30 november, 2016

Kyrkan fylldes till bredden

Under en del av gudstjänsten samlade man folk från olika delar av vårt distrikt, från både Blekinge och Skåne, uppe på scenen. Man turades om att be för varandras sammanhang och för distriktet som helhet. Det blev en tydlig gemenskap, en omsorg för varandras sammanhang och städer. Det blev en varm och mycket nära stund. Det händer saker när man ber.

En fredagskväll i november var det åter dags för Betaniakyrkan i Malmö och Salt Sydsveriges stora ungdomskväll, Good Friday – fall edition. Ungdomar img_6535från hela vårt distrikt fyllde kyrkan till bredden för en kväll som blev en riktigt höjdare. Carl Vilhelm Boström var kvällens predikant och man hade istället för ett lovsångteam bjudit in, Sanctity, årets gospellinje på Glimåkra folkhögskola.

– Gospelkörens medlemmar hade små vittnesbörd mellan sina sånger. De berättade hur de kom till tro och vad Jesus betyder för dem. Sångerna de sjöng blev så mycket starkare när man fick det perspektivet.

Det är Joelle Cristea, vikarierande distriktskonsulent, som berättar om gudstjänsten. Iza Jönsson, ungdomsledare och initiativtagare till Good Friday kvällarna, fortsätter:

– Det var så härlig att kunna ha gospelmusiken som en del av gudstjänsten och inte som en konsert. Det är ju det som gospelmusiken verkligen är, gudstjänst, men i Sverige ser vi det nog mer som konsertmusik.

Kören inte bara sjöng och gav vittnesbörd utan de även fick igång besökarna i sång och dans samt uppmuntrade till att gå till förbön.

img_5318Anton Åkesson, spelar bas i kören och är elev på folkhögskolan. Han är väldigt nöjd med kvällen och tycker att det blev otroligt mäktigt:

– Våra sånger blev så tydligt lovsång under gudstjänsten, säger han med ett leende. Tillbedjan blev så stark.

En av besökarna var Benjamin Ek som gärna kommer till Good Friday kvällarna. Han menar, även han, att gudstjänsten blev väldigt stark med gospelmusiken istället för ett lovsångsteam.

– Det blir ju även kul när alla står upp och dansar med i musiken!

 

img_6527Iza är så nöjd och glad med kvällen som startade redan kl 17.00. Då körde man ”Kahoot” ett spel där deltagarna finns med genom sina mobiltelefoner. Frågorna denna gång fokuserade på påskens händelser men det fanns även med långskott som ”Good Friday betyder Långfredag. Vad är Långe Jan?” Stämningen var hög och lättsam, minst sagt.

Ungdomsteamet från Betaniakyrkan var som vanligt med och arrangerade kvällen. De fixade med dekoration, förbönsstationer, café och lekar. Till gudstjänsten anslöt en hel del vuxna, något som Iza tycker är bra.

– Jag tycker om när vi blandar åldrarna, säger hon. Mer sånt!

En strålande kväll var till ända. Sommarens konfirmander sov över i kyrkan för att dagen efter köra Konfakampen. Dagen blev riktigt lyckad och ett stort gäng for hem trötta efter grymma dagar i Betaniakyrkan.

Text: Helena Eriksson
Foto: Iza Jönsson