28 juli, 2016

Hjältarna i köket

20160625_134818
John, Josef, Magdalena  och Amanda

Vad hade vår verksamhet varit utan hjältarna i köket? I nästan allt som Salt Sydsverige och EFS Sydsverige arrangerar ingår det något att äta. Frukost, lunch, fika, kvällsmat, fika igen och så lite café på det. Utan frivilliga som med glädje och stora leenden ställer sig i köket hade ingenting fungerat.

Under Midsommarljuslägret har Sarah Karlsson och Moa Forssman basat i köket. De har planerat vad som ska ätas, hur mycket som kan tänkas komma att ätas, de har sköt inköp och dessutom hittat frivilliga som har velat hjälpa till. På frågan hur man hur man planerar mat till 60 personer tre gånger om dagen svarar de:

– Vi hade lite riktlinjer från förra årets läger men vi har också pratat med sådana som har varit med förr och har mer rutin än vi.

IMG_20160624_124209
Sarah, Moa och Josef fixar midsommartårtor

Både Sarah och Moa är lugna och det fungerar fint under lägret. Just i år är det ovanligt många deltagare som behöver specialkost och det är ett stort ansvar att hålla koll på den delen.

– Jag har aldrig sett så mycket specialkost som vi har haft i år, säger Moa. Men även det har fungerat.

I år är både Moa och Sarah med i planeringsgruppen och det tycker de är kul. På så vis får de en annan kontakt med ungdomarna och känner sig mer delaktiga i lägret. Förr om året är det tältmötesserien som stått för köket men i och med att det inte är något sådan i år har lägret få ta ansvar för all mat själva.

Ungefär tio personer har alternerat i köket för att servera ungdomarna och stämningen har varit hög i köket.

– Jag har hjälpt till i köket förut och det är alltid sådan härlig stämning här, säger Magdalena Henrysson. Om jag kan hjälpa till så att det blir ett bra läger göra jag gärna det. Dessutom är det kul att kunna var del av lägret även om man är lite äldre.

20160624_160904
Jonatan i disken

Amanda Rask har själv varit deltagare på lägret förr men har i år ställt sid i köket.

– Det är kul att testa på något nytt, säger hon med ett stort, brett leende. Känns som man är med i gemenskapen här också.

Josef Jonsson jobbar på i köket och svarar lite skämtsamt när han får frågan om varför han finns med:

– Moa tvingade mig!

Moa det är fästmön som ansvarar men det är tydligt att Josef är i köket av helt andra anledningar. Det synd på lång väg att han har rätt så kul!

John Henrysson som brukar vara inblandad i det mesta från teknik till lovsång hoppar även då och då in i köket:

– Det är roligt att pröva på något annat än det man brukar få frågan om, säger han och höjer ljudet på radion och få igång resten i en någorlunda vacker dans.

Varhelst vi är i vår verksamhet, om det så är kyrkfikat på söndagen årsmöten, ungdomskvällar eller läger så måste människor finnas med i köket.  EFS Sydsverige och Salt Sydsverige är evigt tacksamma för den tjänarkultur som finns hos oss som gör det möjligt för oss att samlas. Att glädjen att få hjälpa till är så stor gör tjänandet ännu större, viktigare och mäktigare. Så till alla er som väljer att finnas med i köket i vår verksamhet – tack!

Text: Helena Eriksson
Foto: Helena Eriksson, Jonatan Janerheim