19 januari, 2016

Livskraft – ett grymt läger

Frida och Frida, Råkeberg och Ewers, är lugna och har läget under kontroll.  De går omkring med stora leenden och njuter av att se lägret vara igång. De har jobbat med att få ihop detta jättearrangemang i nio månader, och nu är det dags!

Det är ett härligt häng i matsalen. Man märker att deltagarna är lugna, trygga och glada. Stämningen är vänlig. Denna kväll bjuds det på flygande Jakob och de flesta tallrikar är barskrapade.

– Maten är god, utbrister någon.

20151230_180417

Sundsgårdens folkhögskola har efter varje Livskraft fått fina betyg från deltagare och ledare. Maten är god, sängarna är sköna och det är ett lite lyxigare boende med toaletter på rummen. För tionde året går Livskraft Syd av stapeln på Sundsgården.

– Samarbetet med folkhögskolan är väl inarbetat och fungerar väldigt fint, säger Frida Ewers, distriktskonsulent i Salt Sydsverige. Vi har fantastiska lokaler och det är härligt att kunna skapa en sådan fin gudstjänstlokal som vi har möjlighet till här.

20151230_194023

Trycket utanför gudstjänstlokalen innan gudstjänsten är stor. Det är tydligt att förväntan inför kvällens gudstjänst är stor. När dörrarna öppnas står ett gäng värdar och gör high five med alla som går in i salen. Just innan gudstjänsten börjar pumpar musiken på och deltagarna är rejält taggade.  När gudstjänsten börjar är det tydligt att Jesus och ingen annan är i fokus. Lovsången och bönen får prägla hela kvällen. Villigheten att upphöja Konungarnas Konung är stor.

20151230_195528

Denna kväll får vi höra en dialogpredikan. Det är Jona Albertsson och Simon Knutsson som pratar om Skriften i min vardag. Skratten haglar i början när de intar scenen. På ett lättsamt sätt berättar de om bibelns uppkomst och om hur vi kan använda den idag.

20151230_210049

Under nattvarden är Guds närvaro mycket tydlig. Under lugn och ro tar man emot nattvarden samtidigt som det finns möjlighet till att få förbön, tända ljus, skriva böner och slå i bibeln. Lovsången är vacker och äkta. Innerligheten ligger i luften. Det är klart att ingen kan befinna sig i lokalen utan att bli berörd. Som en deltagare sa:

– Gudstjänsterna är the highlight of the day!

mms_img17010414191

Man får lämna gudstjänsten när man känner sig redo. Nere i matsalen gör man sig redo för årets Missionsmarknad. En marknad där deltagarna på olika sätt medverkar till att samla in pengar till missionen. Kreativiteten bland ungdomarna är stor. Någon läser dikter från Mumindalen på finlandssvenska till dem som betalar 5 kr. Man kan få sitt hår flätat mot betalning och ett gäng masserar stela nackar. Flera har tagit med sig saker hemifrån till försäljning. Man kan spela foosball mot betalning och i ett av rummen pågår en trashockeyturnering där förlorarna av var match får stå för betalningen. Man kan till och med få höra näsföljt spelas. Under kvällen samlar deltagarna in hela 7000 kr till missionen. Vi ska vara stolta över ungdomarna i vårt distrikt!

20151230_184115

Ett gäng ungdomar hänger på övre våningen och spelar spel. Samtidigt sitter en av deltagarna och spelar piano i rummet. Känslan är väldigt hemtrevlig. Det som slår en besökare är hur många leenden man ser. Deltagare och ledare är glada. Lugn råder. Det är klart att alla har gjort sig hemmastadda och världen utanför får vänta dessa fem dagar. Livskraft Syd är ett av Salt Sydsveriges viktigaste evenemang. Under nyårshelgen har 170 personer tillfälle att luta sig tillbaka, lovsjunga Herrarnas Herre och låta sig bli undervisade av högklassiska föreläsare. Det kan inte finnas ett bättre sätt att ladda inför ett nytt år!

20151230_213311

Text och foto: Helena Eriksson