12 juli, 2018

”Man hinner inte längta hem”

Det bjuds köttbullar, nypotatis och sås. Barnen är hungriga och bordet som får gå och hämta mat först jublar. Sedan äts det, ordentligt. Vid borden sitter barnen med gamla och nya kompisar. De börjar bli lite småtrötta, så här nästsista dagen på lägret. Men det gör ingenting. De är glada, de har det bra och sommarlovet är invigt med Sommarläger på EFS-gården i Höllviksstrand. 

Det har varit vaktombyte på lägerchefsposten efter många år. I år är det Rebecka Einarsson och hennes fästman Filip Nilsson som håller i trådarna. Rebecka går omkring med pärmen med de viktiga uppgifterna och hon har koll, det syns och märks.

– Jag har varit på detta läger ända sedan jag var liten, säger Rebecka samtidigt som hon övervakar vad som händer på stranden. Först var jag deltagare, sedan gick jag ledarskolan som ledde till att jag blev ledare och nu är jag lägerchef.

Rebecka är duktig på att se vad som behöver göras och styr upp. Filip är problemlösaren och inget är omöjligt. De är båda duktiga på att samla barnen men även att leda ledarna.

Linnea och Ida går årets ledarskola, något de har längtat efter i flera år att få göra.

Linnea och Ida går årets ledarskola, något de har längtat efter i flera år att få göra.

– Det är Rebecka som håller har kollen och jag är den som samlar ihop barnen, säger Filip och skrattar.

Stämningen bland ledarna är härligt varm. Man har lett Sommarläger tillsammans i många år och man känner varandra väl  och vet var man har varandra. Det finns stor tillit ledarna mellan. I år är man dock något färre ledare än man brukar vara men det fungerar bra men det är full rulle ändå. Barnen berättar att det händer något hela tiden.

Ellen, Ida, Esther, Malva, Eyra och Ellen (stora bilden ovan) trivs tillsammans. De tycker att det är kul att komma iväg hemifrån och att det är kul att träffa nya kompisar. De pratar i mun på varandra när de berättar om allt de gjort under dagarna. De är glada och de trivs.

– Man hinner inte längta hem. Man kan sakna familjen men vi vill inte åka hem!

Tjejerna berättar att planeringen är riktigt bra  och de säger att de längtar efter den dag de själva får vara ledare. Det är ett bra betyg till ledarna som tydligt är stora förebilder för barnen, de ser mer än man kan tro.

Noah, Maja och Elsa sitter för första gången tillsammans på lägret och de har kul!

Noah, Maja och Elsa sitter för första gången tillsammans på lägret och de har kul!
Noah och Maja var på körlägret i vintras tillsammans och det är deras första Sommarläger. Det är först idag som de har pratat med Elsa, som är en lägerräv, och de äter lunch tillsammans. Var för sig har de försökt att dygna men det har inte gått så bra.

– Vi somnade vid kl 4 eller 5, säger de och ser stolta ut. Vi ska prova i natt igen alla tre.

Sommarläger har funnits i så många år att ingen riktigt vet hur länge. En ledare menar att han var barn på lägret på slutet av 50-talet men är inte helt säker. Det är en stark tradition att inleda sommaren och sommarlovet på gården, på Sommarläger. Det betyder sol, hav, bad, kompisar, aktiviteter, bibeltimmar och skratt i mängder. Vad mer kan man begära!

Text och foto: Helena Eriksson