28 mars, 2017

En dagbok från Åre

Under sportlovet har Salt Sydsverige som vanligt skickat en buss till Åre och de härliga skidbackarna där. Var dag under veckan har olika ungdomar skickat en hälsning om hur de har haft det på resan.

Under lördagen, den första dagen uppe i Åre får vi en hälsning från Viktor Persson och Jonatan Åkerman:
Tjena tjena!
Blöt och trött efter första dagen i backen. Men ändå go skidåkning.
Dagens höjdpunkter: Dom två sista åken, bastu på gården och spagetti och köttfärssås.

Rebecka Strömblad skickar en hälsning från den andra dagen i backen. Söndagen bjöd på några plusgrader, regn och vind men vilken dag i backen!! Idag var det Rödkullen som gällde och alla började med Ullådalen men olika grupper med olika önskningar om åkstilar drog snart iväg åt andra håll. Vår alldeles egna skidskola höll till i Ullådalens nypistade backar. Den snabba gruppen skateade bort över platån för att sedan dra några härliga åk nedför gästrappet och lundsrappet. VM8:an var stängd så vi fick backen nypistad och för oss själva. Det blev både undervisning i hur man åker korta svängar samt hoppteknik då fun parkerna med olika terränghopp var öppna. Mot slutet av dagen började temperaturen sjunka och snön falla. Jackorna som blivit blöta började frysa men det stoppade inte folk från att ta några off-pist åk i skogen vid Rödkullen. Väl hemma på Hållandsgården serverades det gulaschsoppa innan det var dags för gudstjänst i stavkyrkan. Magnus pratade om kärlek och förlåtelse, en sanning om Gud och vi fick senare ta emot nattvard. Kvällen avslutades med lekar, chokladpudding och gött häng bland spel och brasa.

Dag tre hör vi från Engla Eliasson, Emma Sellergren, Fanny Ahlfrid och Sofia Lundeberg:
Veckan rullar på här i Åre och alla är glada. Idag började åken i Rödkullen med nypistade backar men vädret var lite grått, trots det blev det ändå sköna åk.
Mot kvällen åkte vissa iväg på kvällsåkning. Fast vi valde att stanna för vi var nöjda med dagens åk (p.s trötta tjejer). Nu mot kvällen väntas hemmagjord paj av de fantastiska kockarna Simon o Erik och allmänt gott häng.

Den fjärde dagen hör vi från Ludvig Hallabro och Anton Fors:
Godkväll Sydsverige! Idag har vi blivit bortskämda med fantastiskt väder och fina åk! Både i pist och offpist. Dagen började med en lätt dimma när vi kom fram till Rödkullen men när vi kom bort till Ullådalen och Stendalen kom vi upp ovanför dimman och solen mötte oss. Vi var sedan ett gäng som tog oss upp på skutan och möttes av en nästintill folktom Åre-skuta eftersom Gondolen (den stora liften upp på toppen) inte hade öppnat än. Vi tog oss ner i Störtloppet där vi möttes av fantastisk manchester.
Efter käk i värmestugan i Rödkullen bar det av mot toppen igen. Då vi kom till Ullådalen möttes vi av en av de längsta liftköerna vi sett. Den fortsatte nämligen en bra bit upp i backen. Efter mycket tid i liftköerna kom vi till slut upp på toppen igen där Jonas Helgesson tog täten för en grupp som körde offpist. Väl nere tog vi oss än en gång upp på toppen. Denna gång gick vi upp ännu längre än vad liftarna kunde ta oss för att sedan än en gång kunna njuta av riktigt fin offpist ner mot tväråvalvet.
Ikväll serverar stjärnkockarna Erik & Simon tacos.

På onsdagen, dag fem, skriver Ingrid Rönnblom en hälsning:
Eftersom dagarna går så kommer man mer och mer in i rutinerna. Idag så var frukost 7-8 och bussen gick 8:30. Detta var så att vi kunde komma ut i backarna så fort liftarna öppnade vilket är jätte skönt med minimal kö. Igår var det jättefint väder med klar himmel och vindstilla, men idag var det mer moln och snö. Det var dock inte storm så det gick bra att åka ändå fast man frös lite (jag gjorde det iallafall). Jag är inte en som åker mycket off pist, men idag så var det ett stort gäng (inklusive jag) som åkte lite. Jag ville inte hänga med på allt men då gick det såklart bra att åka på dem vanliga backarna. Ikväll så ska det bli badtunna vilket jag är riktigt taggad inför!

Torsdagen, dag sex, i Åre verkar ha varit riktigt bra den också. Hannes Olausson berättar:
Idag har vi verkligen haft en magiskt bra dag i baken. Den började i rödkullen med att många hyrde brädor och försökte bemästra snowboarden. Men som många därefter förstod så är det rätt svårt att ens hålla balansen, och kommer man längre än 10 meter, så är det ett lyckat åk. För mig som åkte skidor så blev det en massa åk i rödkulleoffpisten. Efter 10 åk där så blev det lunch i backen där det bjöds på grillad renskav. Jättegott!! Därefter kom det en extrem snöstorm. Där det dumpades 20 cm snö på 20 minuter. Till slut så tittade solen fram och kinderna fick en fin bränna. När vi lämnade backen 16:30 så bar det hem mot Hållandsgården. Där möttes vi av en riktigt god flygande Jakob.
Därefter var det dags för 7-kamp. Där vi tävlade i olika roliga grenar. Efter det så lekte vi en riktigt rolig lek utomhus. Men jag förklarar inte den då ingen riktigt förstod… Slutligen bjöds vi på glassbuffé och strax efter det en riktigt bra andakt. Alltså en riktigt bra dag!

Max Arvidsson är en av ledarna som varit med på Åre-resan. Han skickar en hälsning från bussen på väg hem:
Nu sitter vi på bussen och rullar dem sista milen innan vi är tillbaka i Skåne. Vilken bra vecka vi har haft! Det har bjudits på go skidåkning, härlig gemenskap, tävlingar, andakter och mycket mer!

Tacksamheten är stor över att få hänga med dessa goa ungdomar och Jesus under veckan. Nu ser man fram emot en skön säng och möjligheten att sova ikapp lite

Text och foto: deltagare och ledare på Åre-resan 2017