14 juli, 2017

Ett litet paradis på jorden

Solen skiner och det är 27 grader varmt. Det är  sommarlov och man får känslan av att vara på Rivieran. Havet ligger blankt, värmen dallrar i luften och det ligger ett lugn över EFS-gården i Höllvikstrand. Men går man runt hörnan så möts man av barn och ungdomar som tävlar, några som spelar volleyboll och i ett tält pysslas det för fullt. Snart är man redo för nästa aktivitet. Gå till stranden för att bada. 

Sommarläger med ledarskola har arrangerats av gården, och de senare åren med Salt Sydsverige som samarbetspartner, i minst 30 år. Lägret är uppbyggt på en stabil grund av erfarenhet. Årets lägerchef är Tobias Hulthén som gör sitt tionde, och som han säger sista, år som lägerchef.

– Jag kom hit som deltagare i stort sett alla år från det jag var nio år, säger han. När jag blev äldre var jag med i ledarskolan vilket ledde till att jag senare blev ledare och lägerchef. Det är så men nästan alla våra ledare. De har funnits med sedan barndomen.

Årets ledarskola, som har fyra deltagare, leds av Paulina Bolton. Hon har varit på lägret varje år i sitt liv utom en handfull gånger. Hennes föräldrar har varit mycket engagerade och hon var spädbarn första gången hon var med på lägret. Man måste vara 14 år och över för att vara med på ledarskolan, som har fått betyda väldigt mycket för mångas ledarskap längre fram i livet.

– Den stora utmaningen med ledarskolan brukar vara att få dem att prata och dela med sig av olika saker, säger Paulina. I år har gruppen mycket lättare med att öppna upp.

Ledarskolan har lektioner två gånger per dag, två timmar varje gång. I år fokuserar man på Andens frukter och ledarskap. Det är alltså teori som blandas med praktik.

–  Varje dag tittar vi tillbaka på hur dagen har varit och på olika situationer som har uppkommit. Sedan pratar vi om hur man har och skulle kunna hantera det, säger Paulina.

Hon strålar när hon pratar om ledarskolan och det är klart att hon tycker att det är väldigt roligt och givande även om det också innebär en hel del arbete i förberedelser.

David Bohlin är en av ledarskolans deltagare. Det är hans andra år och en av anledningarna att han väljer ledarskolan är att helt enkelt få fortsätta att vara med på lägret.

– Det är kul att få vara med och planera olika saker och sedan se till att de händer, säger David. Det är en trevlig miljö att finnas med i och det känns roligt att få kunna bidra till lägret.

Måns Gustafsson står  bredvid och lyssnar. Det är hans första år i ledarskolan och han håller med David om att det är kul att få vara med och planera.

– Nu får man ju se vad som händer ”bakom kulisserna” så att säga, säger han med ett stort leende.

På frågan om han kan ge några exempel blir det stopp:

– Nä, då hör ju deltagarna!

De andra två deltagarna är Rut Paulsson och Hedda Bengtsson. Båda ska finnas med som faddrar på Åsljungas konfirmationsläger denna sommar och ser ledarskolan som en bra erfarenhet inför det.

– Jag har varit med på lägret många gånger, säger Hedda. Det är en sådan familjekänsla här och alla känner varandra fast det alltid är nya med. Det är som ett litet hem.

Rut fortsätter:

– Jag har lärt mig jättemycket, säger Rut. Vi håller i alla tävlingar, vi säljer godis och när barnen har bibelstund har vi vår egen undervisning. Vid lägrets slut ska vi fyra även hålla i en andakt för barnen.

Några av barnen har grävt en djup grop alldeles vid vattenkanten. De jobbar hårt och ser till att gräva och skapa tillsammans. De säger att de saknar föräldrarna lite men berättar att alla ledare är snälla, de är roliga och inte alls stränga. De har svårt att välja ut något som är roligare än något annat men någon säger att det är speciellt när de sjunger på kvällen. De andra flickorna håller med.

För några av flickorna är städtävlingen av rummen viktig.

– Vi städar och håller vårt rum jättefint men så gav ledarna oss en ”bajskorv” i betyg, säger de i mun på varandra och skrattar. Men de gav oss fel bild! Vi skulle egentligen ha den nästbästa bilden.

Flickorna skrattar och tycker det är roligt att de fick fel betyg denna förmiddag. Men är noga med att poängtera att de minsann sköter sitt rum. 

Ledarna har ett väl utarbetat system för att hålla koll på barnen när de badar. Barnen förstår också vikten av att hålla sig till detta och därför blir det en avslappnad stämning på stranden. Det grävs, det spelar och det leks.

– Igår när vi kom ner till stranden hela gänget på en 60-70 personer reste sig vissa människor som redan låg här nere och flyttade sig en bit bort, säger Tobias och skrattar. Det kan se aningen skrämmande ut när vi alla kommer i grupp!

Lägret äger rum lördag till onsdag och är ett perfekt sätt att börja sommarlovet. Man kan avsluta sommaren här på EFS-gården på Höllvikstrand också genom att vara med på lägret Sommarpunkten. Dit får man komma redan som åttaåring då Sommarpunkten håller på i endast två nätter. Ett bra sätt att förbereda sig inför nästa sommars Sommarläger som håller på i fler dagar. För nog är det något speciellt med att börja och avsluta sommaren med läger, och varför inte på Höllviksstrand där traditionen är stor.

Text och foto: Helena Eriksson