15 maj, 2018

Att möta ungdomar där de är

När man kommer in genom dörren finns en tydlig skogräns. Det finns en plats som med tejp visar var ”skrikrutan” är. På skärmen syns ett gediget och genomtänkt program. De kommer bärandes på datorer, stolar, madrasser och väskor. Det är idel glada miner och att man är taggad finns det inget tvivel om. Trots att det är strålande väder är det ingen som klagar på att de ska gå in. Nu är det dags, terminens Xpel ska till att börja. 

Simon Simonsson ifrån Vasakyrkan i Kalmar hade en dröm, en dröm om ett spelläger där man kunde möta de ungdomar som spelar. Det handlar om LAN, när man spelar på datorn, ofta med varandra fast man sitter på olika platser och kommunicerar med mikrofon och hörlurar, men det handlade även om konsolspel, eller tv-spel, och det traditionella brädspelet soml har blivit allt mer populärt de senare åren. Idag är det helt enkelt så att många ungdomar umgås genom spel.

– Jag hade en dröm om att göra ett läger där man fick möta alla dessa ungdomar, säger Simon. Jag hade en längtan efter att få nå dessa ungdomar med evangeliet, att mitt i deras kultur få berätta om Jesus, och som en bonus kunde man även få tillfälle att diskutera en del av de avarter i form av utstuderat sex och våld som man kan stöta på i en del spel.

Simon kontaktade EFS Sydöst med sina tankar och det visade sig att man hade pratat om just detta veckan innan men saknade någon som kunde hålla i lägret. Simon Sjöberg från Ängelholm och Mika Auvinen från Göteborg, som också fanns med i spelvärlden, eller gamingvärlden som man säger, var snabba att hänga på och så skapades Xpel.

Om man förlorar kan det vara bra att skrika.

Det första lägret ägde rum under hösten 2009, då i Timmernabben. Under våren 2010 ville fler vara med och man startade ett satellite-läger där man fanns i Kalmar, Ängelholm, Göteborg och Uppsala samtidigt. Fast man samlades i grupper på olika platser i landet kunde man koppla upp sig via internet och spela tillsammans. Även under gudstjänsterna kopplade man upp sig under predikan men skötte lovsång lokalt. På hösten träffades man i Kalmar och under våren på olika ställen i landet. När Xpel var som störst, hösten 2011, samlades 120 gamers i Kalmar för tre dygn av spel tillsammans.

Det är lätt att tro att man sitter isolerad och ensam när man spelar på datorn eller TV:n men för det mesta handlar det om att man spelar mot varandra eller tillsammans i lag. Man pratar med varandra via headset och i verkligheten är spelandet väldigt socialt.

Hugo Johansson och Elias Nordén är på sitt första Xpel.

Johanna Nordén släpper av två av sina söner på lägret.

– Mina pojkar vill själva vara med på det här. De finns i spelvärlden men de finns även med i kyrkan, säger hon. Det är en bra kombination.

Just detta läger har 39 deltagare, från 13 år och uppåt, och ledare. Man är förväntansfulla. Lucas Henriksson har varit med på Xpel i många år både som deltagare och ledare. Förra året tog han steget upp till lägerchef. Han har fullt upp med att få ordning på allt men har ett stabilt gäng ledare med sig.

– Det här är kul, säger han med ett stort leende.

Man samlades till gudstjänst varje kväll.

Det blir två dygn med mycket spelande, en del fotboll utomhus, gudstjänster och god mat. En del av charmen med LAN-läger är att spela på nätterna men ledarna stänger ner nätverket mellan kl 03.00 och 09.00 den första natten för att försäkra sig om att det blir vila för deltagarna. Den andra natten kan man välja själv hur man vill göra. Under gudstjänsterna ser man också till att stänga LAN-lokalen så det blir ett break.

Det var ett gäng trötta men mycket nöjda gamers som åkte hem när lägret var slut. Lucas var nöjd men berättar att energin var nu slut. Både ledare och deltagare åkte säkerligen hem till en skön natt sömn i egen säng.

Text: Helena Eriksson
Foto: Viktor Karlund, John Henrysson, Lucas Henriksson