Nyheter

Kom och var med och tyck till om Salt sydsverige!

Vad ska Salt syssla med? Vilka läger borde vi arrangera? Är det något du längtar efter att vi som Salt ska göra? Kom och var med och tyck till om vårt gemensamma arbete! Alla medlemmar i Salt Sydsverige är härmed kallade till årsmöte den 25 april 2020. Plats för årsmötet kommer inom kort. Motioner skickas till: ordförande@saltsydsverige.nu. Motionerna måste vara inne senast den 25 februari.

Du kan läsa mer om årsmöte och hur Salt är organiserat här.

Livsväg 2019

En konferens för dig mellan 18 och 35 år. En plats att möta andra i din egen ålder, prata om livet och tron, äta god mat samt ta del av fräsch undervisning och levande gudstjänster.

Läs mer om Livsväg här: Livsäg

Bibel och Gospel?!

pastedGraphic.png

Glimåkra folkhögskola, som är en del av EFS-familjen, erbjuder två unika möjligheter.

Bibelskola IKON är den första. I en kombination av Bibel, kreativitet och kommunitet skapas något som saknar motsvarighet i Sverige. Tillsammans med två kommunitetsvänner med funktionsvariationer utforskar vi lärjungalivet.

Vår Gospellinje är Sveriges mest meriterade. I en kombination av bra undervisning, många spelningar och en resa till Chicago erbjuder vi ett musikaliskt höjdarår.

Vill ni sprida länkarna och kanske kolla på filmerna vid någon samling?

Ikon

Se filmen https://youtu.be/LvQ4D8LSsL8

Kolla Hemsidan https://glimnet.se/pages/bibelskolan-ikon

Följ Instagram: ikonglimakra

Gospel

Se filmen https://youtu.be/dh49fyq75Mc

Kolla hemsida https://glimnet.se/pages/gospellinje

Instagram: gratitudegospelchoir

Facebook https://www.facebook.com/Gospellinjen-821983461277207/


Vi längtar efter att få se människor och samhällen förvandlade av Jesus. Vi vill rusta en ung generation att stå tillsammans för ett förvandlat Sverige. Därför vill vi inbjuda dig till dagar av lärjungaträning och evangelisation.Vi tror på en ung generation som är kallade att ta upp stafettpinnen och gå längre, djupare, bredare och högre med Herren än tidigare generationer. Och vi vill börja i tillbedjan.

Har du varit på Livskraft Sommar eller våra nyårsläger kommer du att känna dig som hemma.

Vi kommer att testa ett litet annorlunda upplägg på detta spår.  Vi har flera otroligt duktiga undervisare, ett Krikteam och ett socialt team som har lite extra ansvar att se till att alla känner sig hemma och har någon att hänga med.Under förmiddagarna kommer vi ge mycket tid till lovsång och gemensam undervisning. Men vi vet att många också behöver röra på kroppen och göra något annat, så under vissa tider på förmiddagen kommer sporthallen vara öppen och Krik-teamet är då redo för att utmana dig. Även det sociala teamet hänger gärna med dig som vill pausa från undervisningen och lovsången.Och för dem som hellre är kvar i bön och tillbedjan, kommer den möjligheten att finnas.

Vi tror att Gud har något att säga till en ung generation och kommer att ha fokus på just Guds ord, Andens tilltal, lovsång och bön. Vi vill utrusta dig att gå längre, djupare, beredare och längre än oss!

Du hittar info, anmälan och schema hittar du här https://konferens.efs.nu/ungdom/mer frågor?: Marie-Louise Nilsson, marie-louise.nilsson@efs.nu, 0707-672071Nathalie Bencic är 29 år och kommer ursprungligen från Halmstad.
En vinterdag under gymnasiet fick hon ett starkt Gudsmöte och upptäckte att hon ville ha en vardag med Jesus. Det du vill, gör jag, sa hon till Gud.

– Jag hade varit med i tonårsgruppen hemma i Halmstad men det var denna vinterdag som Jesus grep tag i mig ordentligt, säger Nathalie. Efter denna händelse testade jag på att åka med evangelisationsbåten Elida under några helger. Senare blev jag tillfrågad om jag ville följa med på båten under ett helt år. Jag kände en kallelse och frid över beslutet att följa med. Men i stället för ett år blev det till slut en 7 år lång evangelisationsturné med Elida.

Under sommaren seglade de i Sverige och i södra Europa under vinterhalvåret. Nathalie och de andra som jobbade på båten, bodde också där. Det blev ett väldigt annorlunda liv med människor tätt inpå sig hela tiden. Hon jobbade mycket med konfirmationsläger på båten och växte in i uppgiften allteftersom. I början fick hon ansvara för en lek och det kändes stort och nytt då. Senare fick hon mer ansvar, för exempelvis, köket och till sist konfirmationsverksamheten. Hon kände verkligen att hon var på rätt plats och trivdes med att få jobba med ungdomar. Att få växa in i uppgifterna och bli uppmuntrad till mer ansvar, tycker hon är bra.

– Jag gick i land 2015 för att börja utbilda mig, säger Nathalie. Fast mark under fötterna, det var ovant i början.

Nathalie skrattar och fortsätter berättar :

-Efter så lång tid till havs hade jag fått sjöben. Jag flyttade till Malmö och började läsa till ämneslärare på högstadiet. Mina ämnen är engelska, geografi och historia. United-kyrkan blev min församling och där trivdes jag väldigt bra. Efter 1,5 år började jag engagera mig i barn- och ungdomsarbetet i församlingen. Jag märkte då att jag hade fått mycket med mig från Elida som jag kunde använda här i kyrkan.

Hösten 2018 fick Nathalie en 25 % tjänst som barn och ungdomsledare i sin hemkyrka. Det är ett roligt och omväxlande jobb och en lagom stor tjänst eftersom hon fortfarande studerar. När Nathalie börjat jobba, upptäckte hon att det var kul att jobba med mellanstadiebarnen också och inte bara tonåringarna.

– Elida lade grunden till mitt arbete, säger Nathalie. Det är jag glad för.

Det är på fredagskvällarna som mycket av Nathalies arbete sker. Det är då barnen och tonåringarna träffas i kyrkan. Det är fredagsträffen för mellanstadiebarnen men även tonårsträffen för de lite äldre. Nathalie brinner för barn- och ungdomsarbetet.

– Tonårstiden är en känslig tid, säger Nathalie och det är viktigt att de blir sedda.

Arbetet med barn och ungdomar i United-kyrkan i Malmö handlar även om att kunna organisera, vilket Nathalie tycker om. Det handlar om att sy ihop ett program för terminen och att ha en övergripande tanke – långsiktig men även kortsiktig. En annan viktig uppgift Nathalie har är att locka fram nya ledare. Hon styr alltså upp arbetet och skickar månadsbrev till föräldrarna med information så att de får reda på vad som händer i kyrkan. Det finns tre barngrupper och en tonårsgrupp. Det finns ansvariga ledare för alla grupperna men hon har det övergripande ansvaret. En annan uppgift hon har är att planera läger.

– I höst har vi börjat med temakvällar för barnen, säger hon. Det handlar bland annat om dop och nattvard.

-United-kyrkan i Malmö var från början en pingstförsamling som i våras gått ur Pingst och gått in i EFS. Då behöver både barn och vuxna få mer kunskap om hur de som församling ser på dopet och nattvarden.

– Det ska finnas en längtan hos barnen och tonåringarna att få bli döpta utan att det blir ett jippo av det, säger hon. De behöver information och förståelse om varför vi vill ha barndop och nattvardens betydelse.

Det finns ungefär 90 barn inskrivna i kyrkans barngrupper och av dem kommer 60 regelbundet till kyrkan. Det var några av föräldrarna till dessa barn som kom med frågan om nattvard och dop. Det är inte alltid lätt att förklara detta för sitt barn hemma. Senare blir det fler temakvällar om bland annat relationer, synd och nåd.

Nathalie brinner för att barn och tonåringar ska upptäcka Jesus.

– Jag vill påverka en större helhet och det gör jag genom mitt jobb i kyrkan, säger Nathalie. Dessutom ingår jag i ett arbetsteam och det känns bra. Att organisera och att jobba med människor är väldigt roligt.

Till slut frågar jag Nathalie om hon fortfarande åker båt eller om hon fått nog av det livet? Då skrattar hon och berättar att hon fortfarande åker med Elida några veckor varje år. Kanske är det så att hon aldrig riktigt blir en landkrabba?

Text: Lotta Nordling
Foto: Privat 

Ett pratglatt gäng som samarbetar över gårdsgränserna. Årets konfagäng har börjat den spännande resan mot konfirmationen.  Den 24 november var det dags för årets kickoff för sommarens konfirmander.

Känslan av sommar kan kännas avlägsen, men årets konfirmander har redan fått en försmak av den varma årstiden.

-Vi hade en jättebra kickoff. Tidigare år har konfirmanderna varit väldigt tysta och blyga i början, men nu var de pratglada och tog hand om varandra på ett fint sätt, berättar Charlotta Nordström, vikarierande distriktskonsulent.

Sedan några år tillbaka har man haft en gemensam uppstart för Åsljunga- och Åhus-lägret och ifjol hade man dessutom återträffen tillsammans.

Det har blivit en tendens att ungdomarna ser sig som antingen Åsljunga eller Åhus och det vill vi försöka motverka. Vi vill att ungdomarna ska komma in i vår verksamhet som helhet, lära känna personer från andra ställen och förstå att Gud och läger inte bara finns på en gård, säger Charlotta.

Kickoffen hölls i Hässleholm och bestod av undervisning, lekar, mat och information om vad EFS och Salt är. Och så fick respektive konfagäng lite tid att svetsa sig samman. Lägret i Åsljunga är fulltecknat, medan det finns platser kvar i Åhus.

-Senaste åren har det varit mycket EFS-barn i Åsljunga och mest ungdomar utifrån i Åhus. En del har googlat konfaläger och när då vårt har dykt upp har de anmält sig till det.

Charlotta ser en stor poäng med att nå ut till fler än de som redan finns i EFS- och Salt-sammanhang.

-Konfalägren är en av våra största missionssatsningar, så det är viktigt att det kommer ungdomar som finns utanför våra egna sammanhang.

Hon vet av erfarenhet hur givande det är att få möta dessa nyfikna personer.

-Det är en ynnest att som ledare få prata om Gud och tro med en ung människa i tre veckor.

Text: Sara Engström Foto: Charlotta Nordström

En härlig återträff

Helgen 26-28 oktober hade konfirmanderna från sommarens båda konfirmationsläger en stor gemensam återträff. Tonåringar som gått på både Åhus och Åsljunga, träffades.
Ledarna valde att slå ihop båda grupperna till en stor återträff för att de skulle känna av en lägerkänsla, inte bara träffa sin grupp. Anna Sköld, som i sommar var lärare på Åhus-lägret, berättar att ledarna tänkte att det skulle bli kul för konfirmanderna att få lära känna de andra. Det skulle ge en försmak till andra läger som till exempel nyårslägret Livskraft, och inte bara inkluderar den egna trygga gruppen.

Hur valde ni plats att ha återträffen på?
– Vi ville inte att någon grupp skulle få ett övertag på ”sin” gård och valde att förlägga träffen på EFS gården i Höllviksstrand, säger Anna.

Hur hade ni det? Vad gjorde ni?

– Vi hade det bra!

Sebastian Stakset

Anna fortsätter:
– Cirka 60 förväntansfulla och några säkert lite nervösa före detta konfirmander kom till gården på fredagskvällen. Då kom överraskningen! Alla bussades in till Malmö för att gå på konsert med den kände kristne rapparen Sebastian Stakset. WOW! Vilken kväll det blev! En härlig konsert och ett starkt vittnesbörd om Jesus. Många blev berörda av det starka budskapet. Tack Sebastian Stakset!

Anna berättar vidare:

-På lördagen hade vi olika seminarier. De kunde bland annat välja på dans till lovsång, fota skapelsen, och Gud leder i dag. Det var uppskattat att det fanns flera att välja på. Lördagen avlöpte sen med olika aktiviteter och lekar. Dagen avslutades med mässa och förbön. Flera av faddrarna berättade om sin tro i vardagen, vilket var bra för ungdomarna att höra. På söndagen hade de en gudstjänst med mycket bön.

Sammanfattningsvis säger Anna att lägret var bra och att en viktig del i träffen var att deltagarna skulle få en egen relation med Jesus utifrån den kunskap de snappat upp under sommarens konfaläger och att de även i fortsättningen ska åka på läger.

Text: Lotta Nordling
Foto: Jonas Nordén

Frida Kristensson var ledare på årets sista sommarläger, Sommarpunkten. Hon har under sin uppväxt varit på många läger på EFS-gården i Höllviksstrand och har vuxit in i rollen som ledare. Här berättar Frida om vad lägerlivet på gården i Hölliviksstrand betyder för henne. 

Då var ytterligare ett läger på EFS-gården i Höllviksstrands avslutat, Sommarpunkten. Helgen bjöd på massor av skratt, lekar, kramar, mat, undervisning, frågeställningar, bad, och utmaningar.

Fast att jag har växt upp med att åka på läger varje sommar tycker jag alltid att det är lite vemodigt timmarna innan jag har kommit iväg. Jag vet hur trött jag kommer vara när jag kommer hem.  Jag är 100% medveten om allt som egentligen behövs göras, den där uppsatsen som inte är skriven, den texten som inte är analyserad och de där talet som inte är inövat än. Men när jag kliver in genom dörrarna på Höllviksstrand och vet att när ett läger väntas försvinner alla måsten. Ett lugn infinner sig och tankarna om skola och vardag finns det varken tid eller plats för. Istället ska det spånas på andaktsteman, hitta på lekar och lära sig namn.

Det är precis därför jag åker på läger. För att komma ifrån vardagen för en helg och umgås med fantastiska människor som återkommer år efter år.

På fredagens andakt pratade Emma om hur vi på lägret är en enda stor familj, där alla barn är välkomna precis så som de är. Hur privilegierade vi är, vi som får åka på läger år efter år och samtidigt uppleva denna fina familjekänsla med människor som vi aldrig träffat tidigare och människor som vi sätt fram emot att kram om.

Tack gode Gud för denna helg. Tack för att du alltid är med oss, för att du har berört barnen som befann sig på lägret i år. Jag ber för att alla tankar som du planterat under lägret ska rätas ut och komma till användning. Tack för den goda maten som köket levererar år efter år. Tack för att du höll regnet borta så barnen fick gå ner till stranden som de längtat efter. Tack för att det sista sommardoppet alltid sker på Höllviksstrand. Tack för att du botar hemlängtan, hunger och att din famn alltid finns att kasta sig i. Tack för de fina 15+ barnen som stöttade upp när ledarna inte riktigt räckte till. Ett extra tack för gemenskapen som bara finns på Höllvikstrands gård år ut och år in. Tack för vår familj där alla kan känna tillhörighet genom dig. Tack för att föräldrarna lämnar över sina juveler och låter oss leka med dem. Tack för att så många barn återvänder och tillsammans med oss vill avsluta sommaren på bästa sätt. Tack för att vi ledare tillsammans med 51 underbara barn fick sätta punkt för sommaren genom dig tillsammans med dig.  Tack Gud, tack, tack, tack för denna gemenskapen som inte hittas någon annanstans än på Höllviksstrand.

I Jesu namn amen.

Text och foto: Frida Kristensson