27 december, 2015

Unga vuxna är viktiga!

logga

Längtan och förväntan var stor och den helige Andes närvaro var oerhört stark. Undervisningen var mycket utmanande och konkret. Lovsången ville inte ta slut och gudstjänsten kom att vara i två och en halvtimme!

För ett par år sedan startades UG+ i EFS-kyrkan i Ängelholm. Detta för att man såg att de unga vuxna behövde ett forum, en plats där de som slutat gymnasiet behövde plats där de kunde komma samman med andra unga vuxna för att vädra viktiga frågor, skratta, äta gott och hänga! Det blev mycket populärt men i höstas uttryckte de unga vuxna att de önskar något mer, de vill gå djupare. Det finns en hunger efter en tro som definierar vem man är.

Salt Sydsverige tillsammans med EFS-kyrkan beslöt att göra en satsning på just de unga vuxna – Deeper– en gudstjänst med efterföljande café. Det första tillfället ägde rum i januari då ett femtiotal unga vuxna från hela distriktet kom till Ängelholm.

Bild-på-Ania.-Fotograf-Sara-Johnsson-125x150

Ania Andersson från Hörby var en av dem som tog sig till Deeper denna kväll och med tårar i ögonen säger hon:

– För mig blev denna kväll som en stamp i golvet där Gud fick säga till mig ”Nu räcker det, nu är det allvar!” Predikan blev som en lektion i att bli vuxen i Guds rike. Och jag kunde verkligen känna Guds närvaro hela kvällen, precis som om han ville försäkra alla om att han fortfarande finns där, fast vi blir äldre. Jag lämnade EFS-kyrkan så otroligt mycket mer peppad på att verkligen leva för Gud än någonsin tidigare.

Ania fortsätter:

– Det finns så mycket satsat på barn och ungdomar såsom läger, spexkvällar och gudstjänster. Men man är inte ungdom hur länge som helst. Vad ska man göra sen, då när man inte längre passar in? Tron påverkas självklart av att gå från att vara ungdom till att bli vuxen, men ibland förväntar vi oss kanske att den ska se likadan ut hela tiden. Jobb och studier gör helt andra anspråk på tid och ansvar, och frågor kring flytt och framtid väcks så klart. Man vill bevara tron i genom allt det här,men det kan vara svårt att hitta sin plats i församling om man upplever sig som äldre än ungdomarna men yngre än de vuxna. På senare år har det talats mer om det här, och unga vuxna har själva efterfrågat platser i kyrkan, där de får utmanas och växa. Unga vuxna tenderar annars lätt att trilla mellan stolarna.

Carl Skarin, präst i EFSkyrkan, är en av ledarna för Deeper:

– Kyrkor har traditionellt satsat mycket på verksamhet för barn och ungdomar, där resterande verksamhet har varit för det breda spannet vuxna. Jag tror att vi behöver samlas både i och mellan generationer, där varje generation inspireras och utmanas att växa och leva i tron på Jesus. Michael Molyneux, även han en av ledarna håller med och fortsätter:

– Jag tror att en predikan som är tydligt riktad mot ens egen åldersgrupp är viktigt just i den åldern. Mycket förändring pågår i livet och jag tror också att många ifrågasätter och utmanar som tro i jakten på äkthet. Ord rakt in i den situationen kan vara väldigt viktiga.

Michael fortsätter:

– Det kan vara en stor utmaning att hålla sin relation till Gud levande i en ålder där så otroligt mycket annat pockar på ens uppmärksamhet. I detta kan en plattform för unga vuxna hjälpa en att se att man inte är ensam i sin tro och sina tvivel. Det finns möjlighet att vara delaktig och behövd i Guds rike.

Nästa gudstjänst blir den 23 maj i EFS-kyrkan i Ängelholm. Då vänder man på konceptet och startar kl 16.00 med Café Påtår goes barbaque, en samling kring grillen där det finns möjlighet att spela volleyboll, fotboll och kubb innan gudstjänsten startar kl 19.00. Så du som har slutat gymnasiet och är äldre – missa inte detta tillfälle!

Text: Helena Eriksson
Foto: Privat