19 februari, 2016

Äntligen – nu drar vi till Åre!

Klockan är strax före fyra på fredagens eftermiddag. Om en halvtimme bär det iväg mot Åre. Som de har längtat. Som de har väntat. De är verkligen redo. Exakt på utsatt tid kör bussen norrut, det jublas i bussen och många står kvar i kylan och vinkar. Nu är det dags, nu är det äntligen dags!

Inne i kyrkan sitter Ludvig Hallabro och Erik Rylander på en bänk. De ska iväg på Salt Sydsveriges Åre-resa för första gången. De vet inte riktigt vad de har att vänta men taggade är de. Eriks mamma Lena känner sig trygg men säger lite skämtsamt att hon kommer att sakna hjälpen med hunden där hemma under veckan.

20160219_155808

Vid bussen står busschaufför och ledare Johan Stensmar. Hans ögon glittrar när han berättar att han har köpt en monoskida som han ska prova i år.

– Förra året byggde jag en av en snowboard men nu satsar jag ordentligt med en riktig monoski, säger Johan.

Magnus Lennartsson, en av ledarna, bär in mängder av läsk och godis i bussen till ”bussakiosken”. Magnus har åkt med på denna skidresa i många år och är en rutinerad Åre-ledare.

– Det sitter en tjej i bussen som redan har hjälmen på sig, säger han med ett leende. Det här kommer att bli bra!

20160219_161209

Tilda Richardsson och Melina Ramberg har hittat sina platser i bussen och man kan se förväntan i deras ögon. Resan är deras första och de ser framemot en massa skoj och mycket skidåkning. Utanför bussen står Melinas pappa Ulf och ser glad ut. Han var själv på den här resan i ungdomen och vet precis vad de har att vänta och är glad att dottern får hänga med.

Benjamin Lennartsson åker med för första gången och hoppas förbättra skidåkningen rejält.

– Jag tror det här kommer att bli grymt bra, säger han. Det är riktigt bra folk med i bussen. Och så jag ser framemot en del fjanterier i backarna…

Han tillägger dock snabbt:

– Men jag hoppas verkligen inte att någon skadar sig!

20160219_161659

Bredvid Benjamin sitter Isak och när det är 16 minuter kvar till avfärd ser han lugn ut.

– Det ska bli skönt att komma bort ett tag. Gött att få hänga med härliga människor, sol, snö och skidåkning, kan det bli bättre?

Det låter om högt om Victor Hallabro som sitter inte långt från Isak. Man ser att han är taggad och kan inte vänta tills bussen drar iväg. Han är dock väldigt intresserad av att vara med på foto vilket får Emil Johnsson att skratta högt. Stämningen är redan hög i bussen!

20160219_161925

Längst bak i bussen sitter Simon och Simon, Benderoth och Winther. De har väntat i flera år på att ha åldern inne för att få ta plats på Åreresan. De har inte varit i Åre förut och ser framemot det stora skidsystemet.

– Och off-pist, säger Simon B. Jag hoppas på off-pist.

Killarna har fått med sig ett par kompisar, Daniel Coloka och Oscar Nordstrand:

– Man kan inte ha större förväntningar än Simon och Simon, säger Oscar. Men jag håller med!

Elin Wetterlein var först när anmälan till Åre-resan öppnades. Elin har åkt skidor några gånger och tycker att hela detta äventyr är riktigt spännande. Strax bakom Elin sitter Sofie Myrtenstam som var med förra året. Hon summerar detta riktigt fint:

– Det handlar mer om gemenskap än om skidåkning.

20160219_161135

Kanske är det just det som det handlar om. Bussresa, skidåkning, utflykter, andakter, häng och tokerier. Utan gemenskapen skulle Åre-resan inte vara något speciellt. Dessutom är detta en gemenskap som är utöver det vanliga då det är klart och tydligt att Jesus är i fokus under veckan. Det är många som ber för ungdomarna och ledarna under veckan. Man ber om säkerhet, om otroligt roliga dagar och riktigt härligt häng!

20160219_162809

Text och foto: Helena Eriksson