30 januari, 2018

Inget bättre ställe att vara på över nyår!

”Det roligaste har varit att få vara med och se hur man bygger upp ett sådant här stort läger.” Det är Lisette Schwartz som berättar om hur det är att vara med i planeringsgruppen för Livskraft Syd för första gången. Ett läger där fyra distrikt, Sydsverige, Västsverige, Sydöstsverige samt Mittsverige, samarbetar för att få ihop ett läger som är fyllt av seminarier, gudstjänster, caféer och underhållning. Ett läger dit man som ungdom kan komma och få smaka och se. Där man får djupare undervisning om Jesus Kristus och där Han får stå i tydligt centrum. 

Under samma dagar över nyårshelgen äger tre Livskraft-läger rum i landet; Livskraft Norr, Livskraft Polar och Livskraft Syd. Sammanlagt är det 370 deltagare och ledare som samlas. Livskraft Syd ägde rum för första gången 2004, då på Glimåkra folkhögskola. Där körde man i två år innan man flyttade det till Sundsgården. Livskraft är känt som ett ”lite lyxigare” läger där man sover endast två-tre personer i varje rum och har egen dusch och toalett. Man äter i skolans matsal och maten får alltid högt betyg. I år är det 150 deltagare och ledare som samlas den 28 december men arbetet med lägret börjar redan i mars månad.

 

– Vi brukar avsluta arbetet med förra årets läger i februari för att sedan i mars börja planeringen för nästa år, säger Frida Ewers som arbetar som distriktskonsulent för Salt Sydsverige och gör sitt andra år som lägerchef. Jag brukade vara på Livskraft själv som ungdom och det är något speciellt när man får samlas så många i flera dagar och ha ett fokus – Jesus.

Bland det första som görs är att sätta ihop en planeringsgrupp sedan att bestämma tema för lägret. Sedan funderar man kring seminarier och talare till dem och gudstjänsterna. Man tittar också på utvärderingarna från året innan för att se hur upplägget har upplevts och man gör justeringar. Det är väldigt mycket man inte tänker på som deltagare som måste planeras och verkställas.

Distriktskonsulenterna i de fyra distrikten finns med i planeringsgruppen och utöver det har man in några personer till, bland annat Lisette.

– Jag håller i den grupp som vi kallar det sociala teamet, säger Lisette med ett härlig leende. Det är nytt för i år och vår uppgift är att försöka se till att deltagarna inte är i sina rum mellan bibelstudium, seminarier och gudstjänst. Vi vill att de ska lära känna nya personer och vara aktiva.

Anne Öhman, som även sitter i  Salt Sydsveriges styrelse, finns också med i sociala teamet.

– Vi har till exempel en poängjakt som pågår under hela lägret, säger hon entusiastiskt. Det kommer också att bli kahoot och andra lekar, allt för att fylla ut tiden för dem som vill.

För Anne är det naturligt att se människor och en av hennes uppgift tillsammans med sociala teamet och dess aktiviteter är att se till att ingen sitter ensam.

– Det är en viktig uppgift!

Gudstjänsterna är i mångt och mycket lägrets höjdpunkter. Innan dörrarna öppnas brukar ungdomarna stå och vänta ett bra tag innan, det drar igång. Gudstjänsterna är även öppna för andra som inte är på lägret.

Nicole Janerheim och Amanda Vadian arbetar med att få ihop gudstjänsterna. De har med sig mötesledare, lovsångsledare, böneteam och teknik i tänket men det är de två som tills sist sätter ordningen. Det är många som gärna vill tycka och tänka kring gudstjänsterna så en stor uppgift är också att begränsa innehållet.

– Vi har i år försökt att skala ner så mycket som möjligt, säger Nicole. Det får inte bli för mycket information utan fokus är på predikan och mycket tid ges för lovsången.

Både hon och Amanda tycker att det är roligt att jobba med gudstjänster riktade till ungdomar. De menar att det blir lite friare och i mångt och mycket är de mer öppna för vad Gud vill göra.

Planeringsgruppen och vissa ledare samlas redan dagen innan för att hinna förbereda allt som ska på plats. Det gör att man kör igång direkt efter julen och att allt arbete måste var klart innan dess.

– I år har jag kunna slappna av helt under julen, säger Frida Råkeberg som arbetar som distriktskonsulent i Västsverige och är lägerchef tillsammans med Frida Ewers. Men på annandagen kommer tankarna igång lite grann. När man väl är här är julen helt passerad.

Frida Ewers tillägger:

–  Så är det nog för alla ledare för det är på annandagen de sista frågorna kommer. Även deltagare och föräldrar hör av sig med med funderingar.

Ett helt gäng har kommit in en stund dagen innan lägret börjar för att hjälpa till med att rigga scen och teknik till gudstjänstlokalen. Johannes Janerheim och John Henrysson ansvarar och ser med tydligt och rakt ledarskap till att saker blir gjorda.

– Vi har riggat till så många olika evenemang nu så det går lite på rutin, säger Johannes. Man blir lite som en mentor för de som vill hjälpa till. De lär sig olika saker och är med en gång eller flera, vissa får ett stort intresse för tekniken.

————————————————————————-

Det har gått några dagar sedan lägret börjar och deltagarna har det bra, det märks tydligt. Det är stim och stoj, skratt blandat med allvar. Men vad har varit allra bäst med lägret hittills:

Håll muspekaren på bilderna för att se vad deltagarna har att säga om lägret.

 

Lisette tycker att hennes del går fint och att stämningen på lägret är härlig.

– Det är kul att ha fått sett hela processen från början till slut, säger hon. Jag förstår nu hur många människor det behövs för att det ska fungera. Det är mäktigt att se hur många det är som vill tjäna och som väljer att lägga sin tid som ledare eller på olika uppgifter på lägret; präster, böneteam undervisare…

Livskraft Syd är ett läger som de flesta, både deltagare och ledare, ser framemot under hela året. Dels för gemenskapen, dels för kraften som det blir när många träffas samtidigt men också för att förväntan på Gud är stor. Som Nicole uttrycker: ” Här hoppas vi att alla får ett möte med Jesus, det är viktigast. Men det är också en möjlighet att lämna av det gamla och börja om på nytt med inför det nya året.” Med lovsång utöver det vanliga, med undervisning på hög nivå, med skratt och glädje är Livskraft är just vad ordet säger – här hämtar vi kraft för livet.

Fotnot: Vi blir påminda om att det detta år var det 20 år sedan Ungdomsriks (föregångaren till Tejp och Livskraft) hölls på Sundsgården med temat ”Gå på vatten” – samma tema som Livskraft Syd hade på gudstjänsten denna nyårsafton. Är det en tillfällighet? Samma plats, samma tema, samma Gud, 20 år senare.

Text och foto: Helena Eriksson