29 mars, 2016

Gud och vänner – en bra kombo!

Det är dags för gudstjänsten att börja. Fler och fler människor i alla åldrar strömmar till. Malva och Emma gör ett strålande jobb med att leda gudstjänsten. De välkomnar oss och sedan tar lovsången över. Den är innerlig och mjuk. Lovsångsteamet består av ungdomar från Betaniakyrkan i Malmö. Ebbas, Ellas och Oscars röster smälter ihop, deras instrument landar mjukt tillsammans med Hilde på bas. Det tar inte många minuter förrän lovsången ljuder starkt i kyrksalen.

8  20160325_191527För tredje gången arrangeras Good Friday av EFS Betania och Salt Sydsverige.

– För drygt ett och ett halvt år sedan, på ungdomslägret Höstljus, kom Oscar och Hilde, två av våra ungdomar och frågade varför det inte finns något evenemang under påsken, säger Iza Jönsson, ungdomsledare i EFS Betania. Och så började vi fundera!

Längtan över att göra något under påsken växte sig starkare. Ungdomarna i Betaniakyrkan började planera för en dag av undervisning, aktiviteter, gudstjänst, café och roligheter. Det ledde till det första Good Friday på långfredagen förra året.

– Det blev verkligen lyckat, säger Iza. Ett sextiotal personer från hela distriktet kom för att ta del av påskens budskap men även för att ha roligt tillsammans

20160325_171955

Som så ofta leder det ena till det andra och man beslöt att på höstlovet arrangera en Good Friday – fall edition. Även denna gång kom ett sextiotal personer. Styrkan och grunden i evenemanget är att det är de unga som ansvarar för aktiviteterna under dagen och de finns med i hela planeringen. De planerar lekar och utmaningar, de är mötesledare under gudstjänsten, de leder lovsången och de arrangerar caféet.

– Man kan inte annat än vara stolt när man ser deras engagemang och glöd i planeringen och på själva dagen, säger Iza.

I år fanns David Castor, präst i EFS Röke och Hässleholm med under dagen. Han ledde ett seminarium om varför Jesus var tvungen att dö, något som tydligt väckte tankar hos en del av ungdomarna.  Efter utmaningar och lekar sitter alla ner för kvällsmat.

7Många av ungdomarna har klämt ihop sig runt ett bord; Ruben, Lydia, Sofie, Rut, Hanna, Hilda Emma, Frida och Aron.  På frågan om varför de väljer att finnas med på Good Friday haglar svaren:

– Det är mysigt, säger någon. Någon annan tillägger att långfredagen brukar vara en tråkig dag så varför inte ha kul tillsammans med vänner och Gud.

– Det är ju en bra kombo liksom!

20160325_175249 20160325_180041

Hjalmar och Hugo sitter i en soffa och tuggar på kola de vunnit under utmaningarna. De trivs, det är uppenbart.

Vid ett annat bord sitter Hanna Hilma, Melina och Malva och Ebba. De flesta av detta gäng träffades på konfaläger och väljer att finnas här under dagen och kvällen för att få vara med kompisar och ha Gud i fokus.

20160325_181800

Inne i köket håller UG-ledarna på att förbereda inför kvällens Café. Organiserat kaos kan man kalla läget men ledarna är lugna. Anne, Emma och Ida har hängt med sedan sin egen ungdomstid i det som då kallades för Club Fri.

– Att få ge vidare det vi själva fått här är stort, säger de. Gemenskapen och kärleken till stället vill vi gärna ge ungdomarna.

Med ett leende på läpparna lägger de till:- Och så får man en så bra anledning att få fortsätta att leka!

20160325_202127 9

Betaniakyrkans ungdomar går med raka ryggar och högt burna huvuden. De är stolta över att tillhöra Jesus, de är stolta över sin kyrka och de vill dela med sig. Och som de gör det  – på ett mäktigt och äkta sätt. Good Friday – the place to be!

För att se bilderna tydligare, klicka på dem!

Text och foto: Helena Eriksson