27 december, 2015

Pulsen på… Rebecka Åsman

SONY DSC
SONY DSC

– Gospel är så mycket mer än bara musik, utbrister Rebecca Åsman. Det är ”G” för Gud, gemenskap och glädje! Man kan finna allt i gospelmusiken, det jobbiga i livet, det bra och de stora glädjeämnena. Även om man inte har gospel som ett leverbröd så går det inte att bli av med den, det är en identitet!

Rebecca Åsman växte upp i Sölvesborg i ett hem där man hade nära till musiken. Mamma sjunger och pappa håller på med ljudteknik och Rebecca hängde på. Gospelmusiken har funnit med i hela hennes liv. Därför blev det naturligt efter gymnasiet att söka till Glimåkra folkhögskolas gospellinje. Efter det första året fortsatte Rebecca med det andra året som är placerat i Stockholm och kallas för gospelverkstaden. Där fick hon vara ute i skolorna en hel del och prata om musik med gospel som historia. Detta har ledde till en tjänst på just Svenska gospelverkstaden som varade i ett år.

Genom Jonas Engström kom Rebecca med i Soul Children, en verksamhet som är mycket stor i Norge och som Salt nu är huvudman för i Sverige. Även här har det lett till en vikarierande tjänst på Salt riks som samordnare för Sveriges Soul Children. Här är hon med och bygger verksamheten i Sverige genom inspirationsdagar och stöd.

– Jag kom in i detta arbete ovetande men ju mer jag lär om Soul Children desto mer vill jag sprida det, säger Rebecca. Det handlar inte bara om musik utan även om det sociala och det andliga.

Rebeccas entusiasm går det inte att ta miste på. Hon fortsätter:

– Man får ta del av gemenskap i något större än körsång. Det ger så mycket att få börja med musik och gospel redan som barn. Här engageras föräldrar, vi kan sprida evangelium och dansen spelar stor roll. Det är mäktigt helt enkelt!

Just nu finns det två Soul Children-körer i vårt distrikt, nämligen i Lerberget och Karlshamn, men under det första året som Soul Children funnits i Sverige har 25 körer startat!

Rebecca är uppvuxen i EFS på Listerlandet. Kyrkan och tron har alltid varit en naturlig del av livet.

– När jag var yngre kunde jag tycka att det var lite pinsamt att vara kristen, säger Rebecca. Ingen av mina vänner eller klasskompisar fanns med i någon kyrka så det som var så ”vanligt” hemma fanns inte i vardagen med kompisarna.

Rebecca konfirmerades på ÅhusGården och det blev en vändpunkt. Hon blev stolt över att vara kristen och hon sökte sig till omgivningar där hon fick träffa andra kristna.

– Jag började leva i kristendomen, säger Rebecca med ett leende.

Hon åkte på läger, gick lärjungaskolan och började sedan ta steget in i ledarskapet genom Salt Sydsverige. Under en tid satt hon även med i Salt Sydsveriges styrelse och fanns med och påverkade.

Idag bor Rebecca i Tranås och varvar arbetet med Soul Children med att vara personlig assistent samt att hon arbetar på en förskola.

– Jag är så tacksam över att Gud har öppnat dörr efter dörr för mig under mycket kort tid, säger Rebecca. Det är svårt att bli av med gospelen, det är så mycket mer än musik – det är en livsstil.

Rebecca inspirerar och hennes entusiasm smittar. Glädjen för musiken och livet är stor. Man kan höra när hon pratar att det finns en målmedvetenhet och ett enormt driv. Ett är klart, Gud väljer att använda henne till stora ting!

Text: Helena Eriksson
Foto: Privat