20 februari, 2018

När en dröm blir verklighet

Hon ser fundersam ut där hon sitter på sin nya arbetsplats. För ungefär tio år sedan var det hon som var på konfaläger. Det var då hon träffade dåvarande distriktskonsulent Sara Starfelt och en låga tändes i henne. Det här var ett jobb hon ville ha en dag. Att få arbeta med barn och ungdomar med ledarskap, lärjungaskap och läger. Men inte bara det. Hon ville jobba i Sydsverige. Åren gick och drömmen glömdes bort, tills en dag i höstas då hon blev påmind om sina tankar som ungdom. Och nu sitter hon här. Som vikarierande distriktskonsulent i Salt Sydsverige. 

Charlotta Nordström är uppvuxen i Kristofferkyrkan i Karlshamn där hennes pappa arbetade som präst. Det var en barn-och en ungdomstid som präglades av livet i kyrkan, där musiken spelade stor roll och där flitigt skolarbete varvades med mycket lekfullhet.

– Jag kommer ihåg när vi startade vår Salt-förening i Karlshamn, säger Charlotta. Det var så tydligt något nytt och spännande som hände i vår förening. Man fick ett medlemskort och det hade jag kvar i många år.

Charlotta har arbetat med Salts verksamhet i flera år. Parallellt med studier på Johanneslunds teologiska högskola har hon vikarierat som distriktskonsulent i EFS Mittsverige och hon har även haft en tjänst på Salt och EFS riks. Med andra ord är EFS och Salt något som sitter i benmärgen på Charlotta.

– Jag ser framemot att få lära känna barnen i distriktet, säger Charlotta och hon skiner upp när hon pratar. Det ger mig så väldigt mycket att få hänga med dem. Tron är så naturlig för dem och de har så bra tankar och vittnesbörd som styrker mig. Jag ser mycket fram emot det första lägret som äger rum om några veckor.

Charlotta har genom sitt arbete på Salt riks och som distriktskonsulent i Mittsverige funnits med på det stora ungdomslägret Livskraft Syd ett par år. Här har hon fått möjlighet att träffa många av ungdomarna från vårt distrikt.

– När jag själv var ungdom betydde det så mycket att få komma iväg på läger, säger hon. Att få komma till större sammanhang och få träffa andra ungdomar än dem man träffade hemma var viktigt. Där fick man känna tillhörighet till något större.

Charlotta stannar upp i tankarna en stund, sedan fortsätter hon:

– På lägren fick jag se andra uttrycksätt än jag såg hemma. Jag fick möjlighet att brottas med olika saker i min tro och därmed utvecklas. Det var på ett annat sätt än hemma i församlingen. Både ungdomsgruppen och lägren behövdes.

Som teolog hoppas Charlotta kunna undervisa och bygga upp ungdomarna hon möter. Hon älskar att prata teologi och det är speciellt det Gamla testamentet som lockar. Hon menar att i Gamla testamentet får man en tydlig bild av vem Gud är men också vem människorna är.

– Jag är en analyserande människa som vill förstå människor och jag vill förstå Gud, säger hon med ett leende. Gamla testamentet ger en tydlig grund för vem vi är och hur vi samverkar med Gud.

I sin uppväxt fick hon tydligt se hur Gud och människor samverkar då hennes föräldrar, som inte på något sätt hade mycket pengar, öppnade sitt hem och såg till att hjälpa de som behövde hjälp. De hyrde boenden till människor även om de kanske inte alltid hade pengar till det men Gud välsignade och försåg. Det var en tydlig samverkan.

– Mina föräldrar har betytt otroligt mycket för mig. De har varit trofasta och de har visat mig vad som är viktigast i livet.

När Charlotta ska koppla av spelar musiken stor roll. Hon har i stort sett alltid varit med i en kör och efter endast ett par veckor i sin nya hemstad Helsingborg har hon gått med i en gospelkör. Hon tycker även om att läsa och hon tycker det är kul att baka tårtor.

– Jag tycker inte så mycket om att äta tårta, säger Charlotta och skrattar till. Men det är kul att baka dem och skapa något som är fint och vackert. Det är på detta sätt jag får utlopp för min kreativitet och det är också ett sätt att slappna av på.

Rebecca Dunåker träffade Charlotta på Blåsarläger när de var i 10-11 år åldern och de har än idag en nära relation:
– Charlotta är väldigt rolig, säger Rebecca entusiastiskt. Hon kan verka sansad men hon har en helt galen och rolig sida också. Hon älskar musik och gärna musik från Disney. Speciellt filmen Hercules där hon kan varje replik i hela filmen. Hon är otroligt duktig på att komma ihåg saker och hon kommer ihåg mer om mitt liv än jag själv gör! Men så är hon också duktig på att lyssna.

Rebecca fortsätter:

– Hon har bra koll på läget och hon sätter sig verkligen in i saker och ting. Charlotta vill alltid göra sitt bästa. Ja, och så älskar, älskar, älskar hon chips!

Salt Sydsverige är mycket glad över att få ha Charlotta i sin verksamhet. Hon är en strukturerad person som tycker om att ha var sak på sin plats. Precis som Frida, som hon vikarierar för, är hon drivande och effektiv, något som redan efter några veckor i tjänsten syns tydligt. Men viktigast av allt är att hon med sitt sätt, sina ord och sina ögon visar att Jesus är viktigast för henne. Det smittar av och inspirerar, precis som hon vill. Charlottas dröm har blivit verklighet.

Text: Helena Eriksson
Foto: privat, Helena Eriksson