27 december, 2015

Efter plugget… en spännande serie!

Under vårterminen 2014 hörde vi från ett stort gäng som tagit studenten och sedan provat på olika saker. Olika länder, olika bibelskolor, olika jobb. Inspirerande läsning för alla med speciellt för dig som snart ska ta studenten!

10927902_733637040059465_2001086808_n1

Ett år förvandlar minst ett liv

Jag har valt att gå ett år på bibelskola på Johannelund i Uppsala. Det gör jag för att få tid att tänka och fundera på kristen tro och på Gud. Det är ett konkret och tydligt sätt att visa för mig själv och för Gud att jag är intresserad av att utvecklas och förvandlas.

Under gymnasiet växte en längtan fram att gå bibelskola. Efter studenten rullade tiden på och jag åkte som volontär till Afrika och började sedan arbeta som timanställd undersköterska vilket så småningom ledde till fast tjänst. Dock fanns min längtan efter att gå bibelskola kvar men jag kände att det blev svårare och svårare att bryta upp och åka iväg. Jag gifte mig och min man började på en distansutbildning i Uppsala. Efter två terminer bestämde vi oss för att flytta så att han kunde läsa på plats, och därmed fick jag chansen att gå bibelskola serverad till mig och den ville jag inte missa.

Under de första veckorna fick jag en sådan tacksamhet över att jag har möjlighet att gå bibelskola. Tacksam för att jag får läsa bibeln grundligt ett år utan att bli förföljd eller behöva göra det i Mentorsprohemlighet. Tacksam för att få ge Gud så mycket utrymme i mitt liv. Tänk att jag till och med får studiestöd för att läsa om Gud. Helt fantastiskt, vilken lyx!

Jag ser detta år också som ett viloår. Som jag skrivit arbetade jag innan vi flyttade och jag började på bibelskolan. Arbete och studier kräver ansvar och krav att prestera. Jag tycker det är så härligt att få ett friår där fokus ligger på mina relationer och inte på mina prestationer. Jag får investera i min relation till Jesus, till andra människor och till mig själv.

Bibelskolan har två olika spår; KRIK-spåret och Teologi och församlingsspåret. Vi läser ihop på förmiddagarna, medan vi tre eftermiddagar i veckan har separata lektioner med respektive spår. Jag går KRIK-spåret och det är så roligt! KRIK står för Kristen Idrottskontakt där man vill förena idrottsglädje, trosglädje och livsglädje.  Vi får prova på olika sporter och äventyr, men också lära oss mer om ledarskap och praktisera det. En vanlig KRIK-samling innehåller sport och aktiviteter där man bryter mitt i för att ha en kort och enkel andakt. Jag fick på en samling hålla i en andakt och jag fick känna en sådan ”Mæstringsfølelse”(norskt ord som vi kan översätta till bemästringskänsla, typ som ”Wow, detta klarade jag av!”). De kurser vi läser på förmiddagarna i helklass är bland annat Gamla Testamentet, Nya Testamentet, Etik, Lärjungaskap och Det inre livet.

Bibelskolan startade i september så jag har bara läst i ca fyra månader, men ändå känner jag att jag har utvecklats och fått uppleva mycket på den tiden. Det finns så mycket mer för mig att upptäcka under tiden som är kvar på bibelskolan. Detta år och den kunskap jag kommer få ut vill jag hålla färskt i mitt minne hela livet. Jag vill försöka leva nära Jesus och låta mig förvandlas av honom. Jag vill påverka andra människor så att de också lär känna den levande Guden. Jag vill uppmuntra dig som läser detta att avsätta ett år och gå en bibelskola, du kommer inte bli besviken!

Johanna Janerheim

10505414_10152799492811183_171603507793662151_n-150x150

Gud sa till mig att han är god

När jag skriver detta åker jag om en vecka hem till Sverige för att fira Jesu födelsedag, men just nu befinner jag mig i Sheffield i Storbritannien och är mitt inne i en lärjungaskola / ledarskapsutbildning som heter Form och som jag läser genom Glimåkra Folkhögskola.

Förutom att läsa lärjungaskap och ledarskap så jobbar vi väldigt mycket med oss själva. Vi har ”huddles”, smågrupper, där vi tar upp kairos-moments. Ett kairos-moment är när Gud agerar i ett speciellt ögonblick och gör det betydelsefullt, ofta handlar det om något som Gud vill att vi ska inse eller ändra på.

För några veckor sedan fick jag ett väldigt tydligt kairos-moment. Jag låg i min säng och skulle sova. Helt plötsligt fick jag en otroligt klar tanke: ”Gud är god. Genom allt är Gud god. Även om livet är jobbigt, känns orättvist och tråkiga saker händer så är Gud god. Ha ditt fokus på Jesus, peka på honom, för han har tillrättaställt allt. Gud är god.”

I familjen som jag bor i här i England så bor det också en annan svensk tjej. För några veckor sedan så visade Gud även för henne att han är god. Vi diskuterade det vi upplevt och för mig var hennes kairos precis som en bekräftelse på mitt eget. Gud är god, helt enkelt.

Det jobbiga är när tråkiga saker händer, till exempel om du förlorar jobbet, en nära vän blir svårt sjuk eller någon i familjen går bort. Vid dessa tillfällen har jag haft väldigt svårt för att hålla fokus på Guds godhet. Varför händer onda saker när Gud är god?

Efter mitt kairos har Gud vid dessa situationer visat för mig att även om Jesus vann på korset så finns fortfarande den onde kvar i världen och han gör allt för att separera oss från Gud. Vi måste komma ihåg att godheten inte är det enda, än. Även om det är svårt och strävigt ibland behöver vi påminna oss om Guds godhet och lära oss att peka på Jesus. Testa, livet blir ljusare och enklare.

Erika Bengtsdotter

 

ImageResizer.net-qso9utb1bczh83c-250x141

Varför ska man gå bibelskola?

”Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp.” Jer 29:11

Varför ska man gå bibelskola? För mig var det många olika anledningar som ledde fram till beslutet. Dels var det egna tankar, bibelskola är bra för jag får växa i min tro på, relation till och kunskap om Gud. Man får komma hemifrån lite och testa på vuxenlivet, även om jag hjälper till mindre här än vad jag gör hemma. Jag får härliga kristna vänner och relationer som jag hoppas kommer hålla bra tag, ja, in i evigheten hoppas jag.

Det är mäktigt att se vad Gud kan göra när man ställer sig i förfogande till honom. Han vill förvandla dig, inte för att han inte är nöjd med dig, utan just för att han älskar dig och ser vad du var tänkt att vara. Ett år på bibelskola är ett fantastiskt tillfälle att få låta sig förvandlas av Jesus.

Men den största anledningen till att jag hamnade här är på grund av Guds ledning. Han har omsorg om mig och han har ”fridens tankar” för mig. Jag kan bara tänka mig vad ett år kan göra, men Gud vet vad han kan göra. Vad jag har sett hittills, halvvägs genom, är att Gud kan göra mycket mer än jag förväntar mig.
Skolan jag läser på heter Strandhems Bibel- och Lärjungaskola och ligger i Örkelljunga. Vi jobbar i kombination mellan lärjungaskap och Guds ord. Vad det gäller Guds ord yttrar sig det i givande undervisning. Den är uppdelad i olika teman, veckovis, den ena veckan kan vi ha om Jesus i GT, nästa om relationer. Vi har även en timmes bibelreflektion, i form av samtal, bön och reflektion, om dagen.

Vad det gäller lärjungaskapet yttrar det sig i allt från en missionsresa, i vårt fall till Kenya, på hösten till praktik en gång i veckan, jag hjälper till som konfirmationsledare och på en ungdomsgrupp i byn. I lärjungaskapet ingår även gemenskapen med varandra, en gång i veckan har vi gemenskapskväll där vi leker tillsammans, förutom det tar vi glatt och villigt gärna tag i att umgås med varandra när vi har lediga stunder. Vi försöker leva utifrån Jesu ord i Joh 13:34-35. Jakob skriver utmanande i Jak 2:18: ”Visa mig din tro utan gärningar, så skall jag med mina gärningar visa dig min tro.” Tron ska komma till uttryck i handlingar och gärningar och detta är en viktig del av lärjungaskapet.

En annan del av lärjungaskapet handlar om den personliga relationen med Pappa Gud. Alltså själva tron som ska ta sig uttryck i handlingar. Detta görs dels genom morgon-, middags- och kvällsbön, där det varvas bibelläsning, tidegärdsläsning, bön och lovsång. Men det görs dels genom att trycka på vikten av ett personligt andaktsliv. Vi har som läxa varje vecka att be en timme. Detta kan vara utspritt över hela veckan eller på ett tillfälle och det är givetvis ingen som kontrollerar detta. Det handlar om att för de som inte redan har ett andaktsliv, skapa ett som man kan ta med sig därifrån, och för de som redan har ett få utveckla och utvidga det.

Jag har nyss tagit studenten så för mig lägger Strandhem grunden för hela mitt vuxenliv och min framtid. Jag får stå på en stadig grund i Guds ord och får en skjuts in i en livslång relation med Herren som förhoppningsvis bara kommer att gå djupare. Om du längtar efter mer av Gud, mer av Guds ord och vill ha kanonkul på köpet är bibelskola något för dig.
Jesus kallar dig att vara hans lärjunge, glid i frid!
Carl Vilhelm Boström

ImageResizer.net-2iy09btcv4rojgs-194x150

Gud gör mäktiga saker i Partille

Tom Johansson är mitt namn och jag håller till i Partille/Göteborg sedan Augusti 2014 tillsammans med ett gäng från Team Jesus Generation. Min tid här har varit helt galen och häftig. Jag har som fulltidsarbete att söka Gud, läsa bibeln och att få hjälpa och umgås med ungdomar! Kan man göra något bättre tänker jag!?       Mer om detta lite senare.

Som jag skrivit är mitt namn Tom Johansson, är 22 år och kommer ursprungligen från Örkelljunga i Skåne. I april förra året hade jag en vecka då jag vart splittrad över vad jag skulle göra till hösten och jag stod mellan tre val trodde jag då. Antingen tänkte jag läsa på högskola i Göteborg, åka till Sydafrika på missions/volentärresa eller tacka ja till ett väldigt fint jobb som sträckte sig över 10 månader. Valet var inte självklart någonstans och jag behövde bestämma mig genast. Jag hade speciellt i mina böner den veckan att Herren skulle hjälpa mig välja rätt och efter några dagar i bön och väntan så ringde telefonen medan jag gick och arbetade. Det telefonsamtalet förvånade mig något så alldeles och direkt när mannen började prata och nämnde TJG (Team Jesus Generation, organisationen som jag arbetar genom) och frågade om jag ville komma till Furulundkyrkan i Partille och hjälpa till med ungdomsarbetet kände jag att det är detta jag verkligen ska göra. Jag bestämde mig för att ”teama”!

I augusti åkte jag sedan upp till Åredalens folkhögskola utanför Åre för att förberedas och få lite utbildning för kommande utmaningar. Jag hamnade ihop med ett härligt team på sex personer som alla skulle hålla på med samma/liknande grej i kyrkan i Partille. Vi hade nästan tre veckor där och sista dagarna avslutades med en härlig retreat tillsammans med bibellinjen från skolan. Sedan har jag hållit till i Furulundkyrkans församling och i lägenheten som vi i teamet delar. Det har blivit lite av ett kollektiv som vi bor i då vi är sex stycken (minst) tillsammans i en lägenhet. Vi är ofta ute två-tre stycken tillsammans i arbetet och uppgifterna vi har men emellanåt ses hela teamet och vi har haft många sköna kvällar tillsammans i lägenheten.

Så vad gör vi då som ”teamare” kan man fråga sig? Det är en fråga som är det är svårt att svara kort på. Men saker som vi har i stort sett varje vecka är att på måndagar ha mycket bön/lovsång, planering och samtal i kyrkan där vi ser på veckorna, vad vi gjort och vill göra. Måndagarna tycker jag riktigt mycket om och de ger en riktigt härlig start på veckan! Sedan håller vi till på tre högstadieskolor här i Partille tisdag-torsdag ett par timmar runt lunch där vi kan ”hänga” och umgås med Eleverna. Detta är riktigt bra tycker jag och det har lett till att väldigt många hittat till kyrkan och är med på de aktiviter och sammanhang vi har där. Till det sen är att vi har konfirmation i kyrkan på tisdagskvällar där jag får hjälpa till och där jag träffar några av ”mina” elever från skolan. Varannan torsdagseftermiddag har vi sedan pannkakskyrka på torget vilket är helt galet bra. Där delar vi ut pannkakor till förbipasserande och det brukar komma ett gött gäng från skolorna och ”hänga” med oss. Detta är bara lite av det vi gör och det är så häftigt att få medverka och vi når verkligen ut till många med Guds kärlek och liv!

Just ja! Något viktigt jag glömt är den personliga andakt jag har här. Varje morgon börjar vi med en timme för egen bibelläsning och att umgås med Gud i bön m.m. Detta har vi inlagt i vår veckoplan. Hur najs är inte det!?

Tack och hej från mig

//Tom Johansson

Screenshot_2015-01-02-12-35-321-152x150

Ett liv med Gud är ett helt liv.

Längtan efter spänning tror jag finns inom oss alla, och det finns mycket spänning att upptäcka i världen. Dock är ett spännande liv i vår värld inte alltid det samma som ett helt liv, med hela relationer med sina medmänniskor, med sig själv och med Gud.

Jag har under tre terminer efter att jag tog studenten gått på bibelskola och därefter ledarlinjen på Kornhill i Halmstad och läser just nu en teologikurs på distans på Hjälmareds folkhögskola. Jag är så enormt tacksam för att Gud ledde mig till att göra det! Ingenting skulle kunna slå allt jag lärt mig och all personlig utveckling jag har fått. Mest av allt har jag lärt känna den Gud jag tror på ännu mer och fått se att livet med Gud verkligen håller om än allt annat skulle rasa.

Jag mötte Gud första gången under mitt konfirmationsläger då jag kommer från en ickekristen familj, och därefter förändrades livet väldigt mycket. Men i perioder var det svårt att tro och jag kände att jag inte visste hur jag skulle leva så nära Gud som jag ville. Jag hade även levt med ätstörningar av och till fram till slutet på sommaren innan jag skulle börja på Kornhill då Gud på ett fantastiskt sätt gjorde mig frisk och öppnade mig för allt vad han ville göra i mig, vilket var en perfekt utgångspunkt när jag skulle börja på bibelskolan. Guds tajming är otrolig!

Under bibelskolans och ledarlinjens gång har Gud gång på gång visat och uppenbarat nya saker att ha med mig i livet, dragit mig närmare honom och gjort mig mer beroende av honom. Jag har fått lära mig vikten av bön, att få ett mer fungerande böneliv och att läsa bibeln så att jag förstår på helt nya sätt. Vi har läst kurser om själavård, bibeltolkning, ledarskap, församlingsliv och fått utvecklas genom att praktisera och utforska våra enskila gåvor, vilket minst sagt har varit spännande.

Att få se Gud göra övernaturliga saker och tala in i mitt och andra människors liv ändrade min syn på hur jag ville leva. Tack vare bibelskolan fick jag tid att ostört lära känna Gud och märka att även när allting inte är lika spännande så är han ändå samma Gud. Och att även vi när kan känna att allt i våra liv bara går sönder så vet vi att Gud håller och att han kan hjälpa oss att sätta ihop bitarna så att livet blir helt igen.

/Linnea Ingrup

ImageResizer.net-ov2qp38ulodn09k-250x95

Gospel all day, every day

Själv vill jag alltid hoppas pådig, åter och åter sjunga ditt lov.” – Ps. 71:14

För tre år sedan gick jag min sista termin på gymnasiet, och hade ingen aning om att jag skulle hamna där jag är idag.

Höstterminen 2012, efter jag hade tagit studenten, hamnade jag på Glimåkra folkhögskola för att gå på gospellinjen. Jag vet faktiskt inte varför det blev just gospel. Jag hade nog alltid haft det i tanke, och jag hade inga andra planer på min framtid. Gospellinjen på Glimåkra folkis var det enda alternativet jag hade, och som ”tur” var blev det just det. Men jag kan inte annat än tro att det var Guds tanke att jag hamnade där.
Det blev ett år med otrolig gemenskap, mycket sjungande, turnérande och allt detta med Gud i centrum. Jag fick en vardag att leva med Jesus och jag växte otroligt mycket i min tro och i mig själv. Det blev det bästa året i mitt liv.

När året närmade sitt slut visste jag fortfarande inte vad jag skulle göra i framtiden, vilket ledde till att jag spontansökte till gospellinjen år 2, som håller till uppe i Stockholm. Gospellinjen år 2 innebar 75% studie (som tillhör Glimåkra Folkhögskola) och 25% anställning som Ungdomsmusiker på organisationen Svenska Gospelverkstaden (fd. Stockholm Gospel). Och det var där jag hamnade.

Svenska Gospelverkstaden (f.d. Stockholm Gospel) är en ideell förening som arrangerar konserter, festivaler, workshops, resor och driver en folkhögskoleutbildning.

 Tillsammans med fem av mina klasskamrater från Glimåkra flyttade jag upp till Stockholm och studerade/arbetade med gospel på heltid. Vi var del av ett Allmänna Arvsfondsprojekt som hetteUngdomar Håller Drömmen Vid Liv, ett projekt där vi är ute bland ungdomar i skolor och konfirmandgrupper och pratade om Martin Luther Kings dröm -om alla människors lika värde, och vi ville uppmuntra ungdomar att hålla liv i sina egna drömmar. Under projektets gång går vi igenom gospelns historia från SLAVERIET -> MEDBORGARRÄTTSRÖRELSEN – igenom GOSPELKYRKAN -> och avslutningsvis in i vår NUTID där vi pratar om dagens orättvisor. Allt detta berättar vi genom att använda gospelmusiken som ett verktyg. Det blev ännu ett år med gemenskap, kärlek, massa roliga och läskiga utmaningar, och jag fortsatte att växa i min tro och i mig själv.

Just nu jobbar jag kvar på Svenska Gospelverkstaden på 80%. Och jag vet fortfarande inte vart jag kommer hamna i framtiden. Men OJ vad mycket jag har fått vara med om de senaste 3 åren. Förra månaden fick jag avsluta det största projekt jag har gjort. Jag och min kollega, Elisabeth, fick äran att vara projektledare/ansvarig för något som heter ”Sjung Gospel”. Ett återkommande event vi anordnar varje år, som innebär en dag i Stockholms Konserthus med 1200 körsångare, amerikanska och svenska artister/instruktörer och mycket gospelmusik! Det var flera månaders planering med logistik, val av låtar, kommunikation med kördeltagare osv. Avslutningen blev en otroligt fet konsert med 1200 körsångare på scen och balkong, och 900 personer i publik där på flera av låtarna alla drygt 2000 pers stod upp och sjöng gospel tillsammans! De sjöng Guds ord! Det var något av det häftigaste jag har varit med om, och jag har aldrig känt mig så stolt, och så nära Gud.

Det är så svårt att förklara vad jag har lärt mig sedan gymnasiet. Jag har verkligen förändrats otroligt mycket och jag har hittat mig själv mer och mer. De senaste 3 åren har varit den värsta och bästa tiden i mitt liv, både personligt, musikaliskt och andligt. Jag är så otroligt glad att Gud ledde mig in på en väg med gospelmusiken.

När man söker på ordet ”Gospel” på Svenska Wikipedia får man fram:

Gospelär en kyrkligmusikgenre, utvecklad i USA i församlingar vars flesta medlemmar var svarta. Sångerna framförs av körer, ofta vokalt….. etc.”

Visst det stämmer ju helt klart.  MEN när man går in på Engelska Wikipedia får man fram: Agospel is an account describing the life, death, and resurrection of Jesus of Nazareth.

 Alltså. Gospel.. Det är såmycket mer än en musikstil. Gospel är en livsstil. Jag vill för alltid leva i gospel.Det finns såmycket mer jag skulle kunna berätta om. Men jag ska inte tjöta påmer. Jag väljer istället att avsluta med att citera en av mina favoritgospellåtar som har burit mig igenom svåra såsom lätta tider i mitt liv.

With Jesus I can take it, with Him I know I can stand. No matter what may come my way, my life is in Your hands.”- My Life Is In Your Hands, Kirk Franklin.

/Rebecca Åsman

ImageResizer.net-pp7yymqb1e2hllu-250x133

Mitt år kunde inte ha blivit bättre!

För ungefär ett år sedan stod det klart att jag skulle läsa musik på en folkhögskola i Växjö. Jag var spänd och förväntansfull och kunde inte se något annat framför mig. Det skulle bli ett år där allt fokus skulle ligga på mitt största intresse samtidigt som förberedelser inför musikhögskolan var målet med året.

När jag väl kom dit och började läsa blev jag plötsligt osäker och insåg sakta men säkert att jag kanske inte alls var på rätt plats och att musik inte var det jag skulle lägga min huvudsakliga tid på. Jag bad väldigt intensivt till Gud om att han skulle leda mig och visa vad som var meningen för mig. Men varje gång jag slog upp ett bibelställe och inom mig hoppades på att det skulle stå något konkret och enkelt möttes jag istället av citat relaterade till Guds kärlek och hans godhet.

Men så när jag minst anade det fick jag ett bönesvar. Jag var på besök hemma och gick till UG där vi satt och pratade en lång stund. Jag berättade att jag inte riktigt visste om jag skulle gå kvar på skolan eller komma hem. När jag fick svaret att de behövde hjälp i kyrkan och att jag kanske skulle kunna få ett litet jobb där, förstod jag att detta var mitt bönesvar.

Jag flyttade alltså hem igen och jobbar nu som församlingsassistent i Lerbergets kyrka. Där är jag bland annat med som ledare i olika barngrupper vilket är fantastiskt roligt! Man möts alltid av nya situationer och frågor om livet och om Gud vilket är väldigt spännande och utvecklande.

Att få lov att vara med på det här sättet på “hemmaplan” är helt fantastiskt. Att ta studenten och komma ut i det “riktiga” livet var mycket svårare än vad jag väntat mig och med det har jag insett att Gud alltid finns där, stöttar och arbetar även fast än man inte riktigt kan se eller förstå det. Att mitt år skulle ta den här vändningen kunde jag absolut inte förutspå men nu när jag varit hemma i snart fem månader kan jag åtminstone förstå en liten liten del av Guds plan. Mitt år kunde verkligen inte blivit bättre!

/Linn Tehagen Andersen

ImageResizer.net-xdh8mrmnuvnrns3-177x150

Gud är i kontroll

För nu nästan 2 år sedan så sprang jag ut från skolan och såg hela min plan framför mig. Min plan vara att först läsa ett vidare-halvår till undersköteska, jobba resten av året och sen söka in till KRIKs bibelskola i Uppsala. Efter det året skulle jag läsa till idrotts- och matte lärare på gymnasiet på GIH (Gymnastik- och idtottshögskolan) i Stockholm. Jag hade sju år framför mig klara efter studenten.

Så min första höst efter studenten sökte jag in på både undersköterska vidare-halvåret och till GIH. Jag kom in på båda. Ett dilemma redan där. Ska jag åka eller vara hemma? Jag valde att vara hemma och utbilda mig till undersköterska och blev klar 1 februari förra året. Efter det började jag jobba som undersköterska i 3 månader.  Därefter började min plan att ändras en del…

Som jag nämnde var min nästa punkt  att jag skulle läsa en bibelskola i Uppsala, men så reste jag till Sydney i Australien på semester förra året i maj. Hade några där som jag kände som jag kunde bo hos. Så jag åkte dit och fick möjlighet att vara med på gudstjänster och i bibelskolan på Hillsong Leadership Collge. Under dessa tre veckorna så beslutade jag mig för att gå bibelskolan i Sydney!

Så 7 månader efter det beslutet är jag här i Sydney igen. Det som var min plan har ändrats och blivit Guds plan. Just nu så kollar jag inte framåt vad som händer om ett eller två år fram. Tar en dag i taget och låter Gud får leda just den. Gud har visat mig att han är den som har kontroll var han vill att jag ska vara. Detta är inte det enklaste att lämna över kontrollen till Gud, men det är den mest spännande resa jag har gjort så långt

Detta är min story. Det jag vill att du ska ta med dig är att Gud är i kontroll alltid. Gud har inte bara kontroll utan han är i den. Gud vet när det kommer två vägar och Gud är med på båda vägarna. Det kan jag se när jag blickar tillbacka på detta åren. Det är bara två år, men Gud är i kontroll. Han vet vad som är bäst för sina barn. Så be och ta emot det Gud har för dig.

Han älskar ju dig. Joh 3;16

God is good all the time,

All the time God is good!!

/Johan Eriksson

ImageResizer.net-kkvs7foai5fw58n-220x150

För snart två år sedan tog jag studenten. För mig innebar det en milstolpe och jag såg så fram emot att själv få välja mitt nästa steg. Allt jag behövde göra var att ta reda på vad Gud ville att jag skulle göra och sen göra precis det. För jag visste att Hans planer alltid var betydligt bättre än mina egna. Så vad jag bad var att Hans vilja även skulle bli min vilja.

I verkligheten var det inte fullt så enkelt som jag hoppats på. Beslut, särskilt de större, är nästan alltid svåra att fatta. En fantastisk grej med att vara kristen är vetskapen om att Gud har en längtan och en dröm för våra liv. Vilket är en fantastisk gåva – tänk, att det finns en plan för mitt liv som är gjord i himlen! Det visar verkligen hur fenomenal och omsorgsfull Gud är.

Men då, kring min student, var jag så pass angelägen om Guds vilja att det snarare blev en börda för mig, istället för den tillgång det faktiskt är. Jag strävade för mycket efter att göra rätt. Strävar vi efter det kan det nog snarare sluta med att vi förblir helt stilla, rädda för att göra fel. Så blev det för mig. Det är självklart viktigt att söka Guds hjärta, och jag är helt övertygad om att han vill berätta om sina drömmar för oss. Men vårt fokus i det måste vara Gud själv – inte att göra ”rätt”.

Såhär står det i Jeremia 29:11-14:

”Jag vet vilka avsikter jag har med er, säger Herren: välgång, inte olycka. Jag skall ge er en framtid och ett hopp. När ni åkallar mig och ber till mig skall jag lyssna på er. När ni söker mig skall ni finna mig. Ja, om ni helhjärtat söker efter mig skall jag låta er finna mig, säger Herren.”

Jag tror, precis som det står i det här bibelstycket, att vi ska sträva efter att söka Gud med hela vårt hjärta. Att Han själv är vår största längtan. Inte frågorna vi vill ha svar på. Strävar vi efter att leva så, tror jag också att han delar med sig av det vi behöver veta. Därefter handlar det om att våga ta beslut och lita på att Gud fångar oss, oavsett om vårt beslut blev i linje med hans vilja eller inte. Vi får inte glömma bort att han alltid vill vårt bästa, oavsett var vi hamnar.

För mig innebar det till slut ett beslut att söka till bibelskolan School of Ministry i Toronto, Kanada. Jag tror verkligen att tiden där var en av de mest avgörande i mitt liv. Dels för att jag faktiskt vågade gå på det jag kände att Gud ledde mig till, och att lita på att Han skulle göra det bästa av det. Som det står i Ordspråksboken 3:5-6:

”Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta och lita inte till ditt eget förstånd. Tänk på honom var du än går, så skall han jämna vägen för dig.”

Förutom betydelsen av själva beslutet, så innebar mina fem månader i Toronto otroligt mycket annat gott… Han jämnade vägen för mig, som bibelordet säger. Jag fick bli en del av en stark gemenskap med andra unga vuxna som älskade Jesus och som sökte Honom före allt annat. Jag fick ta del av vishet och undervisning som var helt ny för mig. Jag fick stå i Guds närvaro och bara vara där. Bara njuta. Framförallt, fick jag tid att förvandlas där.

Det bästa med tiden på School of Ministry var friheten. Det är svårt att beskriva, men Helig Ande kom med en sådan frihet in i mitt liv. Jag fick kliva in i strålkastarljuset och ta den plats i mitt liv som Gud skapat mig till. Jag blev av med många lögner, och fick istället ta emot sanningen från Gud – både om vem Han är och om vem jag själv är.

Vad jag hade behövt höra för två år sedan, är också vad jag vill uppmuntra dig till… Sök Gud. Längta efter mer av Gud. För han är så god och han har så otroligt mycket gott för dig! Beslut om framtiden kan kännas stora och svåra, men de är långt ifrån det viktigaste. Det är Gud själv som är det och han har en fantastisk plan med ditt liv som han längtar efter att få dela med sig av. Så se det som den tillgång och gåva det faktiskt är. Och glöm aldrig bort att han är omsorgsfull och alltid vill vårt bästa.

Guds välsigne dig!
Rebecca Fourong

ImageResizer.net-ks9lzdyu5ldodaw-480x445

Jag heter Albin Åkesson och jag är 20 år och kommer från Rickarum. När jag var ca 14 och ett halvt år så åkte jag på Salts konfirmationsläger på Åhusgården och efter det så har jag åkt på en rad andra Salt läger vilket har betytt mycket för mig och min tro. Nu ska jag skriva lite om resa med Gud och om hur han ledde mig efter plugget.

När jag var på väg att studenten från gymnasiet så började jag, precis som alla andra, fundera på vad jag skulle göra efter gymnasiet och egentligen med hela mitt liv. Många börja snacka om utbildningar, om att resor, om att maxa sin framtid med upplevelser, karriär och frihet. Jag hade nog nån tanke av att utbilda mig till nåt fett. Eller göra nåt fett. Men på nåt sätt ville jag egentligen göra någonting helt annat bara. Tanken på bibelskola kom upp och jag tänkte direkt utomlands och jag tänkte direkt äventyr. Maxa.

Men när jag funderade kring allt och bad och till slut så kunde jag bara få frid med Götabro bibelskola. Det var där min tanke landade hela tiden, det var där jag såg mig själv. För er som inte känner till Götabro så är det väll en av sveriges vanligaste och kändaste bibelskolor. Och det kändes kanske lite tråkigt att gå det vanligaste, när jag ville maxa liksom. Men jag tänkte att det skulle bli ett slappt år där jag skulle bara få ha det gött, typ som konfirmationsläger adult-edition. Så jag sökte in och kom in och började skolan på hösten 2013.

Jag tänkte nog innan jag började där att jag var lite för bra för det här. Att det inte skulle göra så mycket med mig. Den tanken fick jag ödmjukas för ganska snabbt när jag insåg att jag älskade att gå där och jag älskade alla andra som gick där och att jag älskade all undervisning som var där. Under det året så gjorde Gud fantastiska saker i mitt liv och jag fick göra ännu fler upptäckter av vem Jesus är. Vem jag är i honom. Hur älskad jag är. Hur mycket hans barn jag är. Saker jag kanske hade hört innan om men inte låtit bli till en sanning i mitt liv. Jag fick förändring på riktigt inom mig. I mitt hjärta i mina tankar. Jag fick känna mig förlåten på riktigt och jag fick förlåta andra människor. Jag fick chans att upprätta relationer. Jag fick tid till att reflektera över allt som hittills hänt i mitt liv och fundera och drömma om att allt som jag vill att mitt liv ska handla om i framtiden. Jag fick upptäcka att Gud vill förvandla mitt liv och göra mig ännu mer till den jag är. Många saker som jag trodde aldrig skulle förändra förändras och jag fick upptäcka massa gåvor som Gud har lagt ner i mig. T.ex. så upptäckte jag at jag har en gåva att förmedla tro genom ord och att jag kan höra Guds röst och förmedla den, och jag fick erfara att alla andra i min klass också hade en unik uppsättning av naturliga och övernaturliga gåvor från Gud.

Efter det bibelskoleåret så ville jag omsätta allting i ett konkret liv. Jag ville leva ett liv helt beroende av Jesus och helt lett av Helig Ande så jag bestämde mig för att teama med organisation som heter Teen Challenge och vara med i ett evangelisationsteam som möter utsatta människor på Örebros gator. Och det är det jag håller på med nu. Jag får vara med och se hur Gud rör vid människor som aldrig hört talas om Jesus, hur människor blir helade, hur Gud ständigt vill tala till oss och leda oss. Men det största är att jag hela tiden inser mer och mer hur jag är ett Guds barn och hur han älskar mig oavsett vad jag gör.

Jag kan inte säga att allt det här kommer att hända om du gör samma sak som mig, eller att bibelskola är ändå vägen till att fördjupa och grunda sin relation med Gud. Men jag är helt säker på att Gud vill förvandla ditt liv, ta dig till platser (andligt och fysiskt) som du aldrig varit innan, visa dig ännu mer av vem han faktiskt är. Och han vill visa att allt det här är på riktigt, inte bara nice snack, gött häng och go känsla utan en kraft som räddar var och en som tror.

Det jag vill säga är dock att det fortfarande kan vara väldigt bra att gå på bibelskola för att tydligt få avsätta sitt liv under en tid för detta syfte, för att få god undervisning och framförallt för att få tid med Jesus själv.

Om Gud verkligen är Gud och vi tror på honom så är det värt att söka hans vilja för mitt liv. Så våga börja be den bönen. Våga fråga Gud, vad vill du med mitt liv? För det kommer att bli början på ditt livs äventyr.

Jesu namn. Amen.

/Albin Åkesson

ImageResizer.net-6xghme1iufouobz-480x322

Hej jag heter Oskar Arvidsson och bor i en liten by i mitten av Skåne. Jag har privilegiet att få berätta min historia om vad som händer efter att mitt plugg tog slut. Jag gick på Katedralskolan i Lund och läste international baccalaureate (IB) så jag läste allt på engelska. Jag plugga typ 4h varje dag efter skolan och mer på helger. När väl skolan var slut så börja jag jobba på företaget som pappa jobba på och började tjäna pengar. Men det var en sak som jag verkligen sakna, närhet med Gud, en relation med Gud… Jag trodde att det skulle lösa sig när jag fick mer tid efter skolan men det blev inte så… Gud saknades i vardagen, där var ett tomrum som inte fylldes… En hunger efter Gud började ta plats. Dessvärre så är jag inte en ”god” kristen som är bra på att ta eget ansvar till att börja göra nya grejer om jag inte blir riktigt motiverad. Och hemma var där ingen som gav mig denna motiveringen. Som ensam kristen i familjen är det inte alltid en dans på rosor när man får motgångar.

I vilket fall så efter många om och men så blev det till att jag bestämde mig att gå på bibelskola i Kanada. Jag gick in med inställningen att under dessa 5 månader så ska jag lära mig en sak: höra Guds röst!!! Efter allt snack om att Gud vill ha en relation med mig så var jag sjukt trött över att be till Gud UTAN ATT FÅ ETT ENDA ord tillbaka!!! Vad är det för relation?!?! Efter en vecka i Kanada så hade jag lärt mig att höra Guds röst. Att äntligen kunna ha en konversation med Gud är det bästa du kan ha! Allt eftersom jag går djupare i vem Gud är ju mer förstår jag hans kärlek för mig! Det är så sjukligt mycket mer än vad jag någonsin kunde gissa! Gud är god, han är verkligen god! Han är värt allt! Han är värd all min tid! Jag har hittat min livs första kärlek, Jesus! Jag är så kär i denna snubben! Allt eftersom dagarna går så bara inser jag mer och mer att han bara vill bra för mig. Att han dog för mig. Att han bryr sig om mig. Jag får kärlek som jag aldrig fått förut. Alla tomrum som jag haft från hela livet blir fyllda. Sår som jag fått börjar äntligen läka! Mitt liv börjar på nytt! Sanningen börjar bryta igenom! Jag är ett barn av Gud! Jag är en älskad son! Han har ett syfte med mig och han skulle gå ännu längre än korset och allt det om det skulle krävas! Han är så ute efter mig!

Det helt sjuka är att det är sant! Gud är helt galen! Han offrar sig själv för att möjligen bli följd av oss människor! Han är helt galen. Man brukar säga att man gör galna grejer när man är kär, gissar på att Gud var värst när det kom till att göra galna grejer! Han dog för att DU skulle komma hem! Han dog för att han älskar dig! Han dog för DIG!

Gud är värd allt! Och jag uppmuntrar verkligen till att ge allt till Gud! Och jag menar inte bara 5% eller 99.99% jag menar 100%, Gud är värd det, jag lovar! Han är värd allt! Genom honom så får vi tillgång till allt! Lita på att han kommer göra stora grejer genom dig! Du är kallad till att göra mer saker än Jesus! Det är möjligt! För Gud är på vår sida! Allt är möjligt för Gud! Jag uppmanar dig att leva som det! För det är så sant! Hela biblen visar på att allt är möjligt!

Även fast det är svårt och jobbigt så säger jag bara: han är värd det, han är värd allt vi genom går, han är värd att leva för, han är värd att prisa, han är värd allt!

Jag uppmuntrar dig till att gå bibelskola och avsätta tid för Gud. Han kommer använda tiden bra och ditt liv kommer förändras för alltid! Innan jag börja trodde jag att jag förstod vad Gud var för en typ, eller i alla fall hade en aning om det… Men det visa sig att han är så sjukligt mycket större än vad jag någonsin förstod!

Gud välsigne dig som läser! Du är ett älskat barn. Du är Guds ögonsten, låt aldrig någon säga något annat! Gud ser på dig med ett stort leende.

Gud sa till mig ”om jag inte skäms över dig, varför skulle du göra det? Om jag har förlåtit dig, varför skulle du inte göra det?” Ta åt dig det! Inget har rätten att dra ner dig! För du är barn till den högste och han lever inom dig!

Gud jag ber att du ska bemöta läsare på en personlig nivå. Att de ska få bli berörda av dig, att bli berörda på ett sätt som bara du kan göra! Jag ber att du ska fylla de med kärlek och att de ska dricka mer och mer utav dig! Jag ber att de ska bygga sina liv på grunden som är evig! Att de ska bygga sina liv på dig! Bara överös dem! I Jesu namn Amen!

/Oskar Arvidsson