9 mars, 2017

Varför går jag i kyrkan?

Varför går jag i kyrkan? Hur är det att växa upp i en kristen familj? Hur skulle det vara att växa upp i en familj som inte är kristen? Det här var några av de frågor som de unga tonåringarna på lägret Winter Light, som ägde rum på sportlovet, diskuterade. Men det var inte bara diskussioner som ägde rum… en hel del annat också! 

Årets Winter Light var som vanligt på ÅhusGården samtidigt som barnlägret Flingsalt. Detta år var det lite färre deltagare på grund av både skidresor och sjukdom men det är något som ungdomarna inte tyckte var till en nackdel.

– I och med att vi var färre blev det mer diskussioner under undervinsningspassen, säger en av deltagarna Isak Jarbo. Det brukar inte bli riktigt på samma sätt.

Isak Brooks håller med:

– Det bästa med att vara en mindre grupp var undervisningen, säger han. Det var annorlunda men bra. Alla deltog i diskussionerna.

Lotta Nordling, lägerchef och den som höll i undervisningspassen, berättar att man pratade om varför ungdomarna väljer att gå i kyrkan, om hur det är att bo i en kristen familj gentemot en icke-kristen familj. Man pratade också om hur det är att bo som kristen i andra länder.

–  Jag håller med pojkarna. Diskussionerna var otroligt spännande och givande, säger hon med ett stort leende. Det blev djupa samtal. De har många bra tankar, ungdomarna!

Under lägret pågick en mästerskapstävling och Winter Light blev indelad i olika lag. Det var allt från Capture the flag, fyra man i soffan, till blindboll och 24 karat. Det var inte ovanligt att det blev högljutt under tävlingarna!

Lisette Schwartz, 18 år, var en av ledarna. Hon känner att hon hade mer tid att hänga med deltagarna än vanligt.

–  Jag väljer att vara ledare på läger för jag tycker det är så roligt att se hur deltagarna utvecklas under lägret, säger hon. Att lära känna dem  och ha gemenskap med dem är grymt kul.

Lisette funderar en stund till:

– Jag tycker också mycket om att organisera och styra upp vilket jag får möjlighet att utveckla genom att vara ledare på läger.

På frågan om vad som var roligast på lägret, utbrister Isak J och Isak B båda:

– Tårtbakartävlingen!

Tillsammans med Flingsalt delades barn och ungdomar upp i flera lag och de fick leta efter ”pengar”. Dessa användes under den auktion av varor som auktionerades ut under många skratt och rop. Fyra olika kategorier kunde man tävla i; godast, äckligaste, finaste och bästa storyn till varför tårtan såg ut som den gjorde. När varor som ”curry” ropades upp jublades det mer än när grädde auktionerades ut.

Några av de yngre ledarna på Winter Light var jury och höjdpunkten på kvällen var att se juryn smaka tårtor som innehöll exempelvis gurka, ketchup, oliver, kolasnören, olivspad, jordgubbssylt, köttbullar, curry och sprutgrädde på en chokladbotten…. hur det såg ut kan man se i filmen nedan.

För både Isak J och Isak B var detta deras sista Light-läger. Till sommaren är det dags att konfirmeras och det är med blandade känslor de lämnade ÅhusGården.

– Jag ser väldigt mycket fram emot konfalägret, säger Isak B. Jag längtar faktiskt men det är tråkigt att man lämnar vissa av sina kompisar som är yngre och stannar på Light ett tag till. Men vissa träffar man i kyrkan hemma, så det är ok.

Isak J håller med:

– Jag kommer att sakna Light men det kommer ju något nytt med UG och ungdomläger. Jag känner mig helt lugn!

Det är tydligt att om ett läger har många deltagare eller lite färre spelar mindre roll för deltagarna. Det viktiga är att det blir ett läger. De åker för de tycker att det är kul och för att man får träffa kompisar. Viktigare ändå är att de kan lämna allt med hemma och skola för att under några dagar leva när varandra och nära Jesus.

Text: Helena Eriksson
Foto: Lisette Schwartz, Helena Eriksson