14 juni, 2016

Lite mat och mycket prat

13453689_1077184922348769_1370272658_nMan måste inte tro på ett visst sätt – eller tro alls – för att vara med. Man kan vara säker, osäker, en pratare eller en lyssnare. Den gemensamma nämnaren är att man på allvar vill fundera kring sin tro. På Mat/Prat, EFS-kyrkan i Helsingborgs nya ungdomssatsning, sätter man tron under luppen och ställer Gud mot väggen.

Sedan några månader tillbaka är Oskar Arleon anställd som ungdomsledare i EFS-kyrkan i Helsingborg. Längtan efter en levande ungdomsgrupp i församlingen har funnits under en längre tid men man hade inte riktigt hittat den form som skulle passa.

– Jag bad Gud att ge en vink om vad han ville med vårt eventuella ungdomsarbete, berättar Oskar. Jag bad honom också att kalla fler ledare först. Och ganska snart var vi fem stycken.

Ledarna för den nya gruppen träffades ett antal gånger under några månader för att be och lyssna in, för att bolla idéer och prata om vad de längtade efter. Några nycklar som blev tydliga var att man ville uppmuntra till eget tänkande. Många av de ungdomsgrupper som finns i dag har aktiviteter och fika färdigt och klart när ungdomarna kommer och gruppen i Helsingborg kände att de ville involvera ungdomarna lite mer. Man ville komma med ett nytt koncept helt enkelt.

Detta resulterade i Mat/Prat. Man träffas under tre timmar varannan söndagseftermiddag för att äta lunch tillsammans. Och naturligtvis prata.

– Det är så lätt att man som ungdom går in i en kristen gemenskap men missar Jesus, säger Oskar fundersamt. Men om frälsningen nu grundas i en personlig relation med Honom borde det ju vara lämpligt att var och en själv sökte och funderade kring det.

Att ledarna tar ett steg tillbaka betyder inte att de är tysta. De kan ställa frågor som bränner till: Tror du verkligen på det du säger? Varför säger du så? Naturligtvis svarar ledarna på frågor som kommer upp men man vill få ungdomarna att tänka till. De som är uppvuxna i en kristen gemenskap kan lätt ärva sina föräldrars tro och inte tänka till själva på allvar. Är man helt ny i tron kan det vara spännande att utmanas.

Tilda Henningsson är en av ”stammisarna” på Mat/Prat och hon gillar dessa eftermiddagar.

– Jag tycker det är roligt att det är många ledare, säger Tilda. De är i olika åldrar och är olika typer liksom. Förut när det har varit UG har det ofta bara varit en ledare men nu är man fler. Jag gillar det. Det är stabilt!

Tilda berättar att ämnena de diskuterar är stora och breda.

– Man tänker att man redan ska ha tänkt till i ämnena men när flera personer kommer samman så får man höra olika vinklingar och syn på saken, säger Tilda som tycker om att diskutera och argumentera.

Hon fortsätter:

– Den blir väldigt intressant!

Mat/Prat riktar sig till de som går i gymnasiet och är äldre och man strävar inte efter att bli så många som möjligt. Det spelar ingen roll – det är innehållet som är det viktiga.

– Min dröm med detta är att det ska ge något bestående, säger Oskar. Att det inte endast blir något som 580979_224889670966504_813077076_när kul för stunden utan att man om några år kan säga att detta hjälpte mig i min tro.

Alla är välkomna att dyka upp en söndag. Lite mat och massor av prat – bättre kan det inte bli!

Mat/Prat träffas varannan söndag jämna veckor kl 13.00-16.00. Vill man vara med och laga mat går det bra att komma redan kl 12.30. Det går bra att läsa mer om detta på EFS-kyrkan Helsingborgs hemsida: http://efshelsingborg.se/ung/

Text: Helena Eriksson
Foto: Privat