4 mars, 2016

Vägen hem – Daniella Åberg

Hon är trygg. Hon är lugn. Hon vet. Hon tror inte, hon vet att allt kommer att gå bra. Hon är övertygad. Hur kommer det sig att hon är så trygg med vad framtiden har att bjuda på? Tillit. Hon litar helt och fullt på Jesus.

 

12773157_10209529430771700_199436607_o

Daniella Åberg har ständigt ett leende på läpparna. Hennes leende smittar! Hon har en förmåga att verkligen se människor, den personen hon pratar med är helt i hennes fokus, hennes hjärta är stort. Daniellas personlighet drar människor till henne och hon är verkligen använd av Gud. Hur gör hon då?

– Älska Gud, älska människor och älska livet, utbrister Daniella som ofta kallas Danni. Om jag flyttar fokus från mig själv till Gud, människor och livet blir allting lättare.

Danni konfades på EFS-gården i Åsljunga och hängde därefter i kyrkan väldigt regelbundet. Efter tvåan i gymnasiet åkte hon till Nya Zeeland som utbytesstudent. Det blev ett mycket spännande år på alla möjliga plan, både positiva upplevelser men även lite svårare. Hon gick till någon ungdomsgrupp i kyrkan någon gång då och då men inget som blev del av livet.

– När jag tittar tillbaka på den här tiden ser jag ju att jag var ju inte överlåten till Jesus. Jag levde någonstans mittemellan, lite här och lite där – när det passade mig, säger Danni.

Danni var helt på det klara att hon ville ut och resa så fort hon tagit studenten.  Hon började med att ta en bartenderkurs i Spanien för att öka sina chanser att få jobb under sin långresas gång. Av en händelse fick hon dela rum med en kristen tjej som hon hade mycket gemensamt med. De två gjorde den tre veckor långa kursen helt till sin egen. De var ute på kvällarna men det handlade inte om att festa. De hängde på stranden, åt vattenmelon, träffade människor och hade det riktigt kul.

– Nu i efterhand kan jag ju tydligt se att det var ju inte ”av en händelse” som jag träffade just denna tjej, säger Danni, det var ett första steg i att tydligare se Jesus.

Kursen tog slut och så var det dags att åka till Australien. Hon hamnade först hos sin kompis Victor som läste på Hillsong college, en bit utanför Sydney.

– Jag fick bo hos några av hans tjejkompisar, säger Danni. De öppnade sitt hem för mig, de hade bäddat, lagt fram handdukar, handlat hem mat och sa att allt deras var mitt, typ. Jag kände mig enormt välkommen och det var inte riktigt som vanligt. Varför gjorde de allt sådant här för mig som de aldrig hade träffat mig förut? När jag frågade dem svarade de ”Gud älskar dig, så då älskar vi dig”.

Danni började hänga inne i Sydney och där drog några tjejer med henne till Hillsongs city campus och framför allt till deras ungdomsgrupp, Wild life.

 

12804555_10209529430411691_2013252322_n– Det var här jag gav mitt liv till Jesus, på riktigt. Det var här allt förändrades, säger Danni. Men en sak var jag väldigt säker på och det var att jag inte skulle gå på Hillsong college i alla fall men så började random människor både i kyrkan och ute på stan, som jag än i dag inte vet vem de är, komma fram till mig och säga att ”du ska gå på college”. Då fick jag ju börja tänka till.

Danni bestämde sig för att söka in. Sedan blev det ett pärlband av tydliga tecken från Gud. Visum fick hon på en halvtimme, hon fick billigt boende alldeles intill college – något som vanligtvis tog ett tag att få, hon fick kontakt med en tjej från Jonstorp, Louise, som också sökt in och de blev room mates. När Danni ringde hem och sa att hon skulle gå college sa hennes mamma ”det har jag vetat hela tiden”.

– Oh, det var så mycket som hände som så tydligt visade mig att jag valt rätt, säger Danni med ett leende på läpparna.

Det blev så att Danni stannade på Hillsong college i två år:

– Jag kände att jag inte var redo att åka hem efter ett år. Jag skulle inte kunna hålla fast vid min tro på samma sätt som nu, jag var rädd att jag inte var tillräckligt stark i mina värderingar ännu, säger Danni. Jag bad mycket om jag skulle stanna eller inte och det var tydligt att jag skulle det.

Efter två år kom hon då hem till EFS-kyrkan i Ängelholm igen. På frågan om vad som betytt mest för henne under dessa år får henne att fundera en stund, sedan säger hon:

– Jesus! Det är ett helhetskoncept. Han har visat sig så tydligt, det har varit så många tilltal, Han närvaro var så stark överallt, på lektionerna, bland människor, i hela livet. Det blev en stor bekräftelse.

 

12442858_10209529430131684_1843773406_nUnder det sista året i Australien läste hon och Louise ett ämne där de fick drömma och tänka till om vad de skulle vilja göra i en församling. De drömde om att starta en gudstjänst på engelska på söndagskvällarna men de drömde också om att åka hem till EFS-kyrkan och finnas i församlingen som teamare.

– Och så blev det, utbrister Danni. Vi har teamat och jag har fått vara del av arbetslaget en termin och därmed varit med i många olika verksamheter. Vi har främst jobbat med ungdomar men även funnits med under konferensarbetet, funnits med på kvinnoträffar, i dansverksamhet och mycket mer. Vi har verkligen fått gå in med våra idéer och ta mycket plats. Det har varit fantastiskt roligt!

Efter detta låg framtiden helt öppen för Daniella. Hon sökte in på olika utbildningar samtidigt som hon hade lite tankar om hon inte skulle komma in – men hon var helt lugn och trygg.

– För några år sedan skulle jag vara stirrig över att inte veta vad som skulle hända. Nu lutar jag mig tillbaka och litar fullt på att Gud har det i sin hand. Vad det än blir kommer det att bli bra. Om jag älskar Gud, älskar människor och älskar livet – då kan det inte gå fel. Visst livet kan vara tufft ibland men det gäller att lita på Jesus. Det blir så mycket lättare då.

Daniellas tips till de som står i brytpunkt i livet nu är att just go for it!

–  Våga, man har inget att förlora. Man kan ju säga att man antingen vinner eller så lär man sig något. Har man drömmar så var inte rädd att förverkliga dem. Be till Gud, be Honom leda dig och följ Honom, säger Danni med ett leende.

 

12782552_10209529431811726_650570420_n

Hur blev det då med drömmen om att starta gudstjänster på engelska söndagskvällarna i EFS-kyrkan i Ängelholm? Jodå, drömmen förverkligades och en gång i månaden erbjuds sådana gudstjänster och de är välbesökta. Danni kom in på utbildningen i Lund och är nu inne på sin andra termin på programmet för personal och arbetslivsfrågor. Den första tiden var en tid av anpassning då allt var nytt – samtidigt.

– Det fanns verkligen tid för förvirring, frustration och upplevd ensamhet, säger Danni. Min enda fasta punkt i en ny stad, ny kyrka, nytt boende och nytt allt var Jesus. Jag förstod inte varför jag skulle vara i Lund på denna utbildning Samtidigt som jag kände att det var precis här Han ville att jag skulle vara. Det var oerhört frustrerande, men Han har bevisat att jag mår bäst då jag följer Hans vilja, oavsett om jag förstår eller känner för det – så det var bara att köra på. Den inställningen grundas på en värdering som jag lärde mig i Australien – att gå på övertygelse och inte känsla och nu i efterhand så är jag tacksam för den insikten. För det är verkligen sant. God är god, alltid, oavsett om jag förstår och ser det just den dagen, eller inte.

Danni finns nu med och leder Studentkyrkan och spenderar en hel del tid med en kristen studentorganisation som heter AGAPE. Förutom studier fylls dagarna med bibelstudier, lovsång och en härlig kristen gemenskap. Danni har hittat sitt Lund.

Daniella Åberg lämnar ingen oberörd. Hennes entusiasm och leende smittar. De ledord som följer henne är stora och starka:

– Älska Gud, älska människor, älska livet, säger Danni än en gång med ett leende på läpparna. Så enkelt är det!

Text: Helena Eriksson
Foto: Privat Daniella Åberg