Nyheter

Salt Sydsveriges vision och strävan är att barn och ungdomar ska få lära känna, komma till tro på och följa Jesus Kristus. Salt vill ge näring åt en tro som håller i vardagen och ge utrustning för att växa som kristen samt arbeta för mission i Sverige och utomlands. Det finns många olika sorters arrangemang för att förverkliga detta och Salt Sydsverige är stolta över att ha 1100 medlemmar i sitt register. Men utan frivilliga ledare skulle det inte finnas något Salt Sydsverige eller några läger i vårt distrikt. Tyvärr har vi dock problem med att hitta ledare för närvarande och läger har ställts in.

Under 2017 var 143 ledare med i verksamheten. Det var barnläger, tonårsläger, ungdomsläger, ungdomskvällar och mycket mer som var igång. Men varför väljer man att finnas med som ledare på läger? Livsluft frågade några av dem som varit med:

– Det är viktigt att vi anordnar läger för barn och ungdomar, säger Kajsa Starfelt som varit med som ledare flera gånger. Det är en förmån att få vara med och dela den upplevelsen med barnen och de andra ledarna.

De senare åren har Kajsa funnits med som ledare på Föräldrafritt:

– Det är ett bra läger bra eftersom barnen då får åka tillsammans med en annan vuxen än sina föräldrar, men som de känner väl och känner sig trygga med. Dessa läger är en bra inkörning till att sen våga åka själv på andra läger.

Hannes Olausson har funnits med på flera tonårsläger:

– Jag har valt att vara ledare i Salt för att jag älskar att hjälpa människor växa i sin tro, säger Hannes. Jag älskar även att växa själv och det tycker jag att jag gör varje dag när jag är ledare. Man märker verkligen att Gud är närvarande på lägren och vill träffa alla ungdomarna på lägret.

Något som står i Salt Sydsveriges verksamhetsplan är att man ska bygga upp nya unga ledare. Detta gör man genom att ta med nykonfirmerade ungdomar som ledare och ser till att de praktiskt får finnas med och sakta men säker lära sig om ledarskap. En som började sin ledarbana på det viset är Simon Knutsson, som senare kom att arbeta som distriktskonsulent för Salt Sydsverige och nu studerar till präst.

– Att jag fick förtroendet att vara ledare inom Salt i tidig ålder har betytt oerhört mycket för mig, säger Simon fundersamt. Jag var nog inte särskilt duglig till en start men många har visat stort tålamod vilket gjort att jag alltid vågat vara mig själv.

Han fortsätter:

– När jag blir präst kommer jag att ta med mig Salts ledarträning och filosofi: att ge ungdomar förtroende, tålamod, mandat och bibelförankrad undervisning om lärjungaskap.

Det finns alltså väldigt många som vill finnas med på Salt Sydsveriges olika arrangemang och antalet som varit med under årens lopp är stort. Man kan inte bli annat är överväldigad över intresset som har funnits och som finns. Idag finns det också många som vill finnas med som ledare men det har inte varit riktigt lika lätt att hitta villiga under detta läsår.

– Det finns många som vill finnas med som ledare och det är otroligt roligt, säger Charlotta Nordström, vikarierande distriktskonsulent. Framför allt är det unga tjejer och killar som vill vara med. Det som är lite svårare just nu är att hitta lite äldre ledare, de som vill vara lägerchefer och ha lite mer ansvar.

Detta har lett till att ett barnläger blivit inställt under läsåret och just nu ser det ut som om sommarens ungdomsläger, Midsommarljus, även det blir inställt.

– Vi har på senare år försökt att dela lägerchefens uppgift på två personer där det har passat sig, säger Charlotta. Det gör att man som lägerchef känner att uppgiften inte blir alltför stor. Man får heller inte glömma att vi som arbetar på Salt Sydsveriges expedition gör så mycket av det förberedande arbetet vi kan, naturligtvis i samråd med lägerchefen.

Det är främst distriktskonsulenten som finns med i hela planeringsarbetet inför olika arrangemang.

– Min främsta uppgift är att underlätta för de frivilliga ledarna, säger Charlotta. De ska kunna komma in i planeringsarbetet och veta att det har stöd i allt som behövs för att få ett läger att fungera. Så mycket jag kan göra, gör jag. Sedan är det ofta att ledarna själva vill planera sin del på lägret och kreativiteten är stor!

Om det är så att du vill finnas med på läger som ledare, hör av dig till Charlotta! För att vara ledare behöver du ha konfirmerats men någon övre gräns finns inte. Vi behöver alla åldrar i vår verksamhet! Salt Sydsverige ser framemot att möta just dig! Anmäl dig som ledare på http://saltsydsverige.nu/ledare/

Du når Charlotta på 0703 -38 80 64 eller
charlotta.nordstrom@efssyd.org

 

Text: Helena Eriksson
Foto: Privat, Helena Eriksson

 

Det återstår bara timmar av lägret. Tonåringarna packar ihop sina saker och städar sina rum. När de är färdiga hamnar de en efter en i en sofforna i dagrummet. Det skrattas, det berättas, det delas roliga saker på mobilerna. Sakta men säkert börjar en lovsång höras och efterhand hänger de på, en efter en. Till sist ljuder lovsången starkt och förtroendefullt. De sjunger från hjärtat, det är äkta. (längst ner i artikeln finns en film där du kan se dem sjunga).

Årets Winter Light på ÅhusGården blev verkligen härligt! Man hade turen att få 25 cm snö på gården bara dagarna innan lägret började, det kan ju aldrig vara fel. Naturligtvis blev det tid för åkning i sopsäck nedför backarna ett par, tre gånger under dagarna. Dagar som, så många gånger förr när det är Light-läger, handlar om att vara sig själv. Dessa 12-13- och 14-åringar är väl medvetna om att de kan slappna av på ett annat sätt när de är på läger eller när de är i kyrkan. Varje gång Livsluft besöker ett Light-läger är det detta tonåringarna vill prata om vilket visar hur viktigt det är för dem.

– I skolan så finns det andra förväntningar på oss, säger Joanna när de sitter ner för att äta lunch. Man är inte accepterad för den man är liksom.

Miriam, Ella, Lydia, Daniel, Ida, Minna och Joanna pratar om hur viktigt det är att åka på läger.

Runt matbordet börjar man prata om olika saker som händer i skolan och om hur eleverna pratar med varandra. Man kommer fram till att det handlar om attityd, och den är inte bra.

– Kanske har det att göra med att i kyrkan eller när man är på läger så samlas vi som har gemensamma intressen, säger Ella. Här behöver man inte låtsas.

På frågan om man berättar om man är kristen eller ej i skolan så är det ingen av de som sitter runt matbordet som väjer i den frågan. De flesta av kompisarna vet att de är kristna men det är ändå lite krångligt, ska man berätta eller ska man inte berätta för nya. De menar att det är lätt att bli dömd på förhand och nya kompisar inte ser dem fullt ut för vem de är. Samtidigt vill de inte hymla om Jesus, det är de överens om. Det är spännande att höra deras mogna tankar och de tycker om att diskutera sådana viktiga frågor.

Linus, Erica och Jennie kämpar med sina väskor när det är dags att åka hem. Hannes håller ett vakande öga

– De är verkligen ljuvliga de här tjejerna och killarna, säger lägerchef Lotta Nordling. Samtalen om vad det innebär för dem att vara kristen har varit otroligt spännande och de har varit väldigt öppna, både i stor grupp och i smågrupperna. Det tänks en hel del, det märks.

– Det blev en otroligt fin gudstjänst, säger Lotta. De vet vad de vill och hur de vill presentera budskapet om Jesus men även hur de vill lovsjunga Honom. Vi avslutade gudstjänsten med att äta de vackra och roliga tårtor som barnen gjort under tårttävlingen. Vissa smakade gott men det gjorde inte andra…Under lägret har tonåringarna själva skapat en gudstjänst. Man delade in sig i olika grupper och med stöttning från ledarna jobbade man på teater, dans, sånger, bönestationer, mötesledning och vittnesbörd.

Lotta skrattar när hon berättar. Att vara med just denna åldersgrupp när något som betyder mycket för henne. Det syns och tonåringarna märker det också.

– Ledarna är bara bäst, utbrister Amanda, Miriam och Lydia.

Dessa tre tjejer är på sitt allra sista Light-läger då konfalägren i sommar hägrar. De är överens om att det är lite sorgligt men man kan också se på dem att de är redo för det nya som kommer med ungdomsläger och ungdomsgrupper.

– Jo, vi längtar till konfat, det ska bli spännande och kul, säger de med en mun.

Tonåringarna på Light-lägret är härligt frimodiga och oförstörda i sina tankar. De följer Jesus, punkt slut. De inser trots sin unga ålder hur otroligt viktigt det är att finna platser där de helt och fast kan var sig själva. Där de vet att de inte blir dömda utan där de är sedda som värdefulla och där de är viktiga. Precis som de är.

Text: Helena Eriksson
Foto: Charlotta Nordström, Helena Eriksson

Det har inte varit så mycket snö i Åre sedan på 1960-talet. Vädret är kallt men friskt och soligt. Backarna är välpistade och redo för många åkare under vintern. Som vanligt arrangerade Salt Sydsverige en resa till Åre under sportlovet och när bussen drog iväg med de 36 deltagarna och ledarna, var det stor förväntan och längtan till backarna som låg i luften. Och vilken vecka det blev!

Under en vecka i Åre hinner man med mycket mer än att åka skidor och bräda. Det finns tid för snöbollsbrännboll, att bada i vedeldad tunna, lekar, kvällsåkning, längdåkning och andakter varje dag. En kväll samlas man också i stavkyrkan för en mässa, en stund som alltid är viktig och betyder mycket för alla som är där. Men den mesta tiden tillbringar man i backarna.

Emma Sellergren var med på resan förra året och valde att följa med även detta år.

– Vi var ett gäng tjejer som var med förra året som blev väldigt tajta och kom varandra nära, säger hon. Vi träffas och hörs av på sociala medier och för oss alla var det en självklarhet att åka med i år igen.

Mika Svensson konfirmerades i somras och var med på sin första resa. När han får frågan om hur det har varit utbrister han genast:

– Det har varit svinbra!

Han forsätter:

– Vädret har varit jättebra och jag har fått många nya kompisar, det har varit lätt att lära känna folk. Det är roligt att ledarna vill göra sådan som vi också vill göra, köra off pist och i skogen och sånt. Resan har varit fantastiskt.

Årets ledare: Gabriel Fürstenberg, Fredrik Jönsson, Daniela Åberg, Tobias Nordén, Jonas Helgesson och Magnus Lennartsson. Fattas på bilden gör Christoffer Lundahl.

En av ledarna är Daniela Åberg som är med på Åre-resan som ledare för första gången. Danni, som hon kallas, har varit på många läger under sin egen uppväxt, något som har fått betyda enormt mycket för henne.

– Att som vuxen få finnas med som ledare på läger är viktigt och väldigt roligt, säger hon. Det handlar om att ge tillbaka till Salt och till Gud. Det har varit ofantligt viktigt för mig att kunna åka på läger under min uppväxt, och ledarna har alltid varit väldigt betydelsefulla för mig. Att få komma tillbaka som ledare själv är en välsignelse.

Men det handlar inte bara om att ge tillbaka, det är roligt också. Det handlar om ungdomarna, om mötet med dem.

– Det allra bästa med veckan har varit alla samtal och att komma ungdomarna nära, fortsätter Danni. Man hinner dela mycket av livet när man reser på detta sätt, när man åker skidor tillsammans, när man åker lift ihop. Att få vara en röst som uppmuntrar dem är fantastiskt men man får så otroligt mycket uppmuntran tillbaka från dem också. Det är stort att få förtroende att komma dem in på djupet.

Årets grupp har inte haft stora grupperingar och man har sett varandra, ungdomarna själva har sett till att ingen varit ensam. Gemenskapen har varit stor. Säkerligen beror det till viss del på det äventyr man råkade ut för på resan upp när man, endast 30 min från Hållandsgården där de skulle bo, åkte i diket. Vägarna däruppe är plogade lite för långt ut i vägrenen och bussen hamnade lite för långt ut och gjorde en snäll avåkning. Det blev ingen uppståndelse och ingen skadades. Krisplanen gick in och ungdomarna kom ut i backen endast tre timmar senare än planerat. Ledarna gjorde ett storartat jobb med att följa upp och redan dagen efter var uråkning överspelad även om det var lite läskigt att åka av, det tycker de alla.

– Eftersom det gick bra blev det istället lite spännande, säger Johanna Lennartsson som var på sin fjärde resa till Åre. Men man kan nog säga att alla var noga med att ha sina bälten på efter detta. Och visst tänkte man lite på det när man var på väg hem.

Trots detta blev det en fantastisk vecka. Som Mika uttrycker det:

– Det bästa med hela lägret har varit alla människor som man lärt känna.

Det är vad det handlar om; gemenskap och lära känna nya människor, att få fördjupa vänskaper samtidigt som man gör roliga saker. Det var ett gäng trötta deltagare och ledare som klev av bussen. Att de hade haft en bra vecka syntes tydlig på dem och alla var noga med att krama om varandra innan man for hem till vardagen igen.

Text: Helena Eriksson
Foto: Daniela Åberg, Helena Eriksson

Hon ser fundersam ut där hon sitter på sin nya arbetsplats. För ungefär tio år sedan var det hon som var på konfaläger. Det var då hon träffade dåvarande distriktskonsulent Sara Starfelt och en låga tändes i henne. Det här var ett jobb hon ville ha en dag. Att få arbeta med barn och ungdomar med ledarskap, lärjungaskap och läger. Men inte bara det. Hon ville jobba i Sydsverige. Åren gick och drömmen glömdes bort, tills en dag i höstas då hon blev påmind om sina tankar som ungdom. Och nu sitter hon här. Som vikarierande distriktskonsulent i Salt Sydsverige. 

Charlotta Nordström är uppvuxen i Kristofferkyrkan i Karlshamn där hennes pappa arbetade som präst. Det var en barn-och en ungdomstid som präglades av livet i kyrkan, där musiken spelade stor roll och där flitigt skolarbete varvades med mycket lekfullhet.

– Jag kommer ihåg när vi startade vår Salt-förening i Karlshamn, säger Charlotta. Det var så tydligt något nytt och spännande som hände i vår förening. Man fick ett medlemskort och det hade jag kvar i många år.

Charlotta har arbetat med Salts verksamhet i flera år. Parallellt med studier på Johanneslunds teologiska högskola har hon vikarierat som distriktskonsulent i EFS Mittsverige och hon har även haft en tjänst på Salt och EFS riks. Med andra ord är EFS och Salt något som sitter i benmärgen på Charlotta.

– Jag ser framemot att få lära känna barnen i distriktet, säger Charlotta och hon skiner upp när hon pratar. Det ger mig så väldigt mycket att få hänga med dem. Tron är så naturlig för dem och de har så bra tankar och vittnesbörd som styrker mig. Jag ser mycket fram emot det första lägret som äger rum om några veckor.

Charlotta har genom sitt arbete på Salt riks och som distriktskonsulent i Mittsverige funnits med på det stora ungdomslägret Livskraft Syd ett par år. Här har hon fått möjlighet att träffa många av ungdomarna från vårt distrikt.

– När jag själv var ungdom betydde det så mycket att få komma iväg på läger, säger hon. Att få komma till större sammanhang och få träffa andra ungdomar än dem man träffade hemma var viktigt. Där fick man känna tillhörighet till något större.

Charlotta stannar upp i tankarna en stund, sedan fortsätter hon:

– På lägren fick jag se andra uttrycksätt än jag såg hemma. Jag fick möjlighet att brottas med olika saker i min tro och därmed utvecklas. Det var på ett annat sätt än hemma i församlingen. Både ungdomsgruppen och lägren behövdes.

Som teolog hoppas Charlotta kunna undervisa och bygga upp ungdomarna hon möter. Hon älskar att prata teologi och det är speciellt det Gamla testamentet som lockar. Hon menar att i Gamla testamentet får man en tydlig bild av vem Gud är men också vem människorna är.

– Jag är en analyserande människa som vill förstå människor och jag vill förstå Gud, säger hon med ett leende. Gamla testamentet ger en tydlig grund för vem vi är och hur vi samverkar med Gud.

I sin uppväxt fick hon tydligt se hur Gud och människor samverkar då hennes föräldrar, som inte på något sätt hade mycket pengar, öppnade sitt hem och såg till att hjälpa de som behövde hjälp. De hyrde boenden till människor även om de kanske inte alltid hade pengar till det men Gud välsignade och försåg. Det var en tydlig samverkan.

– Mina föräldrar har betytt otroligt mycket för mig. De har varit trofasta och de har visat mig vad som är viktigast i livet.

När Charlotta ska koppla av spelar musiken stor roll. Hon har i stort sett alltid varit med i en kör och efter endast ett par veckor i sin nya hemstad Helsingborg har hon gått med i en gospelkör. Hon tycker även om att läsa och hon tycker det är kul att baka tårtor.

– Jag tycker inte så mycket om att äta tårta, säger Charlotta och skrattar till. Men det är kul att baka dem och skapa något som är fint och vackert. Det är på detta sätt jag får utlopp för min kreativitet och det är också ett sätt att slappna av på.

Rebecca Dunåker träffade Charlotta på Blåsarläger när de var i 10-11 år åldern och de har än idag en nära relation:
– Charlotta är väldigt rolig, säger Rebecca entusiastiskt. Hon kan verka sansad men hon har en helt galen och rolig sida också. Hon älskar musik och gärna musik från Disney. Speciellt filmen Hercules där hon kan varje replik i hela filmen. Hon är otroligt duktig på att komma ihåg saker och hon kommer ihåg mer om mitt liv än jag själv gör! Men så är hon också duktig på att lyssna.

Rebecca fortsätter:

– Hon har bra koll på läget och hon sätter sig verkligen in i saker och ting. Charlotta vill alltid göra sitt bästa. Ja, och så älskar, älskar, älskar hon chips!

Salt Sydsverige är mycket glad över att få ha Charlotta i sin verksamhet. Hon är en strukturerad person som tycker om att ha var sak på sin plats. Precis som Frida, som hon vikarierar för, är hon drivande och effektiv, något som redan efter några veckor i tjänsten syns tydligt. Men viktigast av allt är att hon med sitt sätt, sina ord och sina ögon visar att Jesus är viktigast för henne. Det smittar av och inspirerar, precis som hon vill. Charlottas dröm har blivit verklighet.

Text: Helena Eriksson
Foto: privat, Helena Eriksson

 

”Det är en livsstil”

Vad är det med scouting som gör att man engagerar sig i hela sitt liv? Vad är det som gör att när barn och ungdomar blir vuxna och därmed ledare väljer att dra stora lass för att föra scouting vidare? Vad är det som lockar? Svaren som kommer under årets Wintercampen och Wintervaken är lite olika men när allt kommer omkring handlar det om livsstil. Ett sätt att leva, med varandra och med naturen. Och med Jesus. 

För 18:nde året i rad var det dags för Wintercampen, som vanligt den sista helgen i januari och som alltid på Göransborg utanför Höör. Något som har kommit att bli det stora scoutlägret i Sydsverige som ingen av kårerna vill missa. En helg då de får komma samman, då barnen och ungdomarna i distriktet med samma intresse får träffas, utmanas och ha kul.

Efter några år önskade ungdomarna att lägret var längre så 2010 startade man Wintervaken som äger rum parallellt med Wintercampen. Ungdomarna kommer till Göransborg redan på fredagens kväll och hänger på ”camparna” när de ansluter på lördagens förmiddag. När Wintervaken är igång vet man aldrig hur det slutar; det kan hända att man sover i hängmattor ute i snön, att man drar ut på kvällsspårning eller att man är vaken i stort sett hela natten. Att gemenskapen är stor ungdomarna emellan går inte att tveka på:

– Man delar liksom livet tillsammans, säger Viktor och Matteha som båda är med i Svensköps scoutkår.  Man blir som en liten familj.

Matteha tillägger:

– Det man gör på scouterna gör man inte någon annanstans, det är så annorlunda än livet hemma.

Viktor utbrister glatt:

– Det är som en livsstil!

Sara Johnsson är huvudansvarig för Wintervaken även detta år och det är tydligt att hon trivs. Som många gånger förut, är Rune Lindgren och Freja Albertsson med som är ledare för ungdomarna. De berättar att man har haft ”gött häng”, lagat mat tillsammans och under andakten har man utmanat ungdomarna att fundera på vad och vem de tror på.

På lördagens förmiddag ansluter kårer från Röke, Ängelholm, Allerum och Svensköp. Det blir genast liv i luckan och barnen är väldigt förväntansfulla. På frågan om vad de förväntar sig får man höra från mer än ett håll: ”att det blir lika bra som förra året”.

Barnen drar ut på spårning i skogen och ledarna samlas runt lägerelden. Man presenterar sig för varandra och ser över att alla har koll på sina uppgifter. De flesta ledarna har varit med i många år, till och med alla år, medan några är nya för i år. Man märker att det finns mycket erfarenhet och stor rutin men man är noga med att hitta på nya utmaningar så barnen inte ska känna igen tävlingarna. Kampen tas på stort allvar av alla men med stora mängder skratt! Alla vill vinna – flaggan står på spel.

Samtidigt som aktiviteterna pågår för fullt i skogen är det lika högt tempo i köket. Knut-Göran Knutsson och Jasmine Tenshult förbereder inför kvällen då det vankas spagetti och köttfärsås men även krabelurer. Man har redan hunnit utfodra alla deltagare och ledare till lunchen då det traditionsenligt bjöd på rejäla hamburgare från grillen utomhus.

– Man är ju här först och främst för barnens skull, säger Jasmine. Men det är också väldigt roligt att vara engagerad. Det här är så annorlunda mot allt annat man gör i vardagen. Så tycker ju även barnen, här kan de få utmana sig själv och träna samarbete i en trygg miljö.

Knut-Göran har varit med alla år sedan starten och han håller med Jasmine:

– Inom scouterna finns inte de krav som finns i skolan, säger han. Här kan barn, ungdomar och ledare slappna av på ett annat sätt.

Niklas ”Nixon” Hällgren är en av ledarna från Ängelholm. Han själv blev scout först som ungdom och kom med på Patrullriks, EFS och Salts stora nationella scoutläger som äger rum var tredje år, 1984. Under åren har han varit ledare lokalt men även funnits med på så många Patrullriks han har kunnat. När han träffade sin fru Helena och de fick sina barn, Kajsa och Jenny, fick de hänga med och de blev bitna direkt. När han och Helena för ett par år sedan fick fråga om att starta upp en kår i EFS-kyrkan i Ängelholm gjorde man så med tanken att man skulle åka med kåren till Patrullriks i Mossebo som ägde rum i somras. Sedan skulle man inte fortsätta mer. Men det blir inte alltid som man tänkt sig!

– Dels så har vi många barn som tycker att det här är väldigt roligt, dels möter vi också nya människor genom vår scoutkår, säger Niklas med ett leende. Så då kan vi ju inte lägga ner. Vi har ju så roligt med barnen i naturen och det är kul att få dela med sig av vad man själv lärt sig genom åren.

Wintercampen och Wintervaken närmar sig sitt slut. Vinnare i år är Ängelholm och jublet är stort. Redan nu ser deltagarna framemot nästa års läger men man längtar också till sina egna samlingar i sina egna kårer. Ledarna gör ett storartat arbete med att möta och inspirera barnen och ungdomarna. Det är som Nixon säger: ”Jag har fått så oerhört mycket av scouterna och nu är det tid att ge tillbaka till andra.”

Text: Helena Eriksson
Foto: Sara Johnsson, Helena Eriksson

”Det roligaste har varit att få vara med och se hur man bygger upp ett sådant här stort läger.” Det är Lisette Schwartz som berättar om hur det är att vara med i planeringsgruppen för Livskraft Syd för första gången. Ett läger där fyra distrikt, Sydsverige, Västsverige, Sydöstsverige samt Mittsverige, samarbetar för att få ihop ett läger som är fyllt av seminarier, gudstjänster, caféer och underhållning. Ett läger dit man som ungdom kan komma och få smaka och se. Där man får djupare undervisning om Jesus Kristus och där Han får stå i tydligt centrum. 

Under samma dagar över nyårshelgen äger tre Livskraft-läger rum i landet; Livskraft Norr, Livskraft Polar och Livskraft Syd. Sammanlagt är det 370 deltagare och ledare som samlas. Livskraft Syd ägde rum för första gången 2004, då på Glimåkra folkhögskola. Där körde man i två år innan man flyttade det till Sundsgården. Livskraft är känt som ett ”lite lyxigare” läger där man sover endast två-tre personer i varje rum och har egen dusch och toalett. Man äter i skolans matsal och maten får alltid högt betyg. I år är det 150 deltagare och ledare som samlas den 28 december men arbetet med lägret börjar redan i mars månad.

 

– Vi brukar avsluta arbetet med förra årets läger i februari för att sedan i mars börja planeringen för nästa år, säger Frida Ewers som arbetar som distriktskonsulent för Salt Sydsverige och gör sitt andra år som lägerchef. Jag brukade vara på Livskraft själv som ungdom och det är något speciellt när man får samlas så många i flera dagar och ha ett fokus – Jesus.

Bland det första som görs är att sätta ihop en planeringsgrupp sedan att bestämma tema för lägret. Sedan funderar man kring seminarier och talare till dem och gudstjänsterna. Man tittar också på utvärderingarna från året innan för att se hur upplägget har upplevts och man gör justeringar. Det är väldigt mycket man inte tänker på som deltagare som måste planeras och verkställas.

Distriktskonsulenterna i de fyra distrikten finns med i planeringsgruppen och utöver det har man in några personer till, bland annat Lisette.

– Jag håller i den grupp som vi kallar det sociala teamet, säger Lisette med ett härlig leende. Det är nytt för i år och vår uppgift är att försöka se till att deltagarna inte är i sina rum mellan bibelstudium, seminarier och gudstjänst. Vi vill att de ska lära känna nya personer och vara aktiva.

Anne Öhman, som även sitter i  Salt Sydsveriges styrelse, finns också med i sociala teamet.

– Vi har till exempel en poängjakt som pågår under hela lägret, säger hon entusiastiskt. Det kommer också att bli kahoot och andra lekar, allt för att fylla ut tiden för dem som vill.

För Anne är det naturligt att se människor och en av hennes uppgift tillsammans med sociala teamet och dess aktiviteter är att se till att ingen sitter ensam.

– Det är en viktig uppgift!

Gudstjänsterna är i mångt och mycket lägrets höjdpunkter. Innan dörrarna öppnas brukar ungdomarna stå och vänta ett bra tag innan, det drar igång. Gudstjänsterna är även öppna för andra som inte är på lägret.

Nicole Janerheim och Amanda Vadian arbetar med att få ihop gudstjänsterna. De har med sig mötesledare, lovsångsledare, böneteam och teknik i tänket men det är de två som tills sist sätter ordningen. Det är många som gärna vill tycka och tänka kring gudstjänsterna så en stor uppgift är också att begränsa innehållet.

– Vi har i år försökt att skala ner så mycket som möjligt, säger Nicole. Det får inte bli för mycket information utan fokus är på predikan och mycket tid ges för lovsången.

Både hon och Amanda tycker att det är roligt att jobba med gudstjänster riktade till ungdomar. De menar att det blir lite friare och i mångt och mycket är de mer öppna för vad Gud vill göra.

Planeringsgruppen och vissa ledare samlas redan dagen innan för att hinna förbereda allt som ska på plats. Det gör att man kör igång direkt efter julen och att allt arbete måste var klart innan dess.

– I år har jag kunna slappna av helt under julen, säger Frida Råkeberg som arbetar som distriktskonsulent i Västsverige och är lägerchef tillsammans med Frida Ewers. Men på annandagen kommer tankarna igång lite grann. När man väl är här är julen helt passerad.

Frida Ewers tillägger:

–  Så är det nog för alla ledare för det är på annandagen de sista frågorna kommer. Även deltagare och föräldrar hör av sig med med funderingar.

Ett helt gäng har kommit in en stund dagen innan lägret börjar för att hjälpa till med att rigga scen och teknik till gudstjänstlokalen. Johannes Janerheim och John Henrysson ansvarar och ser med tydligt och rakt ledarskap till att saker blir gjorda.

– Vi har riggat till så många olika evenemang nu så det går lite på rutin, säger Johannes. Man blir lite som en mentor för de som vill hjälpa till. De lär sig olika saker och är med en gång eller flera, vissa får ett stort intresse för tekniken.

————————————————————————-

Det har gått några dagar sedan lägret börjar och deltagarna har det bra, det märks tydligt. Det är stim och stoj, skratt blandat med allvar. Men vad har varit allra bäst med lägret hittills:

Håll muspekaren på bilderna för att se vad deltagarna har att säga om lägret.

 

Lisette tycker att hennes del går fint och att stämningen på lägret är härlig.

– Det är kul att ha fått sett hela processen från början till slut, säger hon. Jag förstår nu hur många människor det behövs för att det ska fungera. Det är mäktigt att se hur många det är som vill tjäna och som väljer att lägga sin tid som ledare eller på olika uppgifter på lägret; präster, böneteam undervisare…

Livskraft Syd är ett läger som de flesta, både deltagare och ledare, ser framemot under hela året. Dels för gemenskapen, dels för kraften som det blir när många träffas samtidigt men också för att förväntan på Gud är stor. Som Nicole uttrycker: ” Här hoppas vi att alla får ett möte med Jesus, det är viktigast. Men det är också en möjlighet att lämna av det gamla och börja om på nytt med inför det nya året.” Med lovsång utöver det vanliga, med undervisning på hög nivå, med skratt och glädje är Livskraft är just vad ordet säger – här hämtar vi kraft för livet.

Fotnot: Vi blir påminda om att det detta år var det 20 år sedan Ungdomsriks (föregångaren till Tejp och Livskraft) hölls på Sundsgården med temat ”Gå på vatten” – samma tema som Livskraft Syd hade på gudstjänsten denna nyårsafton. Är det en tillfällighet? Samma plats, samma tema, samma Gud, 20 år senare.

Text och foto: Helena Eriksson

 

Hon kommer ner för trappan med ett stort leende på läpparna och bjuder med upp på ovanvåningen. Det är välorganiserat och rummen har tydliga avgränsningar för olika aktiviteter. Morgonens bön är just slut och människor i olika åldrar rör sig i det stora rummet. Man märker att hon inte har några problem att vara sig själv bland människorna och samtalet flyter på. Det här är hennes nya arbetsplats, EFS-kyrkan i Örkelljunga. Möt Susanne Sjödahl, en kreativ, helhjärtad ledare som brinner för att utvecklas. 

Susanne har levt ett spännande liv med många ovanliga upplevelser. När hon endast var 17 år gammal begav hon sig ut med båten Restoration som seglade från Grekland till Ryssland för att hämta ryska judar, som packat ihop hela sina hem, för att ta dem till Israel. Dessförinnan hade hon spenderat några månader på Komorerna norr om Madagaskar där hennes moster och man bodde. Efter Afrikavistelsen gick hon bibelskola i den lokala hemförsamlingen. Men det var när hon satte fötterna på båten som hon kände att hon vara på rätt plats i livet.

– Det var som en ström av himlen mötte mig, säger Susanne och ler stort. Vilken glädje att vara på rätt plats!

Första svängen på båten varade i sex månader och Susanne återvände senare ett par gånger för att finnas med i arbetet.

När Susanne var 13 år blev hon och familjen kristna. Hon levde i tron men en dag när hon var ute och cyklade talade Gud  till henne och hon insåg att hon aldrig hade bett frälsningsbönen. Mitt på grusvägen stannade hon och bad Jesus komma in i hennes liv. Hon gick helhjärtat in i tron och var frimodig som tonåring och pratade om att kompisarna också borde bli frälsta.

– Jag hängde med mina kompisar ut men jag rökte och drack aldrig, säger Susanne. Jag fick en enorm respekt för att jag höll mig till mina värderingar men efter ett tag blev det så att kompisarna räknade med att jag som var nykter skulle ta hand om dem. Då förlorades glansen med att gå ut med mina kompisar.

Susanne gifte sig och fick flera barn i snabb takt. Hon satsade på familjen och ser den som ett stort missionsfält. Så småningom drog arbetslivet i henne och hon blev Sveriges då enda kvinnliga betongpumpsmaskinist som även bloggade i tidningen Betong. Hon har lastbilskörkort och arbetar gärna med det som vi skulle kalla typiska manliga yrken.

– Jag älskar maskiner och har också kört långtradare och bärningsbil men jag har ännu inte kört grävmaskin – det skulle vara kul, säger Susanne och skrattar till. När jag slutade att arbeta med betongpumpen då grät jag, man får en ”relation” till sitt fordon.

Att Susanne är praktiskt lagd det finns ingen tvekan om. Hon undervisar i trä- och metallslöjd samt i teknik på den kristna Solängskolan i Örkelljunga, ett jobb hon fick genom att hon skulle bygga ett staket till skolan. Det ledde till renovering av våtrum och så småningom fanns hon med som lärare på skolan.

– Hantverket ligger nära mig och jag är självlärd i det mesta, säger Susanne. Att göra saker själv istället för att köpa för dyra pengar är något jag tycker om. Jag har gjort misstag på vägen men det är så jag lärt mig.

Sedan höstterminens början arbetar hon i EFS-kyrkan i Örkelljunga med barn- och ungdomsverksamheten. Söndagsskoleledare har hon varit ända sedan 16-års ålder och något som hon om och om igen har återkommit till. Hon har varit söndagsskoleledare i EFS-kyrkan i åtta år redan men det är först nu hon går in som anställd.

– Jag lär mig så mycket av barn och ungdomar fortfarande, säger Susanne som alltid vill utvecklas och lära mer. Jag har lärt mig att jag inte behöver ha allt planerat in i varje detalj utan ha en bredare planering så barnen kan komma med sina tankar och om hur man kan göra saker. Det är verkligen utmanande.

Susanne är en ”spindeln i nätet” som gärna har överblicken. Hon längtar efter att bygga upp något som ska vara länge och vara en stabil verksamhet. Alla som vill vara ledare ska få vara det menar hon.

– Mitt arbete är att förbereda för ledarna så det ska fungera så lätt för dem som möjligt, säger Susanne. Allt ska fungera utan krångel så det inte blir betungande för de frivilliga ledarna.

Eftersom Susanne själv kom i tjänst som ung är det något hon brinner för, att hjälpa ungdomarna att finna sina gåvor och sedan sätta dem i funktion. Hon hoppas att det ska ge god skörd. Susanne påpekar att det är Gud som får verka och att allt sker med Guds hjälp, rätt fokus och i rätt tid.

Evalotta Kjellberg arbetar som präst i EFS-kyrkan i Örkelljunga.

– Det är så roligt att Susanne har gått in som anställd, säger hon med ett stort leende. Hon gör ett jättebra jobb med barnen och ungdomarna. Dessutom har hon också ett enormt estetiskt sinne och har byggt om själv på ovanvåningen. Hon har ett tydligt fokus på Jesus och jag tror att våra personligheter kompletterar varandra.

Susanne och Evalotta tittar på varandra och säger med en mun: – Vi kommer bra överens.

Susanne avslutar med att berätta att hon aldrig har gått in i ett arbete som varit så förberett av Gud. Människorna i församlingen vill så mycket.

– Det är sådan medvind här, säger Susanne glatt. Gammal som ung kommer med helhjärtat stöd och det uppmuntrar och inspirerar.

Det händer saker runt Susanne, det är klart. Hon är en virvelvind som har koll på läget och som vill mycket. Säkerligen kommer barn- och ungdomsarbetet i Örkelljunga fortsätta att blomstra med Susanne vid rodret. Vi hälsar dig välkommen till distriktet och önskar dig all välsignelse i ditt arbete.

Text och foto: Helena Eriksson

Starkare och mognare

Sommarens konfirmander träffas en fredag i november på ungdomskvällen Hope i Betaniakyrkan i Malmö. Innan ungdomsgudstjänsten bjuds det på tacos och stämningen är hög. ”Konfirmanderna” är uppenbarligen mycket glada att ses igen. Det är en härlig ungdomsgudstjänst med mycket folk, lovsång som berör och en riktigt bra predikan av Anton Flood som är tydlig och får ungdomarna att tänka till. När övriga ungdomar åker hem blir sommarens konfirmander, från båda våra läger, kvar för att sova över och under lördagen lära känna varandra genom olika tävlingar och utmaningar. Det är Konfakamp 2017!

Det har gått 4-5 månader sedan de ”konfirmerade” sa hejdå efter sin konfirmationsgudstjänst i somras. Båda lägrens ungdomar har haft en hel del kontakt med varandra sedan dess. Åhus-lägret hade en återträff endast fem dagar senare och sedan träffades de igen till återträffen på ÅhusGården i september innan de ses här på Konfakampen. Åsljungas ungdomar har även de träffats några gånger innan de möts upp i Malmö. Alla ungdomar, från båda lägren, är helt på det klara med att de har fått vänner för livet under sina läger. Idag är det lätt för ungdomarna att hålla kontakten levande med sociala medier.

Vad har hänt med ungdomarna sedan konfirmationslägret, var de förändrade på något sätt när de kom hem?

På lägret i Åsljunga berättade Matilda Broman att lägret var det bästa som hänt henne någonsin. Hon berättade att hon inte hade det så lätt i skolan men på lägret kunde hon helt vara sig själv.

– Jag kom hem starkare än jag var när jag åkte dit, säger hon. Jag började gå i kyrkan och tänker snart gå med i dansgruppen som finns i min församling.

Hon strålar när hon pratar. Vid samma bord som Matilda sitter Frida Elofsson. Hon berättar att hon inte alls var troende före lägret och att hon tvivlade på att Gud var sann.

– Nu är jag troende, säger hon glatt. Jag känner mig som en annan person men jag tror att det visar sig mest när jag är med mina konfakompisar.

Lovisa Helgesson hugger glatt in i sin kebab och menar att hon är mer öppen och tar för sig mer nu, hon säger att hon innan lägret var mer blyg än hon är nu. Runt bordet sitter även Samuel Strömblad, Nora Wanselius Souders, Karoline Ahnelöf och Timea Schwarz. Alla håller med om att även om de är borta från varandra ett tag så finns det inga murar när de ses, de är kompisar direkt.

Vid ett annat bord sitter ett gäng Åhus-konfirmander och äter falafel eller kebab till lunch. Olle Carlsson berättar att han fått många nya vänner på konfirmationslägret, vänner som kommer att bestå livet ut. Mims Olsson berättar att hon inte var döpt när hon kom till kyrkan, att hon aldrig varit i kyrkan, att det inte fanns någon bibel hemma hos henne. Hon döptes på lägret och beslöt sig också för att konfirmera sig. Hennes föräldrar har inget emot det och Mims tycker att hennes lillebror också ska gå på konfaläger. Hon ler med hela ansiktet när hon berättar.

Det funderas lite runt bordet när frågan om de var förändrade på något sätt efter lägret. Det syns att frågan är tänkvärd och att ungdomarna tänker till.

–  Jag förstår mer av livet nu, säger Måns Nilsson.

Max Arvidsson, en av ledarna på Åsljungalägret finns med på Konfakampen och tycker det är kul att träffa ”konfirmanderna” igen. Han säger att han såg många av dem växa under lägret.

– De som kanske var lite mer försynta och försiktiga innan lägret ser ut att vara tryggare nu, säger Max. Konfalägret ger ju en möjlighet att börja om från början och ungdomarna får en möjlighet att ta steg till att vara den som man vill vara. Man kanske upptäcker vem man är och finner sin identitet i Gud och därmed också i sig själv.

Jonatan Janerheim, lärare på Åsljunga i somras, håller med.

– Under ett konfirmationsläger får ungdomarna en ny syn på sig själv och sitt värde, säger Jonatan. Det är inte lätt att vara tonåring och man brottas med sin självbild och att vara ”inne”. När de förstår att de är älskade av Gud får de ett annat perspektiv på livet.

Distriktskonsulent Frida Ewers har funnits med under Konfakampen för att lära känna ungdomarna och kunna peppa dem till att komma på andra läger som är på gång.

– Det blev ett härligt dygn när deltagarna från de båda lägren fick lära känna varandra och många av dem kommer att ses igen under det stora nyårslägret på Sundsgården, Livskraft Syd, säger Frida. Därefter finns det möjlighet att hänga med på, exempelvis, Åre-resan eller på olika ungdomskvällar. Viktigast är dock att ungdomarna finner en ungdomsgrupp och församling, det är något vi gärna hjälper till med.

Och de, som vi så lätt kallar för ”konfirmanderna”, är sedan sina läger numera konfirmerade och redo för mer i livet. Salt Sydsverige erbjuder olika arrangemang där de kan ses igen och där de kan lära sig mer om den kristna tron och om Jesus. Konfirmationsläger, återträffar och Konfakampen är första steg i en resa där många av ungdomarna kommer att följas åt i resten av sina liv. En resa tillsammans, med varandra men även med Jesus.

Text och foto: Helena Eriksson

Ljudnivån är hög men glad. Lunchen står dukad i matsalen och tonåringarna är hungriga efter ett undervisningspass på förmiddagen. Det är skratt och det är stoj. Det är en vänlig och inkluderande atmosfär. Det här är ett gäng som trivs, den saken är klar!

Så kom då äntligen höstlovet och med det lägret som de som går i årskurs 6 till 8 har längtat efter. Denna gång bor tonåringarna i huvudbyggnaden på EFS-gården till skillnad från förut då de bott på Solvik, som ligger ett stenkast från gården.

– Jag saknar Solvik lite, säger en av tonåringarna och får medhåll från ett par andra tjejer. Det är mysigt när man tillsammans går upp till gården för att äta.

Men det går lika bra på detta sätt, det märks tydligt på tonåringarna som hemtamt rör sig i hela huset för de olika aktiviteterna. Mestadels håller man till i källaren där det både finns plats för mys, pyssel och undervisning.  Temat för lägret är Gud talar och man har inte bara fått undervisning om hur man kan höra Guds röst utan man har även provat på att lyssna in och profetera över varandra.  Det är ett spännande ämne, det märks.

Lena Jupén är ledare för första gången och hon tycker att upplevelsen har överträffat förväntningarna.

– Det är verkligen fartfyllt och roligt. Gemenskapen är grym, säger hon. Det är härligt att se att alla tar hand om varandra så fint.

Anders Kullenberg har varit ledare på barnläger förr men detta är hans första läger som ledare på ett tonårsläger.  Det blir lite annorlunda när man är närmare i ålder med deltagarna. Han menar också det är skillnad mot ett barnläger där man exempelvis får hjälpa barnen att få kontakt med varandra.

– Tonåringarna ser själva till att lära känna varandra, säger han.

På andra dagens eftermiddag är det är dags för Capture the flag. Vädret är strålande men det är kallt och barnen kommer snabbt in igen för att sätta på sig mer kläder. Ella H, Ella N, Guro, Emma och Joanna stannar till och berättar att läger är kul.

– Det är så roliga människor här, säger Guro. Alla känner alla och om det var någon man inte kände när man kom så lärde man känna varandra snabbt.

Ella H tycker det är skönt att vara ledig från skolan.

– Är man hemma på lovet ser man skolväskan och så tänker man på skolan, säger hon. Här tänker man inte alls på det man har hemma.

Flickorna har mogna ord att dela. De säger att det är viktigt att vara tillsammans med andra som har samma tro. De menar att man kan slappna av när alla tänker på samma sätt och de känner sig inte dömda.

– Guds kärlek skiner igenom på något sätt, säger Ella H.

Ella N tillägger att i skolan och på fritidsaktiviter är alla inte snälla och de svär en hel del. På frågan vad de gör åt det kommer svaret snabbt från alla tjejerna.

– Vi försöker vara snälla och vara förebilder, säger de i mun på varandra.

Under  en av eftermiddagarna pratar lägerchef, distrikskonsulent Frida Ewers, om gudstjänsten. Tillsammans kommer tonåringarna fram till vad de tycker ska finnas med i en sådan och sedan delar de upp sig i olika grupper för att förbereda till kvällens gudstjänst. Det är de själva som skapar. Några funderar kring mötesledning och vilka ord som ska förmedlas. Andra jobbar med drama, dans och lovsång medan en grupp bakar till kyrkfikat och andra dekorerar och förbereder olika förbönsstationer. De tar verkligen sina uppdrag på allvar.

Gudstjänsten blir väldigt stark där Jesus är i fokus. Mötesledarna läser ur en andaktsbok. De läser om en Jesus-staty som finns i Vor Frus kyrka i Köpenhamn.  Det handlar om att skulpturen inte blir som skaparen tänkt utan att Gud ändrar utseendet. Mitt under gudstjänsten inser tjejerna att det är en kopia av just den statyn som står på altaren i kyrksalen där man befinner sig. Gud är cool! Under en stund av lovsång finns det möjlighet att få förbön av sina vänner, skriva lappar och tända ljus. Det blir verkligen en nära stund. När det är dags för kyrkfikat  bjuds det på ett stort kors av chokladbollar och smörgåsar i mängder. Alla är nöjda när gudstjänsten är över.

Dessa läger är enormt viktiga för tonåringarna som i snabb takt närmar sig konfirmation. Att få åka bort under några dagar och träna på att vara hemifrån är en erfarenhet som behövs. De lär också känna de som de kommer att tillbringa nästan 4 veckor med på konfirmationslägren, det ger trygghet och oron över det långa lägret blir mindre eller försvinner helt. Men framför allt får de dagar då de får vara nära Jesus, bättre kan det inte bli.

Text och foto: Helena Eriksson

Välkommen på Salt Sydsveriges årsmöte 2018! Mötet äger rum i Andreaskyrkan i Klippan den 18 mars kl 14.00.

Sista dag för inlämning av motioner är den 18 november. Om du har något som du vill att Salt Sydsverige ska göra eller någon annan fråga du önskar att årsmötet tar upp, skicka motionen till ordforande@saltsydsverige.nu