13 december, 2016

En investering för livet

Klockan närmar sig halv sex och en och en kommer ungdomarna gåendes över gården med väskorna hängandes på axlarna. Det blir stora kramar när de möts, skratten och sorlet är omedelbara. Man märker direkt att deltagarna skakar av sig världen utanför och är väldigt närvarande just här och nu. Under ett dygn ska de vara tillsammans under terminens tredje träff på Salt Sydsveriges lärjungaskola. Ett dygn av närhet, djup undervisning, intressanta diskussioner, andakter och med Jesus i fokus.

Lärjungaskolan har funnits med i distriktets verksamhet i ungefär 15 år. Varje hösttermin har man samlat grupper i olika storlekar, allt från sju stycken till 25, med deltagare från 17 år och uppåt. Konceptet innebär att man träffas under tre dygn utspridda över höstterminen. Träffarna har olika temat; Bibel och bön, ledarskap och Kristen livsstil och församlingsliv.

Under terminen har lärjungaskolan ett par fasta ledare som finns med hela tiden men man tar in undervisare för de olika ämnena. På fredagskvällarna är det bibelstudie som gäller. Denna termin har Magnus Lennartsson, Daniel Astgård och Chriss Kullenberg hållit i dessa. Bibelstudiet leder till spännande samtal och diskussion. Lördagarna är fyllda av undervisning från tidig morgon till ungefär klockan 16 och terminens talare har David Castor, Jona Albertsson, Iza Jönsson och Chriss Kullenberg varit.

 

Gemenskapen blir väldigt nära när gruppen är lite mindre än man är van vid från exempelvis ett läger.

Tid för häng finns också!

– Det har varit så kul att få vara med några få människor tillsammans jämfört med ett vanlig läger, säger en sprudlande Sofie Myrtenstam som gått lärjungaskolan under den gångna terminen. Man kommer verkligen varandra närmare på ett annat sätt.  Det har varit så underbart att mitt i en helt vanlig skolvecka få ta en paus från det ”vanliga” och komma till lärjungaskolan.

 

Alma Åkesson håller med:

– Jag är så galet glad att jag anmälde mig till lärjungaskolan,  säger hon med ett stort leende. Jag tycker det har varit jobbigt att åka hem igen efter ett helt dygn på gården med alla som varit där. När jag kommit hem har jag bara längtat tills nästa gång vi skulle träffas!

 

Terminens lärjungaskola har haft 14 deltagare från hela Skåne. Alla kände inte varandra när de träffades för första gången men det tog inte många minuter innan alla var vän med alla. Astrid Persdotter uppskattar att gruppen varit mindre då hon menar att man har kunnat ställa frågor och att det har blivit diskussioner.

 

Bibelstudie på gång

– Jag har uppskattat att undervisningen har varit på olika sätt, säger hon. Under fredagskvällens bibelstudium har vi suttit i sofforna med massa tända ljus och en hel del lösgodis medan lördagen har varit mer traditionell med projektor, skärm och oss sittandes vid bord.

 

Aron Paulsson anmälde sig sent till lärjungaskolan och visste inte riktigt vad han hade att förvänta sig.

 

– Det bästa har varit gruppen, säger han. Vi kom varandra väldigt nära samtidigt som undervisningen har varit utmanande och mycket intressant. Jag har lärt mig en hel del denna termin.

 

Sofie fortsätter:

– Jag har märkt en tydlig skillnad på konfaundervisningen och hur det varit här, säger hon. Här är det mycket mer djupsökande vilket är roligt för man får tankar och idéer som man aldrig tänkt förut.

 

Alma håller med:

– Min syn på kristendom och på hur jag ska vara kristen har blivit starkare. Jag är lite mer säker på var jag står nu.

 

Hilde Göthner har också gått lärjungaskolan under höstterminen:

– Det bästa tycker jag att formen har varit. Att det är ett läger, men utan idrott och lek utan att fokus är på undervisning, säger Hilde. Jag tycker också att det är roligt också att det är vi deltagare som hållit i andakterna, som en del av träningen i att vara ledare.

Det är just det som är visionen för lärjungaskolan, att deltagarna ska stärkas i sin tro, att de ska få lära sig mer om bibeln och kristen livsstil och att de får möjlighet att göra så i en miljö och tempo som är lugnt och tryggt. Har man gått lärjungaskolan har man stor chans att komma med som ledare på olika läger.

 

Under vissa år har Salt Sydsverige erbjudit en andra termin där man gått in på teman  såsom andlig kamp, yttersta tiden, kyrkohistoria och det profetiska. Årets grupp är rejält taggade och till våren kör man igång igen. Ett nytt spännande ämne kommer man ta upp, nämligen Israel – vad är det som händer egentligen? Det är aldrig svårt att få undervisare till skolan, det är något som de flesta känner ett stort ansvar och glädje att få finnas med i.

 

– Det är ett viktigt möte med en yngre generation och fantastisk gott tillfälle att få dela med sig och utrusta yngre, säger Magnus Lennartsson, präst i EFS-kyrkan i Ängelholm som varit med vid flera tillfällen.

 

Lärjungaskolan höstterminen 2016

Lärjungaskolan är för alla som är 17 år och äldre. Det betyder att om man är vuxen är man också välkommen. Under åren har vissa av grupperna varit blandade i åldrarna och det ger mycket till alla.

 

Lärjungaskolan är en mycket viktig del av Salt Sydsveriges verksamhet. Här byggs lärjungar, här fördjupas tron och kunskapen. Här byggs vänskapsband för livet. Nästa lärjungaskolan termin ett går till hösten 2017. Om du ännu inte gått lärjungaskolan  – fundera på det!

 

Fast det är december kan man bada i havet. Några av deltagarna hade modet! Klicka på bilden för att se filmen.

Text och foto: Helena Eriksson