20 oktober, 2017

Det är många som vill konfirmeras!

Många vill konfirmera sig i EFS Sydsveriges regi de närmaste åren. Det är verkligen roligt att våra läger har gott rykte men viktigare ändå är glädjen över att så många ungdomar vill lära sig mer om den kristna tron.  EFS Sydsveriges styrelse har nu beslutat hur man ska hantera trycket och hur man ska lägga upp arbetet med konfirmationslägren de närmaste åren.

Maggan Cada

– Det är väldigt roligt hur många som har sökt till 2018, säger organisationssekreterare Maggan Cada med ett stort leende. Vi har fått in många nya ansökningar under sommaren.

EFS Sydsveriges styrelse har nu beslutat att under 2018 och 2019 utöka båda lägren, i Åhus och Åsljunga, från 30 till  40 platser. Till sommaren 2018  har man dock godkänt 50 deltagare i Åsljunga då det är många som sökt en plats där. På styrelsens uppdrag undersöks möjligheten för ett tredje läger men det är mer kvalitetssäkrat att höja antalet på de två gårdarna där man redan är igång med läger. Att starta upp något helt nytt är en längre process helt enkelt.

 

– Både Åsjunga och Åhus har lokaler för 50 konfirmander utan problem, säger distriktskonsulent Frida Ewers. Boendet är heller inga problem. Som det ser ut i dagsläget har vi 50 deltagare i Åsljunga och 30 i Åhus.

Då lägren kommer att bli större behöver man också tänka om när det gäller antalet lärare, fritidsledare och faddrar. Konfareferensgruppen, som i år består av prästerna David Castor, Magnus Lennartsson, Joel Jarbo, Carl Skarin, Jonas Hallabro samt distriktskonsulent Frida Ewers, har gett förslag på olika sätt hur ett ledarteam kan se ut, något som har godkänts av styrelsen.

Frida Ewers

– I Åsljunga kommer vi att ha en präst och två lärare och vi kommer att göra om ansvarsområdena för fritidsledarna. Det kommer även att vara lite äldre fritidsledare från och med 2018. När det gäller faddrarna funderar vi kring ett helt nytt system där vi eventuellt har fler faddrar i olika åldrar. Vi önskar också kunna koppla faddrarna till en ledarskola under konfirmationslägret.

Frida fortsätter:

– Klart är att Carl Skarin, präst i EFS-kyrkan i Ängelholm, blir konfirmationspräst i Åsljunga med Simon Knutsson, teologi studerande, som lärare och huvudledare och ännu en lärare som inte är klar. Konfirmationspräst i Åhus blir Jonas Nordén, präst i Betaniakyrkan i Malmö, med Charlotta Nordström, teolog, som lärare.

Till lägren i Åhus och Åsljunga 2019 har anmälningarna redan börjat trilla in. I Åsljunga är det fullt men det går bra att anmäla sig till reservlistan och det finns ännu några platser kvar i Åhus. Det har också kommit in många anmälningar till 2020 men det finns fortfarande plats på båda lägren.

– Vi har fått telefonsamtal från icke- EFS:are som undrat varför det är så många som vill konfirmeras hos oss, säger Maggan Cada. Vi kan bara svara att vi har många väldigt nöjda ungdomar som gärna berättar om sin upplevelse. Det är väl så att de har fått smak på Jesus och vill att fler ska få det.

Man kan inte säga något annat än att det är underbart att så många vill konfirmeras i EFS Sydsveriges regi. Man gör allt för att alla som anmäler sig ska få möjlighet att göra så. Under årens lopp, sedan 1924, har 7072 ungdomar konfirmerats i EFS Sydsveriges regi. Vi ber att dessa siffror ska fortsätta att konstant öka men viktigare ändå är att så många som möjligt av dem finner Jesus. Vilken glädje!

Text: Helena Eriksson
Foto: Carina Brandt, privat