9 september, 2017

På safari – ett äventyr!

Sommarsalt är ett populärt barnläger som oftast har många deltagare och många ledare. Varje år finns det med något barn som aldrig varit på läger förut som kan ha lite svårt att somna. Men stolta de är när de vaknar dagen efter. På varje läger finns också de med som inte tycker det är så kul att sova alls och första kvällen kan det bli lite sent. Andra kvällen är de däremot så trötta att det blir tyst och lugnt rätt så tidigt. Sedan händer många saker under dagarna men det händer också väldigt mycket på insidan av barnen. Att vara på barnläger är verkligen ett äventyr! 

Årets läger hade Safari-tema och barnen började med att bli indelade i rum som hette olika länder i Afrika. Det var Uganda, Malawi, Somalia och många fler. Innan de gick till sina rum kunde de se på kartan var landet låg. Efter alla installerat sig och föräldrarna begett sig hem började lägret på riktigt! Tillsammans bestämde alla barn och ledare att alla skulle vara snälla mot varandra på lägret och så blev det.

– Det är kul att vara på läger för då träffar man kompisar från andra läger och man lär känna nya kompisar, säger systrarna Hillevi och Hedvig i mun på varandra.

Vissa av barnen ses bara när det är läger och det var verkligen glada miner när de träffades.

Det blev stoj, stim och skoj när barnen lite senare blev indelade i andra grupper för mästerskapstävlingarna. Varje lag hade ett djurnamn; zebra, giraff, lejon och liknande. En av ledarna, Lena, hade förberett mallar för barnen att måla djuren på vita tröjor.

– Det var jätteroligt att måla djuren på tröjorna, säger Emil en av deltagarna. De blev snygga!

Mästerskapet, som kallades Wild kidz, blev en favorit hos de flesta barnen. Ledarna Sofie och Daniel var uppfinningsrika och hade kommit på spännande tävlingar. Det var allt från utmaningar som att träffa en ledare med vattenballong och att klura på gåtor till att hålla sig undan för den store safarijägaren. När hela mästerskapet var klart stod zebrorna mycket stolta som vinnare.

– Mästerskapet var det roligast av allt, säger Emil, speciellt finalen var rolig då det blev lite svårare.

Hillevi och Hedvig håller med om att Wild Kidz var roligast men de säger också att det var kul med Bibelsafari. Sara Engström kom och berättade om djuren på hennes gård och om djuren i bibeln. Evalotta Kjellberg, präst i EFS-kyrkan i Örkelljunga, var just hemkommen från Tanzania och hade med sig fantastiska bilder på djur och människor men hade även med sig kläder, smycken och till och med ett svärd från Masajfolket.

En eftermiddag fick barnen välja olika grupper, exempelvis, dans, drama, lovsång, mötesledning och kyrkfika där man förberedde inför kvällens gudstjänst som barnen helt själv stod för. De var väldigt duktiga och det blev precis som de ville. Fast att Vilgot aldrig spelat piano förut hann han lära sig nog för att kunna leda oss i en lovsång. Dramat höll hög klass och dansarna gav allt. Killarna i kyrkfikat bakade tigerkaka och gjorde lejonmackor!

 

Denna gång fanns fyra unga killar med som ledare för första gången, Arvid Gustafsson var en av dem.

– Jag var alldeles nykonfirmerad och tycker det är intressant med kristen tro, säger han. Jag tyckte att det skulle vara kul att testa på rollen att vara ledare.

Arvid fortsätter:

– Det var spännande och kul att få se hur det går till lite bakom på ett läger. Jag vill gärna vara ledare igen!

När man åker på läger får man göra saker som man inte alltid gör hemma. Man är en större grupp, utmaningarna blir svårare och man gör roliga saker helt enkelt. Men det handlar också om Jesus. Att få lära sig mer om honom och hans ord. Att få vara tillsammans med andra människor som också tror på Gud och att få nya förebilder i ledarna. Det handlar om att vara i en miljö som strålar Hans kärlek och trygghet. Läger det är grejor det. Som barnen säger – läger äger!

Text. Helena Eriksson
Foto: Rebecca Frosthagen, Kenneth Olofsson, Helena Eriksson