9 september, 2017

Patrullriks 2017

I tre år har våra scouter längtat till sommaren 2017 då det åter var dags för det stora rikslägret, Patrullriks.  Denna gång höll man till i Mossebo utanför Kalmar. Alla var redo för ännu en fantastisk vecka. Man såg framemot gemenskapen, byggandet, samarbetet och att bara vara ute i naturen! Livsluft tog en tur upp till Mossebo för att hälsa på de Sydsvenska kårerna och funktionärerna. 

Emilia Strandberg, Ella Nordling och Kajsa Hällgren kommer gående från sjukstugan. De har pysslat hela dagen och Kajsa råkade ut för en liten olycka när de täljde. Nu är hon omplåstrad och de är på väg tillbaka till pysslet. Ella och Kajsa är med i Ängelholms kår medan Emilia tillhör Svensköps kår.

– Det bästa med Patrullriks är gemenskapen, säger Emilia.Det är roligt att lära känna nya vänner.

Vänskapen som växt fram de tre tjejerna emellan är ny.

– Det är roligt att man får vänner från hela Sverige, säger de. Och så är det jättekul att samarbeta!

En bit bort ligger tonårsbyn, Jump. Detta år har man satsat på ett festivalkoncept och det är har varit både konserter och beach party ute i skogen. Sydsverige har en kår på Jump och det är Svenköp. Ledara Oskar Arvidsson och Sara Johnsson är båda på sitt fjärde patrullriks.

– Det är en självklarhet att komma hit, säger Sara. Det är det enda stora lägret vi åker på.  Jamboree-lägret, dit ungefär 11 000 scouter kommer, är inte så personligt som det här.

Oskar fortsätter:

–  Det kristna budskapet är väldigt tydligt här. I vår missionsförening ser vi att det är genom scouterna som ungdomarna blir kristna och det leder till en gemenskap i distriktet på andra evenemang.

All tonåringarna är i tonårsbyn för första gången och stämningen är hög. Innan lägret har man tränat på att bygga läger och de är nöjda. Att få vara utomhus hela tiden är något som de tycker mycket om, vare sig det regnar eller solen skiner. Man har verkligen uppskattat konceptet med konserter och beach party men även alla aktiviteter.

– Det är så kul att få träffa människor från hela Sverige, säger de samtidigt som de äter chips och inväntar nästa aktivitet.

Emanuel Bentelid och Rune Lindberg, från Ängelholm respektive Höganäs, är två av fyra som ansvarar för caféet. De båda är inbitna scouter och missar inte Patrullriks. De båda har stora tjänarhjärtan och älskar att se ungdomar växa som människor men även i sin tro.

– Jag trivs väldigt bra med att få vara ute i naturen, säger Emanuel och Rune håller med. Man kopplar av och stressen försvinner säger han.

Rune tillägger:

– Livet blir så basic, säger han. Kontrasten till vardagen och stress och krav som finns i samhället är stor. Här kan man lägga sig i hängmattan och bara vara.

Borta vid scout-lägret har de olika kårerna från Sydsverige slagit upp sina läger. Detta år finns även ett par kårer från Equmenia med, bland annat gänget från Mariedal, Karlskrona. Det är ett kreativt gäng som har byggt stolar av olika modell och man arbetar på ett högt torn.

– Lägerbålen är riktigt bra, säger de i mun på varandra. Och de olika work shops har också varit jättekul.

Tjejerna visar att de har gjort jongleringsbollar och det är mycket man vill säga och visa.

Alldeles intill hittar vi Allerums scoutkår. Man är i farten med att laga kvällsmat, det blir grönsakssoppa. Alla, vuxna som barn, hjälper till på olika sätt. Och man har mycket att säga och man pratar i mun på varandra när man berättar. De tycker det är roligt att lägret är så långt, då hinner man bygga upp mer. Man tycker det är kul att sova i tält och någon tyckte det var kul att få se Ölandsbron. Dagen innan hade man åkt över till Öland för att bada och det var också mycket populärt.

Svensköps kår är redan färdiga med maten och man sitter och äter. Stämningen är hög och även här har man mycket att säga.

– Det roligaste är att vara med Malawierna, säger de. Det känns som om vi är samma familj som dem.

(Svensköps scoutkår har bjudit in fem scouter från Malawi till lägret. Läs mer om det här.) Barnen är även nöjda med sina ledare och skrattar när de pratar om dem.

– De är bra ledare, säger de. De skämtar och vi kan skämta med dem. De har också lärt oss jättemånga saker och de är duktiga på att uppmuntra oss, det är bra.

Calle och Gittan Jarbo från Utvälinge är tjänande personifierad. De älskar att träffa nya och gamla vänner och hugger i om de får frågan. Gittan arbetar med matutdelningen och Calle är vakt.

– Den stora gemenskap som finns här, när man får träffa människor från hela landet, är fantastiskt, säger Gittan. Man arbetar tillsammans, löser problem ihop samtidigt som vi delar den kristna tron.

Calle fortsätter:

–  Det är roligt att se barn och ungdomar ta ansvar och att se deras kreativitet och förmåga att bygga, säger han.

Leendena lämnar dem inte när de berättar om sin upplevelse. Gittan är så nöjd och imponerad över organisationen kring matutdelningen. Hur man tänkt till och hur uppmuntrad hon känner sig efter denna vecka. Både Calle och Gittan har varit förebedjare på Jumps gudstjänster och har fått möta ungdomar på ett alldeles speciellt sätt.

–  Vilka fantastiska samtal man får!

Det är nog det Patrullriks egentligen handlar om. Samtalet människor emellan. Man får träffa många nya människor men även vänner sedan lång tid tillbaka. Man får samarbeta för att få ihop alla utmaningar, läger och aktiviteter. Samtalet slutar aldrig. Bäst av allt är att samtalet med Jesus också är väldigt tydligt. Det viktigaste samtalet av dem alla.

Text:  Helena Eriksson
Foto: Pernilla Helgesson, Helena Eriksson