31 augusti, 2016

”Man får leka liksom”

Hela EFS-gården i Åsljunga vimlar av barn. Det spelas fotboll, det plockas blåbär i skogen, det leks i sandlådan, det pratas och skrattas en hel del.  När det närmar sig lunch samlas barnen i matsalen och tillsammans med Lightlägret fyller Sommarsalt hela matsalen. Ljudnivån är hög men glad. Sommarens stora barnläger i är full gång!

 

13912506_10154447624589936_3589163085301396404_n

Anton, Thea och Agnes sitter och äter tillsammans. Man är tillsagd att sitta kvar tills alla vid sitt bord är klara. Alla tre pratar om hur bra ledarna är. De är inte stränga men snälla.

– De är lite som våra kompisar, säger Agnes.

Resized_20160811_190839
Ledaren Joelle redo för drama!

De berättar om andakten kvällen innan och om allt det roliga som ledarna hittar på. Leendena på ansiktena försvinner inte, de trivs verkligen!

Något som verkar väldigt spännande är att få dela rum med sina kompisar och inte ha någon ledare som sover i rummet. På frågan om vad som är roligast med lägret återkommer många av barnen med detta svar.

– Vi sköter oss i vårt rum, säger Oskar. Jag vaknade väldigt tidigt men det var bara att vänta på tills de andra vaknade.

Oskar delar rum med Axel, Nils och Albin. De tycker alla att det är kul med alla nya kompisar man får. De har kul helt enkelt.

– Det är lite som att gå i förskoleklass, säger Albin. Kompisarna skrattar men håller med. Man får leka liksom.

Bada hör också till roligheterna. Vädret är fint och man går i grupper på tio ner med ledarna och badar. Ingen tycker det är kallt i vatten. Eller jo, det gör vissa men det gör ingenting! Bada hör sommaren och läger till.

Det finns alltid något att göra, även på fritiden. I ett rum sitter ett gäng killar och bygger lego. Några av dem bygger från bibelberättelsen om tullindrivaren Sackaios. Han får ingen skymt av Jesus så han klättrar upp i ett träd. När Jesus ser honom ber han Sakaoios komma ner för att han vill komma hem till honom. Inte dåligt byggt med lego!

I ett annat rum sitter Hillevi, Signe, Hedvig, Elsa och Stina med en av ledarna, Joelle, och gör armband. Det går lika bra att sitta på en stol som på bordet. De har kul och berättar i mun på varandra om kompisarna de inte sett på länge, om allt pyssel som finns och naturligtvis om hur kul det är att bada i sjön.

Anders Kullenberg är en av de yngre ledarna på lägret. Han gick på konfirmationsläger just här på EFS-gården och tycker det är härligt att vara tillbaka.

– Det är kul att vara ledare, säger han med ett leende. Att få vara en som barnen ser upp till är ett spännande ansvar. Ja, och så har vi ju så kul!

Anders leder lovsången på kvällarna och han tycker om att se hur det berör barnen. Att få visa på Jesus är viktigt.

Henrik Forshagen, ungdomsledare i EFS-kyrkan i Örkelljunga, gör sitt sjätte Sommarsalt. Han tycker om att stå med i den glädje, gemenskap, kunskap och Gud som lägret är.

– Att kombinera läger+barnen+gården kan bara vara bra, säger han fundersamt. Det är för många starten på lägerlivet som fortsätter i många år. Det är härligt att se hur de yngre syskonen kommer med så småningom också.

Rebecca Nordén, som är lägerchef, går lugnt och tryggt runt på gården. Det märks att hon litar fullt ut på sina ledare och att teamet fungerar bra tillsammans.

– Det är bra att vi har så många vuxna ledare med på lägret, säger hon. Det ger en trygghet för barnen men även för oss ledare. De yngre ledarna gör ett fantastiskt jobb med att vara både förebilder och kompisar.

Rebecca tycker att det är härligt att just Sommarsalt är ett så populärt läger att hela 50 barn kommer varje sommar.

14060423_1335592956468011_646379856_o– Vi känner oss så välkomna på gården, säger hon. Alla som jobbar här tycker det är kul när vi kommer och vi får stora ytor att röra oss på.

Alla barnen har kommit tillbaka från badet och det är dags för nästa tävling i OS-utmaningarna. Det är spring i benen och barnen är laddade. Det är lite som att gå i förskoleklass igen, som en av pojkarna sa. Att få lov att leka och kanske vara lite barnslig är roligt i vilken ålder man än är i. Att sedan få göra det i Jesu namn kan bara göra det ännu bättre!

Text: Helena Eriksson
Foto: Rebecca Nordén, Helena Eriksson