7 juni, 2016

Här är hon – Joelle!

joelle

Hon har ett leende som smittar. Hon är framåt och intresserad. Hon har humor och hon skrattar ofta. Hon har höga förväntningar på sig själv. Hon längtar efter att få göra mer i Guds rike. Det spritter i hennes ben att få komma igång. Joelle Cristea, som vikarierar sedan den 1 juni som distriktskonsulent  i EFS och Salt Sydsverige, är en härlig tjej som säkerligen kommer att göra avtryck i mångas liv.

– Det snurrade lite i huvudet efter första dagen på expen, säger Joelle med ett leende. Det är mycket nytt att lära.

Under ett par dagar går Joelle bredvid Frida Ewers, som går på föräldraledighet i början av juni, för att få en inblick i det arbete hon kommer att ha det närmaste året. Det är sannerligen mycket att lära  hur det fungerar inom Salt Sydsverige och EFS Sydsverige.

– Igår tog jag examen från yrkeshögskolan och kan nu titulera mig eventkoordinator, säger Joelle. Att få arbeta här är en dröm, det är precis det jag ville.

Under våren tipsade hennes utbildningsledare om vikariatet och när Joelle läste om tjänsten var det inga tvivel, det här jobbet ville hon ha!

– Jag vill arbeta med barn, ungdomar och unga vuxna, säger Joelle. Och så vill jag arbeta för Guds rike. Vilken grej att kunna få göra det på arbetstid!

Joelle är född i Sverige av Rumänska föräldrar och är därför döpt ortodoxt i Rumänien men är konfirmerad i Sverige.

– Jag växte upp i Bjuv och min barnatro har alltid varit stark, säger Joelle. Under gymnasiet blev jag på grund av olika händelser väldigt arg på Gud och jag, vad jag trodde då, slutade tro. Jag inser ju nu att jag vände honom ryggen men han var där hela tiden.

Efter gymnasiet gick Joelle teaterlinjen på Sundsgårdens folkhögskola, hon arbetade som tolk i ett år och därefter blev det studier i teaterpedagogik, även det på Sundsgården.

– Teater är ett stort intresse men jag insåg efterhand att det är inte en bransch jag ville arbeta inom, säger Joelle. Det jag insåg var att jag kunde lära ut, jag kunde leda och att jag är pedagogisk.

Det var flera i hennes klass som var kristna och det var nytt. Under uppväxttiden var Joelle alltid ensam kristen i klassen. Under första året på Sundsgården var Joelle fortfarande arg på Gud men följde med klasskamraterna från Sundsgården till kyrkan.

– Vi stod i lovsång och det brände till. Jag började gråta och någonstans inom mig förstod jag att Gud ropade efter mig. Men det gick långsamt, jag tog babysteps i början.

Under studietiden på Sundsgården blev Joelle placerad i Ramlösakykan i Helsingborg där hon skulle leda en teatergrupp.

– Och sedan var jag fast, utbrister Joelle.

Inredning och design är ett annat av Joelles intressen. Under ett år studerade hon just detta ämne i Hällefors.  Där lade lärarna märke till att när hon gjorde sina projekt tänkte Joelle mycket på vad som skulle komma efter inredningsprojektet var klart. Vem bor där, hur kommer de att påverkas? Då lärarna visste att Joelle var kristen gav de henne uppdraget att skapa en kyrka såsom hon vill att en sådan ska se ut. Ett härligt och roligt projekt som ledde till att hon genom sin research hittade Hillsong kyrkan. Det blev där hon gjorde sin 11 veckor långa praktik under event koordinatorsutbildningen.

Joelle bor med sin man Isak i Helsingborg och är med i Ramlösakyrkan men är inte främmande för EFS och Salts arbete då hon har varit på exempelvis Livskraft. På sin fritid engagerar hos sig i församlingens arbete där hennes huvuduppgifter är inom ungdomsarbetet.

– Att se barn och ungdomar finna sig själva, sin tro och en relation med Jesus är stort, säger Joelle. Större kan det inte bli!

Vi hälsar dig välkommen till EFS Sydsverige och Salt Sydsverige, Joelle, och önskar dig all välsignelse i din nya tjänst!

Text: Helena Eriksson
Foto: privat