6 september, 2018

”För mina barnbarns skull”

Det är varmt ute. Ledarna håller sig i skuggan. Runt hörnet kommer barnen, ett efter ett, tillsammans med någon vuxen. Vissa håller mammas eller pappas hand lite hårdare, andra springer fram till incheckningen. Det här är en dag som de alla har längtat efter. Nu är det äntligen dags. Det är dags för Sommarsalt, lägret för de som ska börja årskurs 1-5.

När alla barn hade hittat sina rum, bäddat sina sängar och sagt hej då till mamma och pappa var det då äntligen dags att köra igång! Stämningen var hög och alla barn och ledare bestämde tillsammans att man skulle göra allt vad man kunde för att vara snäll mot varandra och hjälpa varandra så mycket vi kunde. Under lägret genomsyrades den stämningen mellan barn och ledare.

Temat för årets läger var Kalas. Under de två första dagarna hände det mycket som ledde upp till en fest, en himmelsk fest. Fast… när barnen var laddade och kom till festen fick de bara en plastmugg med vatten och en salt pinne var. Lite besvikna och förvirrade var de tills Jesus dök upp. Han hade koncentrerad saft i vattenpistoler och förvandlade vatten till saft! Han bjöd också in alla till en riktig fest där det var ”sjukt mycket chips, pop corn och ostbågar” som ett barn sa. Det blev limbo, lekar och en fantastisk Öppen scen där barnen sjöng, dansade och arrangerade lekar till varandra.

Birgitta Jarbo bakar med barnen inför kvällens fest. Amanda är en av dem och hon är på sitt andra läger. ”Det är kul med Sommarsalt” säger hon!

Birgitta Jarbo var en av årets ledare. Senast hon var ledare på ett barnläger var för över 20 år sedan även om hon var med på flera av Tejp-lägren för ungdomar.

– Jag kom med som ledare för jag vill få med barnbarnen, säger Gittan med ett leende. Det betydde så mycket för mina egna barn att åka på läger och det är en upplevelse som jag gärna vill att mina barnbarn också ska få. Att jag fanns med gav dem tryggheten att vilja följa med.

Barnbarnen hade fullt upp med olika aktiviteter och Birgitta fick möjlighet att lära känna andra barn också.

– Samtalen jag fick med barnen under vår stationstid var fantastisk. Barn är så sköna i sina reflektioner

Birgitta fortsätter:

– Jag tyckte mycket om det sätt som de ”hemliga gästerna”, Helena Bonde och Rebecca Nordén, höll undervisningen.  Även om ett barn låg på golvet och inte kunde ligga still så hörde man på deras frågor och tankar att de hänger med i vad som berättas. Barnen är så kloka i sina svar.

Irma Ståhlberg konfirmerades förra året och fanns med som ledare för första gången. Hon och de andra yngre ledarna blev mycket populära hos barnen och det var inte många stunder som de inte hade några barn kring sig.

–  När jag fick frågan om att vara ledare tänkte jag att det blir en bra träning för att ta ansvar. Inte bara genom att hitta på roliga aktiviteter utan även se till att barnen mår bra och att ingen känner sig utanför. Det bästa med att vara ledare var att få se barnen först blyga och rädda för att sova borta och sen våga ta mer plats och att upptäcka att det är jättekul att vara på läger.

Irma fortsätter:

– Särskilt kul var att se hur bra barnen kunde samarbeta med varandra under lagaktiviteter. De lyssnade på varandra och lät alla höras och vara delaktiga.

Målet med Salt Sydsveriges barnläger är att barnen ska kunna ta del av evangeliet. Att de ska få känna att Jesus är en bra vän och att det inte är något konstigt utan naturligt. Genom lek, genom utmaningar och tävlingar får ledarna möjlighet att visa på Jesus. Genom samtal och reflektioner får de visa att de älskar barnen. I många fall är det barnen som visar varandra och ledarna på just detta. Det är en gemenskap utöver det vanliga eftersom Jesus är kärna och stjärna.

Text: Helena Eriksson
Foto: Daniel Cada, Helena Eriksson