolig kväll. Dessa kvällar blev snabbt vida kända och ungdomar från hela distriktet började vallfärda till detta evenemang.

En gång per termin slår man upp portarna för en ungdomskväll fylld med humor och gudstjänst men även för det populära Café Påtår. Numera kommer någonstans mellan 350-400 ungdomar på Alternativ kväll men det är inte bara ungdomar som vill ha roligt. Därför har man sedan ett par år tillbaka även erbjudit Alternativ lördag dit vuxna och barn är välkomna. Det är samma föreställning, en gudstjänst och Café Påtår slår upp portarna även denna dag.

Tanken är att bjuda ungdomar på en helkväll med högkvalitativ humor, fantastisk god fika, möjlighet att hänga tillsammans och en gudstjänst anpassad till ungdomar. Man vill också skapa tillfälle då det är lätt för ungdomarna att bjuda med kompisar som inte är kristna till kyrkan.

John Henrysson

– Många idag har fördomar om kyrkan, säger John Henrysson, en av de som drar i kvällarna. Genom att lägga fram det kristna budskapet på ett enkelt sätt hoppas vi att fler ska komma till tro. Samtidigt vill vi att det ska vara en oas för ungdomar som redan funnit sin tro, att de kan komma och bara vara samtidigt som man har en kul kväll tillsammans med varandra och med Jesus.

I mitten av oktober var det dags för ännu en Alternativ kväll. Ungdomarna vallfärdade som vanligt, antingen på eget bevåg eller tillsammans med sina ungdomsgrupper, till EFS-kyrkan i Ängelholm. När föreställningen började satt 350 personer bänkade för att få se en humorshow med Elin Vetterlein och Anders Kullenberg i huvudrollerna. De kör vilse och hamnar hos en excentrisk professor som skickar iväg dem i en tidsmaskin till den 14 juli 1789 med tanken om att förhindra den franska revolutionen – då slapp de ha prov i ämnet i skolan veckan efter. Den ena förvecklingen efter den andra får besökarna att vika sig av skratt åt händelserna som gestaltas genom teater, dans men även sång.

Christoffer Lundahl och Fredrik Modén

Christoffer Lundahl och Fredrik Modén har varit med på scenen i många år.

– Det är så otroligt roligt att få spela ut som man kan här, säger Christoffer. Det är inte ofta man får möjlighet att totalt flippa ut och gå in i en roll!

Fredrik håller med:

– Det är en rolig grupp som jobbar ihop med det här. Själv har jag fått växa upp med humorn i kyrkan och vill gärna att det ska få fortsätta. Självklart är det nervöst varje gång men det är väldigt roligt att få spela teater på detta sätt.

Fredrik spelar bland annat butler under kvällen och håret ligger vattenkammat och fint på hans huvud. Christoffer har satt på sig en kul peruk och har en tjock väst under skjortan. Han avslöjar att detta är för att skydda sig för den stol som kommer att slås mot honom under föreställningen.

Kerstin Sjunnesson

– Det är en kväll som har en blandning av det barnsliga och roliga samtidigt som vi kan presentera det kristna budskapet på ett allvarligt och nära sätt, säger de båda med en mun.

Planeringsgruppen kommer tillsammans fram till vad varje föreställning ska handla om. Man spånar tillsammans och funderar kring sketcher som man vill ha med. Kerstin Sjunnesson skriver sedan originaltexterna och ansvarar för att sammanställa alla idéer till ett manus. Kerstin brukar också finnas med på scenen vid varje tillfälle.

– Att få finnas med i detta är otroligt roligt, säger Kerstin med ett stort leende. Jag har insett att jag kan bidra till Guds rike på detta sätt. Gud har gett oss humorn och skratt på samma sätt som han har gett oss kärleken. Det är magiskt och häftigt att kunna använda det för att nå nya människor med budskapet om Jesus.

Anton Turesson och Emelie Gantoft

På caféet efter humorshowen sitter Anton Turesson och Emelie Ganrot och äter en hamburgare med grillad majs tillsammans med sin ungdomsgrupp från Ramlösakyrkan i Helsingborg. Det är inte första gången de är på Alternativ kväll. De kommer för umgänget och menar att man träffar så många man känner som man inte förväntar sig ska vara här.

Emelie funderar på om det kan vara så att när de lokala sammanhangen blir mindre, ökar önskan och behovet att träffa många kristna på större arrangemang. Det är viktigt att man som kristen får se att man inte är ensam utan att vi är många trots allt.

 

Sara Ivarsson

I kön till serveringen står ungdomsledare Sara Ivarsson från Lerbergets kyrka. Det har blivit en vana för gruppen att åka på Alternativ kväll och tillsammans med Höganäs församling har man 14 ungdomar med sig denna gång.

– Det är en härligt blandning av spex, go’ fika och gudstjänst, säger Sara. Ungdomarna brukar säga att det som slår högst är lovsången. De brukar inte vilja åka hem förrän gudstjänsten är slut.

 

 

 

I köket är tempot högt. En gedigen meny erbjuds och man arbetar metodiskt och snabbt. Förvånansvärt snabbt har alla blivit serverade. Femke Voortman är en av dem som serverar och hon tycker det är kul att få jobba tillsammans för att tjäna ungdomarna. Birgitta Jarbo håller med och tillägger att det roligaste är att se att ungdomarna vill komma till kyrkan.

– De behöver mötesplatser, säger hon. Det finns en kraft i att så många kan komma samman.

Det är just vad Alternativ kväll är – en mötesplats för ungdomar. En möjlighet att tillsammans få skratta och hänga tillsammans samtidigt som man får lyfta upp Jesus. En plats där man kan hämta kraft och mod för att frimodigt stå upp för sin kristna tro, en plats att hämta styrka för att fortsätta lära känna Jesus. Men även en plats där man kan bjuda med sina vänner för att visa vad kristen tro är. Alternativ kväll – en plats där man kan vara sig själv.

Text: Helena Eriksson
Foto: Liza Kullenberg, Helena Eriksson, privat

 

Många vill konfirmera sig i EFS Sydsveriges regi de närmaste åren. Det är verkligen roligt att våra läger har gott rykte men viktigare ändå är glädjen över att så många ungdomar vill lära sig mer om den kristna tron.  EFS Sydsveriges styrelse har nu beslutat hur man ska hantera trycket och hur man ska lägga upp arbetet med konfirmationslägren de närmaste åren.

Maggan Cada

– Det är väldigt roligt hur många som har sökt till 2018, säger organisationssekreterare Maggan Cada med ett stort leende. Vi har fått in många nya ansökningar under sommaren.

EFS Sydsveriges styrelse har nu beslutat att under 2018 och 2019 utöka båda lägren, i Åhus och Åsljunga, från 30 till  40 platser. Till sommaren 2018  har man dock godkänt 50 deltagare i Åsljunga då det är många som sökt en plats där. På styrelsens uppdrag undersöks möjligheten för ett tredje läger men det är mer kvalitetssäkrat att höja antalet på de två gårdarna där man redan är igång med läger. Att starta upp något helt nytt är en längre process helt enkelt.

 

– Både Åsjunga och Åhus har lokaler för 50 konfirmander utan problem, säger distriktskonsulent Frida Ewers. Boendet är heller inga problem. Som det ser ut i dagsläget har vi 50 deltagare i Åsljunga och 30 i Åhus.

Då lägren kommer att bli större behöver man också tänka om när det gäller antalet lärare, fritidsledare och faddrar. Konfareferensgruppen, som i år består av prästerna David Castor, Magnus Lennartsson, Joel Jarbo, Carl Skarin, Jonas Hallabro samt distriktskonsulent Frida Ewers, har gett förslag på olika sätt hur ett ledarteam kan se ut, något som har godkänts av styrelsen.

Frida Ewers

– I Åsljunga kommer vi att ha en präst och två lärare och vi kommer att göra om ansvarsområdena för fritidsledarna. Det kommer även att vara lite äldre fritidsledare från och med 2018. När det gäller faddrarna funderar vi kring ett helt nytt system där vi eventuellt har fler faddrar i olika åldrar. Vi önskar också kunna koppla faddrarna till en ledarskola under konfirmationslägret.

Frida fortsätter:

– Klart är att Carl Skarin, präst i EFS-kyrkan i Ängelholm, blir konfirmationspräst i Åsljunga med Simon Knutsson, teologi studerande, som lärare och huvudledare och ännu en lärare som inte är klar. Konfirmationspräst i Åhus blir Jonas Nordén, präst i Betaniakyrkan i Malmö, med Charlotta Nordström, teolog, som lärare.

Till lägren i Åhus och Åsljunga 2019 har anmälningarna redan börjat trilla in. I Åsljunga är det fullt men det går bra att anmäla sig till reservlistan och det finns ännu några platser kvar i Åhus. Det har också kommit in många anmälningar till 2020 men det finns fortfarande plats på båda lägren.

– Vi har fått telefonsamtal från icke- EFS:are som undrat varför det är så många som vill konfirmeras hos oss, säger Maggan Cada. Vi kan bara svara att vi har många väldigt nöjda ungdomar som gärna berättar om sin upplevelse. Det är väl så att de har fått smak på Jesus och vill att fler ska få det.

Man kan inte säga något annat än att det är underbart att så många vill konfirmeras i EFS Sydsveriges regi. Man gör allt för att alla som anmäler sig ska få möjlighet att göra så. Under årens lopp, sedan 1924, har 7072 ungdomar konfirmerats i EFS Sydsveriges regi. Vi ber att dessa siffror ska fortsätta att konstant öka men viktigare ändå är att så många som möjligt av dem finner Jesus. Vilken glädje!

Text: Helena Eriksson
Foto: Carina Brandt, privat

Att vara Kung

Som vanligt avslutades sommarens alla läger med Sommarpunkten på EFS-gården i Höllviksstrand. Det var ett stort läger med 52 deltagare och ledare som tillbringade några dagar tillsammans i början av september. En av deltagarna var elvaårige Tobias Persson som här berättar lite om lägret.

När sommarlovet tar slut och skolan börjar är det dags. Sommarpunkten! Vad är bättre än att börja höstens vardag med ett läger. När vardagen går igång glömmer man snabbt vad som hände på sommarens förra läger. Många som man träffar på Sommarpunkten var med på Sommarlägret i början av sommaren. På Sommarpunkten får man en snabb tillbakablick på vad som hände på årets tidigare läger. Träffa nya och gamla kompisar och berättar vad man har gjort på sommarlovet.

I år var det dags att öppna tidskapseln som Sommarpunkten 2007 hade packat och förseglat. Det var jättekul att se alla saker och meddelanden och att man gjorde ungefär samma saker. Tråkigt var att vi inte kunde se videon som dom hade spelat in då ingen hade en videoapparat.

Att vara Kung var lägrets tema och det pratade Anders Gudmundsson om på Bibeltimmarna, fest och lekar gick också i Kungens tecken. Årets läger bjöd även på: roliga tävlingar, bus med ledarna, fint väder, bad, billig lägerglass och massa godis samt supergod mat helt enkelt ett toppenläger. Längtar redan till nästa läger.

 

Text: Tobias Persson, 11 år, Kävlinge
Foto: Måns Gustafsson

När ungdomarna tar tag

Det har blivit en tradition på våra konfirmationsläger att ungdomarna arrangerar ett missionslopp. Det innebär att de springer varv på en viss bana under en specifik tid. Varje ungdom letar sponsorer till missionsloppet och dessa ger löfte om en summa per varv den ungdomen springer.

Det har gått så bra för våra ungdomar att konfirmandlägren fick sommaren 2014 EFS stora insamlingspris!

David Castor, som varit konfirmationspräst i Åhus i många år, var med och fick igång missionsloppet i Åhus:

– På ett konfaläger fokuserar man mycket på den egna relationen med Gud. Genom missionsloppet får konfirmanderna konkret fokusera på andra människors behov och till syvene och sist är det ju att fokusera på den egna relationen med Gud, säger David.

Han fortsätter:

–  I undervisningen hos våra konfirmander kopplar vi missionsloppet till undervisningen om diakoni och utlandsmission.

I Åsljunga ville ungdomarna verkligen slå rekordet från året innan och man arbetade hårt på att hitta sponsorer. Man ringde runt till båda vänner och bekanta men även företag och man fick napp både här och där.

Resultatet från de båda loppen är fantastiskt.  Åhus fick in 29 953 kr medan Åsljunga fick in hela 93 225 kr. Sammanlagt skickar vi alltså in 123 178 kr.

Pengarna skickas till EFS riks och deras insamling Afrika svälter. Ett stort tack till alla medverkande ungdomar och alla som varit med och sponsrade. Tillsammans är vi starka!

Text: Helena Eriksson
Foto: Anne-Marie Öhman

 

Tre riktigt roliga dagar

Innan skolorna började var det dags för året Light-läger på Solvik i Åsljunga då de yngre tonåringarna träffades för tre riktigt roliga dagar. Miriam Engström och Lydia Bengtsdotter berättar här om sina dagar på lägret. 

Nu är deltagarna från årets Sommar Light hemma igen efter ännu ett lyckat läger. Vi har under tre dagars tid varit 32 ungdomar mellan 12 och 14 år som har hållit till på Solvik och badat, ätit väldigt mycket och lekt. Det har varit väldigt roligt men vi har även gjort lite allvarligare saker som bibeltimme och andakt. Måltiderna åt vi på Åsljunga EFS-gård så där träffade vi de yngre deltagarna på Sommarsalt.

När vi kom till Solvik på torsdagen började vi med fika. Vi gjorde några namnlekar innan det var dags för den första bibeltimmen. Temat var What Would Jesus Do och vi fick olika uppgifter under hela lägret. Bland annat handlade det om hur vi trodde Jesus skulle levt om han gick på jorden idag. Vi fick även träna på olika draman som handlar om W.W.J.D. och den sista dagen letade vi upp olika ställen i Bibeln. Dessa intressanta Bibeltimmar leddes av lägerchef Lotta Nordling.

Vi fortsatte kvällen med mer mat, bad och lekar. Vi grillade med barnlägret Sommarsalt, som höll till uppe på gården, och sedan gick vi tillbaka till Solvik och körde bland annat 24 karat. Senare var det andakt ute i kapellet där vi sjöng lovsång och lyssnade på en av våra ledare. Ida Larsson tyckte att 24 karat, Capture the flag och mörkerleken var väldigt kul. Andakterna var mysiga och ledarna var grymma fortsatte hon.

Nästa dag blev vi väckta med vattenpistoler i ansiktet. Efter frukosten hade vi bibeltimme och andakt och lekte ännu fler lekar. På eftermiddagen traskade alla iväg till hopptornen för att bada. Vissa tyckte att det var iskallt i vattnet men det stoppade ingen. När vi kom tillbaka till Solvik körde vi Capture the Flag och på kvällen grillade vi marshmallows och gjorde smores. Efter andakten lekte vi omvänd kurragömma och gick runt med ficklampor i mörkret i skogen. Amanda Astgård tyckte gemenskapen och andakterna var väldigt bra men hon sa att de va svårt att välja för allt var bra.

På lördagen, sista dagen, hade vi andakt, bibeltimme och sen städning men även då hann vi med lite lekar – Lasse går i ringen och fotboll. Till lunchen fick vi efterrätt som såklart bestod av den traditionella chokladpuddingen med grädde.

Vi avslutade lägret med Sommarsalt där några av oss visade upp en dans.

Vi tycker lägret har varit jätteroligt med bra ledare, många roliga aktiviteter och bibel timmarna har varit intressanta och lärorika. Vi som ska konfas nästa år på Åsljunga har fått lära känna några som ska gå där bland annat genom att vi placerades åldersvis i matsalen.

Både de yngsta som var på Light för första gången och de äldsta som var där för sista gången tyckte att det var roliga aktiviteter och lärorika Bibeltimmar. Ella Hedström tyckte att det var kul att träffa kompisar och lära känna nya kompisar. Och lära känna Gud mer.

Många av de yngre har tidigare varit på Sommarsalt och tyckte därför att det var spännande att vara med på Light.

Text: Miriam Engström och Lydia Bengtsdotter
Foto: Hanna Trulsson, privat

Sommarsalt är ett populärt barnläger som oftast har många deltagare och många ledare. Varje år finns det med något barn som aldrig varit på läger förut som kan ha lite svårt att somna. Men stolta de är när de vaknar dagen efter. På varje läger finns också de med som inte tycker det är så kul att sova alls och första kvällen kan det bli lite sent. Andra kvällen är de däremot så trötta att det blir tyst och lugnt rätt så tidigt. Sedan händer många saker under dagarna men det händer också väldigt mycket på insidan av barnen. Att vara på barnläger är verkligen ett äventyr! 

Årets läger hade Safari-tema och barnen började med att bli indelade i rum som hette olika länder i Afrika. Det var Uganda, Malawi, Somalia och många fler. Innan de gick till sina rum kunde de se på kartan var landet låg. Efter alla installerat sig och föräldrarna begett sig hem började lägret på riktigt! Tillsammans bestämde alla barn och ledare att alla skulle vara snälla mot varandra på lägret och så blev det.

– Det är kul att vara på läger för då träffar man kompisar från andra läger och man lär känna nya kompisar, säger systrarna Hillevi och Hedvig i mun på varandra.

Vissa av barnen ses bara när det är läger och det var verkligen glada miner när de träffades.

Det blev stoj, stim och skoj när barnen lite senare blev indelade i andra grupper för mästerskapstävlingarna. Varje lag hade ett djurnamn; zebra, giraff, lejon och liknande. En av ledarna, Lena, hade förberett mallar för barnen att måla djuren på vita tröjor.

– Det var jätteroligt att måla djuren på tröjorna, säger Emil en av deltagarna. De blev snygga!

Mästerskapet, som kallades Wild kidz, blev en favorit hos de flesta barnen. Ledarna Sofie och Daniel var uppfinningsrika och hade kommit på spännande tävlingar. Det var allt från utmaningar som att träffa en ledare med vattenballong och att klura på gåtor till att hålla sig undan för den store safarijägaren. När hela mästerskapet var klart stod zebrorna mycket stolta som vinnare.

– Mästerskapet var det roligast av allt, säger Emil, speciellt finalen var rolig då det blev lite svårare.

Hillevi och Hedvig håller med om att Wild Kidz var roligast men de säger också att det var kul med Bibelsafari. Sara Engström kom och berättade om djuren på hennes gård och om djuren i bibeln. Evalotta Kjellberg, präst i EFS-kyrkan i Örkelljunga, var just hemkommen från Tanzania och hade med sig fantastiska bilder på djur och människor men hade även med sig kläder, smycken och till och med ett svärd från Masajfolket.

En eftermiddag fick barnen välja olika grupper, exempelvis, dans, drama, lovsång, mötesledning och kyrkfika där man förberedde inför kvällens gudstjänst som barnen helt själv stod för. De var väldigt duktiga och det blev precis som de ville. Fast att Vilgot aldrig spelat piano förut hann han lära sig nog för att kunna leda oss i en lovsång. Dramat höll hög klass och dansarna gav allt. Killarna i kyrkfikat bakade tigerkaka och gjorde lejonmackor!

 

Denna gång fanns fyra unga killar med som ledare för första gången, Arvid Gustafsson var en av dem.

– Jag var alldeles nykonfirmerad och tycker det är intressant med kristen tro, säger han. Jag tyckte att det skulle vara kul att testa på rollen att vara ledare.

Arvid fortsätter:

– Det var spännande och kul att få se hur det går till lite bakom på ett läger. Jag vill gärna vara ledare igen!

När man åker på läger får man göra saker som man inte alltid gör hemma. Man är en större grupp, utmaningarna blir svårare och man gör roliga saker helt enkelt. Men det handlar också om Jesus. Att få lära sig mer om honom och hans ord. Att få vara tillsammans med andra människor som också tror på Gud och att få nya förebilder i ledarna. Det handlar om att vara i en miljö som strålar Hans kärlek och trygghet. Läger det är grejor det. Som barnen säger – läger äger!

Text. Helena Eriksson
Foto: Rebecca Frosthagen, Kenneth Olofsson, Helena Eriksson

Patrullriks 2017

I tre år har våra scouter längtat till sommaren 2017 då det åter var dags för det stora rikslägret, Patrullriks.  Denna gång höll man till i Mossebo utanför Kalmar. Alla var redo för ännu en fantastisk vecka. Man såg framemot gemenskapen, byggandet, samarbetet och att bara vara ute i naturen! Livsluft tog en tur upp till Mossebo för att hälsa på de Sydsvenska kårerna och funktionärerna. 

Emilia Strandberg, Ella Nordling och Kajsa Hällgren kommer gående från sjukstugan. De har pysslat hela dagen och Kajsa råkade ut för en liten olycka när de täljde. Nu är hon omplåstrad och de är på väg tillbaka till pysslet. Ella och Kajsa är med i Ängelholms kår medan Emilia tillhör Svensköps kår.

– Det bästa med Patrullriks är gemenskapen, säger Emilia.Det är roligt att lära känna nya vänner.

Vänskapen som växt fram de tre tjejerna emellan är ny.

– Det är roligt att man får vänner från hela Sverige, säger de. Och så är det jättekul att samarbeta!

En bit bort ligger tonårsbyn, Jump. Detta år har man satsat på ett festivalkoncept och det är har varit både konserter och beach party ute i skogen. Sydsverige har en kår på Jump och det är Svenköp. Ledara Oskar Arvidsson och Sara Johnsson är båda på sitt fjärde patrullriks.

– Det är en självklarhet att komma hit, säger Sara. Det är det enda stora lägret vi åker på.  Jamboree-lägret, dit ungefär 11 000 scouter kommer, är inte så personligt som det här.

Oskar fortsätter:

–  Det kristna budskapet är väldigt tydligt här. I vår missionsförening ser vi att det är genom scouterna som ungdomarna blir kristna och det leder till en gemenskap i distriktet på andra evenemang.

All tonåringarna är i tonårsbyn för första gången och stämningen är hög. Innan lägret har man tränat på att bygga läger och de är nöjda. Att få vara utomhus hela tiden är något som de tycker mycket om, vare sig det regnar eller solen skiner. Man har verkligen uppskattat konceptet med konserter och beach party men även alla aktiviteter.

– Det är så kul att få träffa människor från hela Sverige, säger de samtidigt som de äter chips och inväntar nästa aktivitet.

Emanuel Bentelid och Rune Lindberg, från Ängelholm respektive Höganäs, är två av fyra som ansvarar för caféet. De båda är inbitna scouter och missar inte Patrullriks. De båda har stora tjänarhjärtan och älskar att se ungdomar växa som människor men även i sin tro.

– Jag trivs väldigt bra med att få vara ute i naturen, säger Emanuel och Rune håller med. Man kopplar av och stressen försvinner säger han.

Rune tillägger:

– Livet blir så basic, säger han. Kontrasten till vardagen och stress och krav som finns i samhället är stor. Här kan man lägga sig i hängmattan och bara vara.

Borta vid scout-lägret har de olika kårerna från Sydsverige slagit upp sina läger. Detta år finns även ett par kårer från Equmenia med, bland annat gänget från Mariedal, Karlskrona. Det är ett kreativt gäng som har byggt stolar av olika modell och man arbetar på ett högt torn.

– Lägerbålen är riktigt bra, säger de i mun på varandra. Och de olika work shops har också varit jättekul.

Tjejerna visar att de har gjort jongleringsbollar och det är mycket man vill säga och visa.

Alldeles intill hittar vi Allerums scoutkår. Man är i farten med att laga kvällsmat, det blir grönsakssoppa. Alla, vuxna som barn, hjälper till på olika sätt. Och man har mycket att säga och man pratar i mun på varandra när man berättar. De tycker det är roligt att lägret är så långt, då hinner man bygga upp mer. Man tycker det är kul att sova i tält och någon tyckte det var kul att få se Ölandsbron. Dagen innan hade man åkt över till Öland för att bada och det var också mycket populärt.

Svensköps kår är redan färdiga med maten och man sitter och äter. Stämningen är hög och även här har man mycket att säga.

– Det roligaste är att vara med Malawierna, säger de. Det känns som om vi är samma familj som dem.

(Svensköps scoutkår har bjudit in fem scouter från Malawi till lägret. Läs mer om det här.) Barnen är även nöjda med sina ledare och skrattar när de pratar om dem.

– De är bra ledare, säger de. De skämtar och vi kan skämta med dem. De har också lärt oss jättemånga saker och de är duktiga på att uppmuntra oss, det är bra.

Calle och Gittan Jarbo från Utvälinge är tjänande personifierad. De älskar att träffa nya och gamla vänner och hugger i om de får frågan. Gittan arbetar med matutdelningen och Calle är vakt.

– Den stora gemenskap som finns här, när man får träffa människor från hela landet, är fantastiskt, säger Gittan. Man arbetar tillsammans, löser problem ihop samtidigt som vi delar den kristna tron.

Calle fortsätter:

–  Det är roligt att se barn och ungdomar ta ansvar och att se deras kreativitet och förmåga att bygga, säger han.

Leendena lämnar dem inte när de berättar om sin upplevelse. Gittan är så nöjd och imponerad över organisationen kring matutdelningen. Hur man tänkt till och hur uppmuntrad hon känner sig efter denna vecka. Både Calle och Gittan har varit förebedjare på Jumps gudstjänster och har fått möta ungdomar på ett alldeles speciellt sätt.

–  Vilka fantastiska samtal man får!

Det är nog det Patrullriks egentligen handlar om. Samtalet människor emellan. Man får träffa många nya människor men även vänner sedan lång tid tillbaka. Man får samarbeta för att få ihop alla utmaningar, läger och aktiviteter. Samtalet slutar aldrig. Bäst av allt är att samtalet med Jesus också är väldigt tydligt. Det viktigaste samtalet av dem alla.

Text:  Helena Eriksson
Foto: Pernilla Helgesson, Helena Eriksson