25 oktober, 2017

En alternativ kväll

Gudstjänsten är igång. Lovsångsteamet är stort och leder med närhet och äkthet. Det här är kvällens höjdpunkt för de flesta. Att få stå i lovsång tillsammans med så många andra, att få tillbe i enhet. Christoffer Kullenberg, som läser på Johanneslunds teologiska högskola och som är färdig präst om några månader, har kommit från Uppsala för att predika. Hans sätt tilltalar ungdomarna och han når fram till dem. Lovsången fortsätter med erbjudan om förbön. Hela kyrksalen är i rörelse för att tända ljus, skriva böner eller för att gå på förbön. Det är det här det handlar om, att få se Jesus, att få vara nära honom. 

EFS-kyrkan i Ängelholm har under många år haft olika humorsatsningar, det har varit både större och mindre evenemang men alltid lika populära i församlingen. För fyra-fem år sedan, efter några års uppehåll, återuppstod humorkvällarna, Alternativ kväll, med tanken att ungdomar och vuxna i församlingen skulle få en rolig kväll. Dessa kvällar blev snabbt vida kända och ungdomar från hela distriktet började vallfärda till detta evenemang.

En gång per termin slår man upp portarna för en ungdomskväll fylld med humor och gudstjänst men även för det populära Café Påtår. Numera kommer någonstans mellan 350-400 ungdomar på Alternativ kväll men det är inte bara ungdomar som vill ha roligt. Därför har man sedan ett par år tillbaka även erbjudit Alternativ lördag dit vuxna och barn är välkomna. Det är samma föreställning, en gudstjänst och Café Påtår slår upp portarna även denna dag.

Tanken är att bjuda ungdomar på en helkväll med högkvalitativ humor, fantastisk god fika, möjlighet att hänga tillsammans och en gudstjänst anpassad till ungdomar. Man vill också skapa tillfälle då det är lätt för ungdomarna att bjuda med kompisar som inte är kristna till kyrkan.

John Henrysson

– Många idag har fördomar om kyrkan, säger John Henrysson, en av de som drar i kvällarna. Genom att lägga fram det kristna budskapet på ett enkelt sätt hoppas vi att fler ska komma till tro. Samtidigt vill vi att det ska vara en oas för ungdomar som redan funnit sin tro, att de kan komma och bara vara samtidigt som man har en kul kväll tillsammans med varandra och med Jesus.

I mitten av oktober var det dags för ännu en Alternativ kväll. Ungdomarna vallfärdade som vanligt, antingen på eget bevåg eller tillsammans med sina ungdomsgrupper, till EFS-kyrkan i Ängelholm. När föreställningen började satt 350 personer bänkade för att få se en humorshow med Elin Vetterlein och Anders Kullenberg i huvudrollerna. De kör vilse och hamnar hos en excentrisk professor som skickar iväg dem i en tidsmaskin till den 14 juli 1789 med tanken om att förhindra den franska revolutionen – då slapp de ha prov i ämnet i skolan veckan efter. Den ena förvecklingen efter den andra får besökarna att vika sig av skratt åt händelserna som gestaltas genom teater, dans men även sång.

Christoffer Lundahl och Fredrik Modén

Christoffer Lundahl och Fredrik Modén har varit med på scenen i många år.

– Det är så otroligt roligt att få spela ut som man kan här, säger Christoffer. Det är inte ofta man får möjlighet att totalt flippa ut och gå in i en roll!

Fredrik håller med:

– Det är en rolig grupp som jobbar ihop med det här. Själv har jag fått växa upp med humorn i kyrkan och vill gärna att det ska få fortsätta. Självklart är det nervöst varje gång men det är väldigt roligt att få spela teater på detta sätt.

Fredrik spelar bland annat butler under kvällen och håret ligger vattenkammat och fint på hans huvud. Christoffer har satt på sig en kul peruk och har en tjock väst under skjortan. Han avslöjar att detta är för att skydda sig för den stol som kommer att slås mot honom under föreställningen.

Kerstin Sjunnesson

– Det är en kväll som har en blandning av det barnsliga och roliga samtidigt som vi kan presentera det kristna budskapet på ett allvarligt och nära sätt, säger de båda med en mun.

Planeringsgruppen kommer tillsammans fram till vad varje föreställning ska handla om. Man spånar tillsammans och funderar kring sketcher som man vill ha med. Kerstin Sjunnesson skriver sedan originaltexterna och ansvarar för att sammanställa alla idéer till ett manus. Kerstin brukar också finnas med på scenen vid varje tillfälle.

– Att få finnas med i detta är otroligt roligt, säger Kerstin med ett stort leende. Jag har insett att jag kan bidra till Guds rike på detta sätt. Gud har gett oss humorn och skratt på samma sätt som han har gett oss kärleken. Det är magiskt och häftigt att kunna använda det för att nå nya människor med budskapet om Jesus.

Anton Turesson och Emelie Gantoft

På caféet efter humorshowen sitter Anton Turesson och Emelie Ganrot och äter en hamburgare med grillad majs tillsammans med sin ungdomsgrupp från Ramlösakyrkan i Helsingborg. Det är inte första gången de är på Alternativ kväll. De kommer för umgänget och menar att man träffar så många man känner som man inte förväntar sig ska vara här.

Emelie funderar på om det kan vara så att när de lokala sammanhangen blir mindre, ökar önskan och behovet att träffa många kristna på större arrangemang. Det är viktigt att man som kristen får se att man inte är ensam utan att vi är många trots allt.

 

Sara Ivarsson

I kön till serveringen står ungdomsledare Sara Ivarsson från Lerbergets kyrka. Det har blivit en vana för gruppen att åka på Alternativ kväll och tillsammans med Höganäs församling har man 14 ungdomar med sig denna gång.

– Det är en härligt blandning av spex, go’ fika och gudstjänst, säger Sara. Ungdomarna brukar säga att det som slår högst är lovsången. De brukar inte vilja åka hem förrän gudstjänsten är slut.

 

 

 

I köket är tempot högt. En gedigen meny erbjuds och man arbetar metodiskt och snabbt. Förvånansvärt snabbt har alla blivit serverade. Femke Voortman är en av dem som serverar och hon tycker det är kul att få jobba tillsammans för att tjäna ungdomarna. Birgitta Jarbo håller med och tillägger att det roligaste är att se att ungdomarna vill komma till kyrkan.

– De behöver mötesplatser, säger hon. Det finns en kraft i att så många kan komma samman.

Det är just vad Alternativ kväll är – en mötesplats för ungdomar. En möjlighet att tillsammans få skratta och hänga tillsammans samtidigt som man får lyfta upp Jesus. En plats där man kan hämta kraft och mod för att frimodigt stå upp för sin kristna tro, en plats att hämta styrka för att fortsätta lära känna Jesus. Men även en plats där man kan bjuda med sina vänner för att visa vad kristen tro är. Alternativ kväll – en plats där man kan vara sig själv.

Text: Helena Eriksson
Foto: Liza Kullenberg, Helena Eriksson, privat