14 november, 2017

Starkare och mognare

Sommarens konfirmander träffas en fredag i november på ungdomskvällen Hope i Betaniakyrkan i Malmö. Innan ungdomsgudstjänsten bjuds det på tacos och stämningen är hög. ”Konfirmanderna” är uppenbarligen mycket glada att ses igen. Det är en härlig ungdomsgudstjänst med mycket folk, lovsång som berör och en riktigt bra predikan av Anton Flood som är tydlig och får ungdomarna att tänka till. När övriga ungdomar åker hem blir sommarens konfirmander, från båda våra läger, kvar för att sova över och under lördagen lära känna varandra genom olika tävlingar och utmaningar. Det är Konfakamp 2017!

Det har gått 4-5 månader sedan de ”konfirmerade” sa hejdå efter sin konfirmationsgudstjänst i somras. Båda lägrens ungdomar har haft en hel del kontakt med varandra sedan dess. Åhus-lägret hade en återträff endast fem dagar senare och sedan träffades de igen till återträffen på ÅhusGården i september innan de ses här på Konfakampen. Åsljungas ungdomar har även de träffats några gånger innan de möts upp i Malmö. Alla ungdomar, från båda lägren, är helt på det klara med att de har fått vänner för livet under sina läger. Idag är det lätt för ungdomarna att hålla kontakten levande med sociala medier.

Vad har hänt med ungdomarna sedan konfirmationslägret, var de förändrade på något sätt när de kom hem?

På lägret i Åsljunga berättade Matilda Broman att lägret var det bästa som hänt henne någonsin. Hon berättade att hon inte hade det så lätt i skolan men på lägret kunde hon helt vara sig själv.

– Jag kom hem starkare än jag var när jag åkte dit, säger hon. Jag började gå i kyrkan och tänker snart gå med i dansgruppen som finns i min församling.

Hon strålar när hon pratar. Vid samma bord som Matilda sitter Frida Elofsson. Hon berättar att hon inte alls var troende före lägret och att hon tvivlade på att Gud var sann.

– Nu är jag troende, säger hon glatt. Jag känner mig som en annan person men jag tror att det visar sig mest när jag är med mina konfakompisar.

Lovisa Helgesson hugger glatt in i sin kebab och menar att hon är mer öppen och tar för sig mer nu, hon säger att hon innan lägret var mer blyg än hon är nu. Runt bordet sitter även Samuel Strömblad, Nora Wanselius Souders, Karoline Ahnelöf och Timea Schwarz. Alla håller med om att även om de är borta från varandra ett tag så finns det inga murar när de ses, de är kompisar direkt.

Vid ett annat bord sitter ett gäng Åhus-konfirmander och äter falafel eller kebab till lunch. Olle Carlsson berättar att han fått många nya vänner på konfirmationslägret, vänner som kommer att bestå livet ut. Mims Olsson berättar att hon inte var döpt när hon kom till kyrkan, att hon aldrig varit i kyrkan, att det inte fanns någon bibel hemma hos henne. Hon döptes på lägret och beslöt sig också för att konfirmera sig. Hennes föräldrar har inget emot det och Mims tycker att hennes lillebror också ska gå på konfaläger. Hon ler med hela ansiktet när hon berättar.

Det funderas lite runt bordet när frågan om de var förändrade på något sätt efter lägret. Det syns att frågan är tänkvärd och att ungdomarna tänker till.

–  Jag förstår mer av livet nu, säger Måns Nilsson.

Max Arvidsson, en av ledarna på Åsljungalägret finns med på Konfakampen och tycker det är kul att träffa ”konfirmanderna” igen. Han säger att han såg många av dem växa under lägret.

– De som kanske var lite mer försynta och försiktiga innan lägret ser ut att vara tryggare nu, säger Max. Konfalägret ger ju en möjlighet att börja om från början och ungdomarna får en möjlighet att ta steg till att vara den som man vill vara. Man kanske upptäcker vem man är och finner sin identitet i Gud och därmed också i sig själv.

Jonatan Janerheim, lärare på Åsljunga i somras, håller med.

– Under ett konfirmationsläger får ungdomarna en ny syn på sig själv och sitt värde, säger Jonatan. Det är inte lätt att vara tonåring och man brottas med sin självbild och att vara ”inne”. När de förstår att de är älskade av Gud får de ett annat perspektiv på livet.

Distriktskonsulent Frida Ewers har funnits med under Konfakampen för att lära känna ungdomarna och kunna peppa dem till att komma på andra läger som är på gång.

– Det blev ett härligt dygn när deltagarna från de båda lägren fick lära känna varandra och många av dem kommer att ses igen under det stora nyårslägret på Sundsgården, Livskraft Syd, säger Frida. Därefter finns det möjlighet att hänga med på, exempelvis, Åre-resan eller på olika ungdomskvällar. Viktigast är dock att ungdomarna finner en ungdomsgrupp och församling, det är något vi gärna hjälper till med.

Och de, som vi så lätt kallar för ”konfirmanderna”, är sedan sina läger numera konfirmerade och redo för mer i livet. Salt Sydsverige erbjuder olika arrangemang där de kan ses igen och där de kan lära sig mer om den kristna tron och om Jesus. Konfirmationsläger, återträffar och Konfakampen är första steg i en resa där många av ungdomarna kommer att följas åt i resten av sina liv. En resa tillsammans, med varandra men även med Jesus.

Text och foto: Helena Eriksson