2 maj, 2016

Det svänger när det är föräldrafritt!

Ett gäng mor- och farföräldrar står i brasrummet och dansar. De unga ledarna, Minna  och Agnes, hjälper dem att hitta rytm och steg i den dans som flickorna själva har gjort.  Minna och Agnes ser att det svåraste danssteget är att le. Koncentrationen hos de äldre dansarna är hög och att lägga till leendet är inte lätt. Men när gruppen, som kallar sig för The grandparents, framträder på scenen är leendena stora. Inte bara på dem utan på alla som är där!

Under en helg varje vår arrangerar Salt Sydsverige tillsammans med EFS-gården på Åsljunga lägret Föräldrafritt. Hit får barn som är mellan 5 och 11 år komma tillsammans med sina far- och morföräldrar eller med någon annan vuxen de känner sig trygg med. Men inga föräldrar.

20160424_114847

– En av de bästa sakerna med Föräldrafritt är att man inte behöver lyssna på sin mamma eller pappa, utbrister Alice som är ett av barnen på lägret under skratt.

De vuxna som hör henne skrattar till även de. Gittan, mormor och farmor är en av dem. Hon tycker att lägret är roligt och perfekt anpassat med aktiviteter och program:

– Att få tid i lugn och ro tillsammans med sina barnbarn är det allra bästa.

Under helgen är det strax över 70 personer som håller till på gården. Dagarna är fyllda med olika aktiviteter som man kan göra tillsammans. Ute hos Lennart kan man snickra och det är många som tycker det är kul. Någon har gjort en vikingabåt med hjul medan någon annan har gjort en fågelskrämma. En hel del svärd blir det också under dagarna.

– Att vara i verkstaden är det roligaste, tycker Gabriel.

Vädret är riktigt fint och det betyder att många vill ut och paddla på sjön. Axel, en av de unga ledarna, har hand om stationen och det blir många turer ut på sjön för deltagarna.

Nere i källaren sitter Hilma och Agnes och spelar spel. De är på lägret tillsammans med mormor och morfar. Ella är tydlig med att hon inte längtar hem alls!

Vid ett annat bord sitter Ingrid och Astrid och pysslar. De är här med farmor och farfar.

– Det är fantastiskt att kunna ägna sig åt barnbarnen utan att behöva tänka på mat och aktiviteter, säger farmor Maria. Bara att få paddla, fortsätter hon. Det gör man inte varje dag.

Maria menar också att de som kommer från östra sidan av distriktet inte ofta tar sig till EFS-gården i Åsljunga.

– Vi stannar ofta på ”vår” sida, säger hon. Det är riktigt roligt att få se hur väl gården fungerar och Helene, gårdsföreståndaren, har verkligen en förmåga att sätta en härligt välkomnande stämning!

20160424_115837

Ellie leker med de stora klossarna på golvet. Hon tycker att det har varit det roligaste. Och att pyssla ett hjärta.

– Det ska jag hänga upp på mitt rum, säger hon stolt.

I köket är det bakning som gäller. Ledaren Linn styr upp så att vi får någon gott till eftermiddagens fika. Vissa av barnen tycker dock att det verkar bättre att äta deg än att göra kakor!

En strålande helg går mot sitt slut. Lägerdeltagarna avslutar med en musikal som visas för föräldrarna som kommit för att hämta sina barn. Man bjuds på drama på hög nivå med tramsiga föräldrar, förnuftiga barn och ett får som var försvunnet. Dansgruppen The grandparents gör succé och naturligtvis är det mycket sång! På frågan om vad som var det bästa med helgen instämmer nog det flesta med Bella:

– Allt, allt allt!

För att se filmklippen nedan, klicka på bilden!

Text, foto och film: Helena Eriksson