19 december, 2017

Guds hjälp, rätt fokus och i rätt tid

Hon kommer ner för trappan med ett stort leende på läpparna och bjuder med upp på ovanvåningen. Det är välorganiserat och rummen har tydliga avgränsningar för olika aktiviteter. Morgonens bön är just slut och människor i olika åldrar rör sig i det stora rummet. Man märker att hon inte har några problem att vara sig själv bland människorna och samtalet flyter på. Det här är hennes nya arbetsplats, EFS-kyrkan i Örkelljunga. Möt Susanne Sjödahl, en kreativ, helhjärtad ledare som brinner för att utvecklas. 

Susanne har levt ett spännande liv med många ovanliga upplevelser. När hon endast var 17 år gammal begav hon sig ut med båten Restoration som seglade från Grekland till Ryssland för att hämta ryska judar, som packat ihop hela sina hem, för att ta dem till Israel. Dessförinnan hade hon spenderat några månader på Komorerna norr om Madagaskar där hennes moster och man bodde. Efter Afrikavistelsen gick hon bibelskola i den lokala hemförsamlingen. Men det var när hon satte fötterna på båten som hon kände att hon vara på rätt plats i livet.

– Det var som en ström av himlen mötte mig, säger Susanne och ler stort. Vilken glädje att vara på rätt plats!

Första svängen på båten varade i sex månader och Susanne återvände senare ett par gånger för att finnas med i arbetet.

När Susanne var 13 år blev hon och familjen kristna. Hon levde i tron men en dag när hon var ute och cyklade talade Gud  till henne och hon insåg att hon aldrig hade bett frälsningsbönen. Mitt på grusvägen stannade hon och bad Jesus komma in i hennes liv. Hon gick helhjärtat in i tron och var frimodig som tonåring och pratade om att kompisarna också borde bli frälsta.

– Jag hängde med mina kompisar ut men jag rökte och drack aldrig, säger Susanne. Jag fick en enorm respekt för att jag höll mig till mina värderingar men efter ett tag blev det så att kompisarna räknade med att jag som var nykter skulle ta hand om dem. Då förlorades glansen med att gå ut med mina kompisar.

Susanne gifte sig och fick flera barn i snabb takt. Hon satsade på familjen och ser den som ett stort missionsfält. Så småningom drog arbetslivet i henne och hon blev Sveriges då enda kvinnliga betongpumpsmaskinist som även bloggade i tidningen Betong. Hon har lastbilskörkort och arbetar gärna med det som vi skulle kalla typiska manliga yrken.

– Jag älskar maskiner och har också kört långtradare och bärningsbil men jag har ännu inte kört grävmaskin – det skulle vara kul, säger Susanne och skrattar till. När jag slutade att arbeta med betongpumpen då grät jag, man får en ”relation” till sitt fordon.

Att Susanne är praktiskt lagd det finns ingen tvekan om. Hon undervisar i trä- och metallslöjd samt i teknik på den kristna Solängskolan i Örkelljunga, ett jobb hon fick genom att hon skulle bygga ett staket till skolan. Det ledde till renovering av våtrum och så småningom fanns hon med som lärare på skolan.

– Hantverket ligger nära mig och jag är självlärd i det mesta, säger Susanne. Att göra saker själv istället för att köpa för dyra pengar är något jag tycker om. Jag har gjort misstag på vägen men det är så jag lärt mig.

Sedan höstterminens början arbetar hon i EFS-kyrkan i Örkelljunga med barn- och ungdomsverksamheten. Söndagsskoleledare har hon varit ända sedan 16-års ålder och något som hon om och om igen har återkommit till. Hon har varit söndagsskoleledare i EFS-kyrkan i åtta år redan men det är först nu hon går in som anställd.

– Jag lär mig så mycket av barn och ungdomar fortfarande, säger Susanne som alltid vill utvecklas och lära mer. Jag har lärt mig att jag inte behöver ha allt planerat in i varje detalj utan ha en bredare planering så barnen kan komma med sina tankar och om hur man kan göra saker. Det är verkligen utmanande.

Susanne är en ”spindeln i nätet” som gärna har överblicken. Hon längtar efter att bygga upp något som ska vara länge och vara en stabil verksamhet. Alla som vill vara ledare ska få vara det menar hon.

– Mitt arbete är att förbereda för ledarna så det ska fungera så lätt för dem som möjligt, säger Susanne. Allt ska fungera utan krångel så det inte blir betungande för de frivilliga ledarna.

Eftersom Susanne själv kom i tjänst som ung är det något hon brinner för, att hjälpa ungdomarna att finna sina gåvor och sedan sätta dem i funktion. Hon hoppas att det ska ge god skörd. Susanne påpekar att det är Gud som får verka och att allt sker med Guds hjälp, rätt fokus och i rätt tid.

Evalotta Kjellberg arbetar som präst i EFS-kyrkan i Örkelljunga.

– Det är så roligt att Susanne har gått in som anställd, säger hon med ett stort leende. Hon gör ett jättebra jobb med barnen och ungdomarna. Dessutom har hon också ett enormt estetiskt sinne och har byggt om själv på ovanvåningen. Hon har ett tydligt fokus på Jesus och jag tror att våra personligheter kompletterar varandra.

Susanne och Evalotta tittar på varandra och säger med en mun: – Vi kommer bra överens.

Susanne avslutar med att berätta att hon aldrig har gått in i ett arbete som varit så förberett av Gud. Människorna i församlingen vill så mycket.

– Det är sådan medvind här, säger Susanne glatt. Gammal som ung kommer med helhjärtat stöd och det uppmuntrar och inspirerar.

Det händer saker runt Susanne, det är klart. Hon är en virvelvind som har koll på läget och som vill mycket. Säkerligen kommer barn- och ungdomsarbetet i Örkelljunga fortsätta att blomstra med Susanne vid rodret. Vi hälsar dig välkommen till distriktet och önskar dig all välsignelse i ditt arbete.

Text och foto: Helena Eriksson